Szerkesztővita:Fekist/Archív 06 (2019-01–2022-06)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Fekist 2 évvel ezelőtt a(z) film infobox témában

Vad banda

Szia, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Akkor talán jobb, ha visszanevezed, én már nem szeretnék többet hozzányúlni. Zerind üzenőlap 2019. január 3., 21:12 (CET)

„Az év szócikke 2018” verseny

Szia, Fekist!
A 2018-as év folyamán megírtad az Emberek a havason szócikket.
Ezt egyfelől köszönjük, másfelől értesítünk arról, hogy ezt a szócikket a Wikipédia közössége jelölte a 2018-as „Az év szócikke” versenyen.
A szavazás hétfőn, január 21-én 0:00 órakor indul és a Wikipédia szerkesztői 2019. március 3-án éjfélig adhatják le voksukat az általuk legjobbnak ítélt szócikkekre több kategóriában is. Arra kérünk, vegyél te is részt a szavazásban, ismerd meg a 2018-as Wikipédia-termés legjavát, szavazatoddal erősítsd meg szerkesztőtársaid munkáját, megjelenéseddel buzdíts másokat is a közös munka értékelésében való részvételre, így végső soron mások is jobban megismerhetik a te hozzájárulásodat. (Arra felhívjuk azonban a figyelmedet, hogy a kiírás szellemében az általad indított vagy jelentősen bővített szócikkekre szavazni nem etikus.)
Hétfőtől várunk a lapon!
Pasztilla 2019. január 18., 20:24 (CET)

Szia, köszönjük, hogy becsülettel végigszavaztad mind a tizenkét kategóriát! Pasztilla 2019. január 24., 14:42 (CET)
@Pasztilla: Én köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Magáról a szavazásról pedig annyit, hogy enyhén szólva nem volt könnyű végigfutni a szócikkeket és főleg nem választani közülük. Jó volt a tavalyi termés... :-)Fekist vita 2019. január 24., 15:07 (CET)

Év szócikke 2018 verseny második helyezés

Az év szócikke 2018
A 2018-as Az év szócikke versenyen az Emberek a havason című szócikked a Film és szórakozás kategóriában a második helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2019. március 4., 11:13 (CET)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. :-)Fekist vita 2019. március 4., 11:22 (CET)

Kösz, de

Szia! Kösz, de - mint régimotoros szerkesztőt - kérlek, legközelebb egy forrás-linkecskét légy szíves odabiggyeszteni legalább a szerkesztési összefoglalóba, ha már Wikipédiát szerkesztünk... Fauvirt vita 2019. május 4., 11:57 (CEST)

Jogos! Igazad van, megtettem. (Csak zárójelben {és magunk között} jegyzem meg, hogy teletesszük-terheljük a Wikit külső hivatkozások tömegével, holott a belső linkkel csatolt lapon ott vannak a szükséges hivatkozások, források. :-)) Üdv: – Fekist vita 2019. május 4., 12:23 (CEST)
Ennek is megvan az oka... pl. valaki átírja, lecseréli olyanra, amiben akár az adott infó nincs meg, vagy egyszerűen csak törli... jó, nyilván nem ilyen lista jellegű lapoknál jellemző ez... másrészt nem várható el mindenkitől, hogy 600 lapra átkattintson, hogy megtalálja az infókat... és különben is, ha egy lapon már ott van, mennyiből áll át copy+paste-elni?... nem hiszem, hogy olyan borzalmas terhelés lenne az a max 2-3 száz karakter... ;o) Amúgy tényleg kösz a kiegészítést (az általam beírt refből jegyzetté tevést nem értem, de ez legyen a legnagyobb gondunk! )... Fauvirt vita 2019. május 4., 12:34 (CEST)
(ui... ja látom filmakadémiásra cserélted a filmtekercset) Fauvirt vita 2019. május 4., 12:37 (CEST)
Bocs. Előbb nem értettem, miről van szó. Én is csak most, utólag látom, hogy miközben én (nyitottan) szerkesztgettem, Te már forrásoltad is. Így történhetett, hogy felülírtam; szóval, nem volt szándékos. – Fekist vita 2019. május 4., 13:12 (CEST)
Semmi gond, az még jobb forrás is, szóval ezért +ui-ztam, amit írtam. :o)) Fauvirt vita 2019. május 4., 13:20 (CEST)

Re: Filmművészetportál

Kedves Fekist, köszönöm a gratulációt...jelenleg ezekhez a kis javításokhoz van kedvem...egyfajta leltározás is ez a cikkeinket illetően. További jó szerkesztést! Tulipanos vita 2019. július 18., 19:48 (CEST)

"Feature film"

Szia!

a régi Oscar-díj a legjobb idegen nyelvű filmnek kategória helyett az elnevezés Oscar-díj a legjobb nemzetközi játékfilmnek lenne. Mit szólsz hozzá?

Nekem tetszik, legyen ez. Tehát szerintem a "játékfilm" a nyerő, az "egész estés" nekem régiesnek tűnik.

Nekem az "egész estés" és a "nagyjátékfilm" kifejezések régről köszönnek vissza, amikor (több mint 50 éve) még tényleg volt a moziban híradó is és kisfilm is a "nagyfilm" előtt. Ezekkel a jelzőkkel ("egész estés", vagy "nagyjátékfilm") különböztették meg a másik kettőtől. Manapság keveset járok moziba, de úgy tudom, hogy ez a két rövid kategória már nem létezik, most van helyettük reklámfilm, vagy jó esetben filmelőzetesek is a "nagyfilm" előtt.

Megkülönböztetésül a többihez szükségesek az egyéb megnevezések (rövidfilm, kisfilm, stb). De nem vagyok filmes szakember. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 11., 16:26 (CEST)

Ha animációs filmekről, rajzfilmekről is beszélünk, azokhoz valóban célszerű hozzátenni, hogy "egész estés" (ha a hosszuk közel van a 90 perchez), mivel rajzfilmeknél (kezdetben) a rövidebb hossz (pár perc) volt a jellemző. Például a "Magyar népmesék" (1980-tól 2012-ig futott magyar televíziós rajzfilmsorozat) rajzfilmek egyenként körülbelül 9 percesek, tehát kell melléjük valamilyen jelző, ami a hosszra utal. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 11., 20:22 (CEST)

"fiction serie"

Szia!

Ha egyes számban van, akkor: játékfilmsorozat. Többesben szerintem: "játékfilm-sorozatok". misibacsi*üzenet 2019. szeptember 12., 17:02 (CEST)

Vitalap

Csak egy apró megjegyzés: A szerkesztői vitalapot nem szokták moderálni, de az is egy lehetséges kezelése. Van aki elolvassa, és utána törli az üzenetet. Ha utólag fontos akkor a laptörténetben vissza lehet nézni. Előbb utóbb úgyis le kell szedni, mert áttekinthetetlen lesz. – Rodrigó 2019. szeptember 12., 20:56 (CEST)

Filmkockák

Szia! Arra kérlek, ne csak bedobd a filmkockákat a cikkekbe. Csak azért nem lehet jogvédett képet betenni, hogy legyen ott valami. Egyrészt képaláírás nélkül egyik kép sem ér semmit, olyan, mintha ott se lenne. Másrészt a képaláírásba minimum oda kell írni, ki vagy kik láthatók a képen, valamint lehetőleg azt is, éppen milyen jelenetet látunk a képen, lehetőleg fontos jelenetet. A feltöltött képeid listáját itt találod. – Regasterios vita 2019. október 28., 08:04 (CET)

Rendben. Töröltetem. – Fekist vita 2019. október 28., 09:21 (CET)
Nem kell feltétlenül törölni őket, csak legyen valami informatív képaláírás. – Regasterios vita 2019. október 28., 14:53 (CET)

„Az év szócikke 2019” verseny

Szia, Fekist!

A tavalyi év ugyanezen időszakában szavazatoddal részt vettél „Az év szócikke 2018” verseny végeredményének alakításában. Ha idén is volnának ilyen ambícióid vagy egyszerűen csak szétnéznél a tavalyi termésből válogatott szócikkek között, ismét módodban áll szavazatoddal erősíteni a versenyt. Várunk a 2019-es szavazólapon, ki ne hagyd! :-) Pasztilla 2020. január 24., 19:44 (CET)

Szia! Köszönjük, hogy szavaztál már a 2019-es év szócikkére. Még van egy hét a versengés lezárulásáig, és arra, hogy a hátrelévő 13 kategóriában is leadd a voksodat. :-) Pasztilla 2020. február 23., 11:20 (CET)

Évek

Szia! Szerintem a BAFTA-díj különböző kategóriáinak a szócikkében el vagyunk csúszva, én legalábbis ezt vettem észre. Ránéznél? Frissíteni kellene őket az idei díjakkal. – Gerry89 vita 2020. február 6., 07:44 (CET)

A merénylet (egyértelműsítő lap)

Nagyon szívesen. – Gabest vita 2020. augusztus 26., 22:47 (CEST)

We sent you an e-mail

Hello Fekist/Archív 06 (2019-01–2022-06),

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery vita 2020. szeptember 25., 20:51 (CEST)

Szőcs Petra

Szia! Azt írtad a szócikkbe, hogy „erdélyi magyar költő”. Ez szerintem némileg félrevezető, hiszen már középiskolás kora óta Budapesten él. Ha „erdélyi származású magyar költő” van odaírva, azt pontosabbnak tartom, ha egyáltalán lényeges az, hogy erdélyi származású. Az "erdélyi magyar költő" megfogalmazás esetén viszont az olvasó azt gondolhatja, hogy Erdélyben él. – Dodi123 vita 2020. november 5., 17:36 (CET)

Kösz. Voltaképpen igazad van; nem véletlen, hogy eddig nem szerepeltettem ott semmit. Most rendezgettem a Wikidatát és észrevettem, hogy időközben valakik a BNF alapján beírták, hogy román állampolgár (ami igaz, hiszen ideje egy jó részét – közel felét – a közelmúltig Kolozsváron {is} töltötte); s mivel az infoboxban csak az jelent meg, így kívántam ellensúlyozni. Valójában kettős állampolgár, de nekem egyelőre semmi legális infóm nincs a magyarra vonatkozóan. Személyesen ismerem, őt; majd megkérdem tőle, honnan szerezhetek ehhez forrást. Addig is átírom a "erdélyi származásúra", bár tudom, így sem lesz helyes... – Fekist vita 2020. november 5., 18:02 (CET)
Igen, szerintem is kettős állampolgárságú, de erre vonatkozóan én sem találtam hiteles információt. Az Arcanum adatbázisban történt keresések során azonban egy olyan információra bukkantam, amelyről nincs szó a szócikkben: nevezetesen, hogy fotózással is foglalkozik. Ő készítette például Schein Gábor Svéd című könyvének fotóit, vagy például a Prae című folyóirat az ő fotóiból állította össze a JAK-tábor Szigligeten című kiadványát. Még egy érdekesség: 1998-ban 7. helyezést ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV). – Dodi123 vita 2020. november 5., 20:31 (CET)
Azt tudom, hogy fotózik, s nem is rosszul (a Facebookon közöl időnként egyet-egyet - kicsit szürreálisak, mint a versei), de ő szerinte ez csak hobbi, még akkor is, ha közölték. Az infókat köszönöm. Sajnos, nem vagyok előfizetve az Arcanumra, így a jelölt cikkeket nem láthatom, de megoldom. Údv. – Fekist vita 2020. november 5., 21:34 (CET)

Paul Verhoeven

Szia! A szócikkbe beillesztetted az Kategória:Amerikai filmrendezők kategóriát. Megfelelő ez így? A szócikk szerint ő holland állampolgárságú, így szerintem az amerikai filmrendező nem passzol ide. Az enwikin is holland filmrendezőként tüntetik fel. Üdv: Viloris Üzenj! 2021. április 25., 14:11 (CEST)

Szia! Jogos a felvetés. Úgy gondolom, mivel többnyire az USA-ban dolgozik, helytálló mindkét ország. Gyorsan végigfutottam a szócikkeken: így vélik maguk a hollandok is. Mivel azonban máshol csak hollandként szerepel, a „békesség kedvéért” visszavontam a kategóriát. Üdv: – Fekist vita 2021. április 25., 14:27 (CEST)
Miattam nem kellett volna visszavonnod, csak kérdeztem. Igen, gondoltam, hogy amiatt (lett) amerikai filmrendező, mert sok amerikai filmet forgatott. De ebből is látszik, hogy ezek a kategóriák nem igazán pontosak. Üdv: Viloris Üzenj! 2021. április 25., 14:31 (CEST)

Egy éj miamiban

Szia! Én nem találok arra forrást, hogy ezt a filmet bemutatták volna Magyarországon vagy magyar nyelven valahol (a mindenféle imdb-ből dolgozó filmes adatbázisok nem releváns források, náluk sokszor egyszerűen szó szerint lefordítják a filmcímeket). Xia Üzenő 2021. május 9., 00:21 (CEST)

Igazad van. Amikor javítgattam a címeket, a Wikidatában már ezt találtam (oda akkor szoktuk beírni, ha már van biztos címváltozat). Sajnos, a tömegmunkában nem ellenőriztem. :-( Vissza is vontam. – Fekist vita 2021. május 9., 10:15 (CEST)

Rövid cselekmény

Szia!

Bírálat és javaslat következik. Szerintem az alábbi szöveg túl sok - elhagyható - részletet tartalmaz, ezáltal túl hosszú is.

"Mindenki egyetértett abban, hogy a fiatal és csinos Cassie ígéretes jövő előtt áll ... egészen addig, míg egy váratlan esemény hirtelen meg nem változtatta sorsának alakulását. Cassie életében semmi sem felel meg a látszatnak: ugyanolyan legalább annyira okos, mint ravasz, annyira csábító, mint számító, és sötétedés után titkos kettős életet él. Izgalmas kalandjai során egy váratlan találkozás lehetőséget ad Cassie-nek, hogy helyrehozza a múlt hibáit."

Szerintem egy rövid összefoglaló inkább így nézne ki (mindent kihagyva, ami elhagyható). Hozzátéve, hogy nem láttam a filmet, tehát lehet, hogy a leírás nem pontos, csak a fenti szöveg alapján készült, annak zanzásított változata.

A fiatal és csinos Cassie életében semmi sem felel meg a látszatnak, bár okos és csábító, de sötétedés után titkos kettős életet él.

Baj lenne, ha ez lenne a bevezetőben? Akkor a mostani (fenti) nem annyira rövid történet elhagyható lenne. misibacsi*üzenet 2021. június 23., 13:04 (CEST)

@Misibacsi: Szia! Végül is nem. Most újraolvasva úgy látom, az összefoglaló azért lett „túlhabosítva”, mert ilyen röviden nem festett volna jól... :-) Természetesen megnéztem az általad javasolt formában, s beszúrtam a rövid mondatot a bevezető 3. bekezdéseként. Őszintén szólva úgy éreztem, hogy kissé „a levegőben lóg”. Magyarázat vagy cím nélkül nekem furán fest a sok „technikai jellegű adat” mögé biggyesztve. Esetleg kezdődhetne úgy, hogy „A film a fiatal és csinos Cassie-ről szól, akinek életében...” Szerinted? – Fekist vita 2021. június 23., 14:31 (CEST)

Ezért kérdeztem meg többek véleményét! Lehet, hogy jobb lenne szakasznévvel, akkor mindenki megszokja, hogy ott mi van (pl. "rövid történet"). Erre a névre most nincs tippem.

Igen, így most fura, hogy száraz adatok + leírás ömlesztve. Az olvasó nem számít rá.

Ha mondjuk dőlt betűvel lenne írva? Az kiemeli. misibacsi*üzenet 2021. június 23., 14:43 (CEST)

Lehet az is megoldás. Ugyanakkor továbbra is úgy vélem, valamivel be kell vezetni a rövid leírást, hogy feloldja a feszültséget, ami közte és az őt megelőző rész között keletkezik. Én azt is el tudom képzelni, hogy – e bekezdéshez hasonlóan –, egy kettőspontos behúzással „válasszuk le” a többi tartalomtól. Várjuk meg, milyen ötletek születnek a műhely vitalapján... – Fekist vita 2021. június 23., 20:06 (CEST)

film infobox

Szia!

Ezt írtad a „Wikipédia:Filmműhely/Hogyan írj egy filmről szócikket?” leírás szer.öf-be: Az infobox Wikidata-adatainak pontosítása.

Az utóbbi pár napban módosult volna a Sablon:Film infobox tartalma? Mert én úgy látom, hogy az utolsó módosítás dátuma 2021. február 20. A leírásba onnan másoltam át. Nem értem mi történt, 2 paraméter neve közben hogyan tudott megváltozni. misibacsi*üzenet 2022. január 19., 14:23 (CET)

Szia! Az utolsó változás ma volt, mert két ponton hozzáigazítottam a sablon dokumentációját a valós sablonadatokhoz, azaz a sablon maga nem változott(!). Csupán azért javítottam a mintát is, hogy szövege megegyezzen a javított dokumentációéval. Ezt és mást is írtam a műhely lapjára. Üdv: Fekist vita 2022. január 19., 14:32 (CET)