Szibériai kőszáli kecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szibériai kőszáli kecske
Egy nőstény
Egy nőstény
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nem: Capra
Faj: C. sibirica
Tudományos név
Capra sibirica
Pallas, 1776
Szinonimák
  • Capra ibex sibirica
Elterjedés
Capra range map2.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szibériai kőszáli kecske témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szibériai kőszáli kecske témájú médiaállományokat és Szibériai kőszáli kecske témájú kategóriát.

A bak

A szibériai kőszáli kecske (Capra sibirica) párosujjú patás kérődző, amely a tülkösszarvúak családjába és a kecskeformák alcsaládjába, azon belül a Capra nembe tartozik.

Előfordulása[szerkesztés]

Mongóliában, Oroszországban, Pakisztánban, Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban, Kirgizisztánban, Kazahsztánban, Indiában, Kínában és Afganisztánban fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A bak 95–42 cm. A Súlya 80–100 kg. A nőstények kisebbek, mint a bakok. A nyári szőrzet rövid, amely télre hosszúra nő, tömött és fürtös lesz, oldali sörénnyel és vastag álszőrzettel. A szín változó, de nyáron általában a sárgás- vagy szürkésbarna valamely árnyalata, sötétebb oldalcsíkkal, sötét hasi részekkel és lábakkal, és a világosabb nyereg nélkül. A téli szőrzet sárgásfehér, és általában van egy nagy, világos nyeregfolt. Az oldalcsík, farok és szakáll feketésbarna.

Életmódja[szerkesztés]

Társas állat, 40-50 – általában több – állatból áll egy csorda. Az öreg bakok gyakran magányosak, vagy 3-4 tagú kisebb csoportokba verődnek. Tápláléka levelek, fakéreg, növényi szárak, gyümölcsök, virágok és zuzmók. A párzási időszak november táján van, akkor csatlakoznak a bakok a csordához és keverednek összetűzésbe egymással. A nőstény vemhességének ideje 155-180 nap, ennek végén 1-2 – ritkán 3 – gida jön világra. Az elválasztás fokozatos. Az ivarérettséget 1,5-2 éves korban éri el. A faj maximális élettartama 16 év.

Állatkertekben[szerkesztés]

Magyarországon csak a Veszprémi Állatkertben látható szibériai kőszáli kecske.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siberian Ibex című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]