Szerkesztővita:Balint36/Archívum 11

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

alagút infobox

Szia

A {{alagút infobox}}(?) a wikidatából hozza be a maximális emelkedést is, ám hibásan. Példa rá: Hakkóda-alagút. Rá tudnál nézni? B.Zsolt vita 2023. május 31., 01:05 (CEST)

@B.Zsolt A Wikidatában a hagyományos vasúti mértékegységben, ezrelékben van megadva a legnagyobb emelkedés, viszont az infobox automatikusan teszi rá a százalékjelet anélkül, hogy a WD értéket százalékba konvertálná. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. június 2., 00:01 (CEST)

Wikidata

Szia!

Bocsi a zavarásért, az lenne a kérdésem, hogy mit kell olyankor csinálni, ha megírtam a cikket (Vilonya-Királyszentistván megállóhely cikkjét) és amikor a Wikidata-összekapcsolásnál be akarom írni a szócikk nevét, elkezdem gépelni, hogy Vilonya..., de semmit sem ad ki. Mit tegyek? Pelenczei Balázs vita 2023. május 29., 19:52 (CEST)

@Pelenczei Balázs Nincs a Wikidatában. Holnap megnézem, miért nem került az is át. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. május 29., 23:11 (CEST)
Rendben, köszönöm szépen! Pelenczei Balázs vita 2023. május 30., 18:42 (CEST)
@Pelenczei Balázs Megvan. A polgári elnevezése miatt (Vilonya-Királyszentistván elágazás) elágazásnak lett minősítve, ezért nem került a feltöltendők közé. A maradék 19 megállóhely-iparvágány kiágazással szerencsére nem volt ilyen gond. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. június 2., 19:32 (CEST)
Köszönöm szépen a segítséget! Pelenczei Balázs vita 2023. június 3., 19:49 (CEST)

Rossz összekapcsolás

Szia!

Bocsi, hogy már megint zavarlak, de van egy kis gond...

Megírtam Makó-Újvásártér megállóhely szócikkét, de a Wikidata-összekapcsolásnál valami nagyon nem jó...

Mikor először elkezdtem gépelni a cikk nevét, nem adott ki semmit. Aztán rövidebb idő után kiadta az általam írt cikket. Ezután összekapcsoltam, de valami nagyon elromolhatott, mert Makó-Újváros vasútállomással kapcsolta össze a cikket, így pl. a térképen is, Újváros helye jelenik meg Újvásártér helyett. Ez csak azért fura, mert nem is létezik olyan szócikk, hogy Makó-Újváros vá., de valahogy mégis összekapcsolódott vele a Wikidata.

Esetleg tudod, mit kéne tenni? Pelenczei Balázs vita 2023. június 6., 18:38 (CEST)

Na, most annyi történt, hogy Makó-Újváros vá. adatai eltűntek az infoboxból, de nem jelenik meg helyette semmi. Üres az infobox, és a vasútállomások/vasútvonalak-lista sablonok is. Pelenczei Balázs vita 2023. június 6., 18:45 (CEST)
Most reggelre helyreállt minden, már jó az infobox és a listák is, úgy látszik csak idő kellett neki. Pelenczei Balázs vita 2023. június 7., 07:18 (CEST)

@Pelenczei Balázs Ennek az (volt) az oka, hogy Makó-Újvásártér már nem szerepel a nyilvántartásban, már hivatalosan is megszűnt (létezni). És mivel nincs már, ezért az adatgyűjtés során sem került be a feltöltendők közé. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. június 7., 16:47 (CEST)

Értem, köszönöm! Pelenczei Balázs vita 2023. június 7., 18:33 (CEST)
Van megint egy kis gond... Hagymás megállóhely nem hajlandó összekapcsolódni az infoboxxal és a listákkal... Bocsi, hogy folyton ezzel csesztetlek, de egyáltalán nem értek a Wikidatához. Pelenczei Balázs vita 2023. június 9., 19:59 (CEST)
@Pelenczei Balázs Szintén hasonló a helyzet, csak mivel nem volt kitöltve, ezért nem jelent meg semmit. FoBe kitöltötte, azóta látszódnak a dolgok. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. június 10., 18:50 (CEST)
Értem. Én, hogy tudom kitölteni? Pelenczei Balázs vita 2023. június 13., 14:12 (CEST)
@Pelenczei Balázs Hú, ezt nehéz lenne most egyszerűen és érthetően elmondani. Talán a Wikipédia:Wikidata oldallal és a meglévő adatlapok tanulmányozásával többre mész, mintha elkezdeném magyarázni neked, hogy milyen tulajdonság milyen értéket kapjon, ezt az értéket te honnan tudod kikeresni, az érték milyen minősítőt kapjon stb. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. június 14., 21:13 (CEST)
Rendben, értem! Pelenczei Balázs vita 2023. június 15., 12:41 (CEST)
@Pelenczei Balázs, esetleg a WP:WD101 oldal nagyon hasznos lehet számodra, különösen az adatok felvitelét tárgyaló szakasza. Blua lagoMesélj, mizu? 2023. június 15., 16:57 (CEST)
Rendben, köszönöm! Pelenczei Balázs vita 2023. június 15., 20:00 (CEST)

SzaB

Pedig mém volt, az eredeti poszt a MKKP egy alkotása, ezt osztotta meg, amire aztán Házy rárepült. Nagy örömömre szolgálna, ha a cáfolatokat tudnám linkelni, azonban Balassagyarmaton kizárólag a propagandamédia olvasható, az ellenzéknek csak a közösségi felületek jutnak, miak forrásként nem használhatóak. Így pedig teljesen egyoldalúvá válik a Balassagyarmattal kapcsolatos bejegyzések java.

Hajnal Sándor pedig idén tavasszal a testületi ülésen bejelentette kilépését. VitaSzerkesztő:Tombenko 2023. július 4., 13:54 (CEST)

Hm. Nem kérdeztem, de valamiért itt folytatod a vitalapomon a SZAB-os politizálásodat. A mémek azok teljesen más műfajok, nincs szükség félremagyarázásokra - igazából Házy-ra sem -, sem az üres propaganda skandálásodra, mert csak azt látom, hogy lelkes szócsöve vagy a SZAB-nak, ami miatt valóban egyoldalú lesz az egész. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 4., 15:47 (CEST)
@Balint36: Mivel nem akarom a szócikk vitalapját teljesen mellékes témával terhelni. Muszáj valahol folytatni azonban, mert teljesen egyoldalúan (és emiatt hamisan) jelenik meg sok információ. De nem miattam. Érdemes megnézned a cikkben, melyik médiatermék kb. minden állítás forrása, annak milyen a hozzáállása az ellenzékhez, és nyilvánvalóvá válik, miért is egyoldalú. VitaSzerkesztő:Tombenko 2023. július 4., 16:07 (CEST)
Nagyon érdekesek a meglátásaid. Önkormányzatban nincs ellenzék, illetve egy SZAB-os személy sem került be az oszággyűlésbe, így ti nem is vagytok ellenzékek, nincs milyen ellenzéki hozzáállást mérni. Akármennyire akarod nagyítani a pártodat, azért a realitásoktól ne rugaszkodjunk el!
Ha az általános megítélésre vagy kíváncsi, a párttársaidat kérdezd előbb, kezdve az egykori kollegináddal, aki közlekedés témában a hangulatkeltő menyilvánulásaival hívta fel magára a figyelmet. Vagy el lehet gondolkodni azon, hogy szócsőnek használjátok a Wikipédiát. Lehet a tagadással megpróbálkozni, de ha a az ellentmondást szeretnéd validálni, akkor további ellentmondást fog szülni. Avagy ha nem a párt álláspontja, akkor hogyan állítod ennyire egyértelműen, hogy az az igazság? Te birtokolod az igazság kardját, amivel nálad van az egyetemes igazság - WP:SAJÁT?
Ezt a beszélgetés értelmetlen, amíg csak a párt szócsöve szerepet játszod, ezért fölösleges tovább folytatni, különben még kiderül, hogy ott vannak hazugok, akik mást hazugnak neveznek. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 4., 16:28 (CEST)
Illetve ha már párttársakkal beszélsz, akkor mint egy Wikipédia-szerkesztő említsd meg nekik azt is, hogy a Wikipédiára/Commonsra feltöltött képek CC-BY-SA 4.0 (korábban 3.0) licenc alatt vannak feltöltve, így kötelesek megjelölni az eredeti szerzőt. Ennek a kollégásaid sem a Facebook-oldalatokon, sem a weboldalatokon nem tettek eleget. De azért látom, mindenki más a hibás, egyikőtök sem követett el semmi hibát - mondjuk a licenc be nem tartását. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 5., 00:45 (CEST)
Arról nem is beszélve, hogy a mémes dolog csupán a pártod álláspontja, és azt egyértelmű igazságnak kinyilatkoztatni csak erősíti az egyoldalú nézőpontot. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 4., 16:04 (CEST)
Nem a pártom álláspontja (az eleve nem is foglalkozik vele), hanem ténylegesen ez a helyzet. VitaSzerkesztő:Tombenko 2023. július 4., 16:07 (CEST)

Mérgező

Nos, ki is mérgező?

Az hogy is van, hogy van nekünk egy „A” emberünk, aki nulla körültekintéssel megvádolja „B” embert, hogy „C” ember ellen súlyos dolgot tett. Mivel a múltban történtek olyan dolgok, amiről az „A” ember nem tudott – mondjuk nulla körültekintéssel és egyből következtetések levonásával nehéz is lett volna ilyen ismeretre szert tenni –, ezért „B” embert közölte, hogy „A” ember igazán megkérdezhette volna „C” embertől, hogy a súlyos dolog valóban megtörténhetett-e. „A” ember valóban odament „C” ember, annyi bökkenővel, hogy „B” ember állítását itt már torzította. Ahogyan „B” ember értesült, hogy „A” ember valahol rá hivatkozik, de közben az ős korábbi mondanivalóját már kifacsarták, „B” ember közölte „A” emberrel, hogy hazudni nem szép dolog. „A” ember, aki körültekintés nélkül vádolta „B” embert, majd a szavát is kiforgatta, miközben lyukat akart beszélni „C” ember hasába, nyomtalanul törölte a számonkérést, miközben az elkövetett nem éppen etikus tettei után ő nevezte a másik felet mérgezőnek. Vége. Amennyiben az elmesélt történetben elhelyezett difflinkeket pontosan olyan esemény zajlott volna le, mint amiről a történetben szó van, az csupán a véletlen műve.

Nos, ki is mérgező? – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 5., 20:32 (CEST)

Vasútvonalak nyomtáv szerint

Szia

Kategorizáláshoz kérnék segítséget tőled. A Kategória:Vasútvonalak nyomtávolság szerint kategóriának vannak alkategóriája, és azok közül néhánynak külön alkategóriája. Vajon szükséges az 1520 mm-es vasútvonalak alá a teljes Oroszország vasútvonalai kategóriát betenni? Hiszen lehet ott is normál nyomtávú metró vagy kisvasút is. Ha a válasz mégis az igen, akkor az 1435 mm alá berakjuk szinte az összes európai ország vasútvonalai kategóriát? Az angolon így van, de ezt nem tartom helyesnek. B.Zsolt vita 2023. július 7., 23:00 (CEST)

@B.Zsolt Attól függ, milyen komolyan szeretnénk venni. A nagyvasút túlnyomó része valóban 1520 millis, de 1435-ös pálya bemegy Kalinyingrádba Lengyelország felől, illetve Záhony-Csop térségéhez hasonlóan a kínai határ mellett is kiépült normál pálya. A metró a nagyvasút nyomtávját használja, de a villamos Kalinyingrádban méteres, az ország többi pontján 1524 mm-es nyomtávú. Igen, keskeny nyomközű vasút is van (már amelyik szét nem rohadt teljesen), jellemzően 750-esek. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 23., 17:09 (CEST)
Én szívem szerint a Kategória:Vasútvonalak nyomtávolság szerint kategóriába egy alkategóriát sem tennék. Az lenne a legtisztább. – B.Zsolt vita 2023. július 23., 22:42 (CEST)

Sablon készítés

Szia!

Nemrég kezdtem el a lisszaboni metró állomásainak az oldalait megcsinálni, de jelenleg még eléggé hiányosak, fogom is bővíteni őket.

Viszont nézegettem a bécsi metróállomásokat és rátaláltam az általad készített Sablon:IkonBécs-re. Arra lennék kíváncsi hogy lenne kedved csinálni egy ilyet a lisszaboni metróhálózathoz is? Nekem sokat jelentene és az oldalakat is esztétikusabbá tenné. Gerovo vita 2023. július 13., 01:02 (CEST)

@Gerovo Szerencsére gyorsan elkészíthető, csak a képekre lenne szükség hozzá. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 23., 16:49 (CEST)

Lektorálás kérése

Szia

Ha van kedved, átnézhetnéd az egyik cikkemet: A Liverpool and Manchester Railway megnyitása.

Fontos vasúttörténeti esemény volt ez, amiről bizonyára te is hallottál már. Sajnos azonban nem technikai dolgokról szól, hanem egy baleset részleteiről. Én az ilyesmire nagyon érzékeny vagyok, és bánom, hogy nekifogtam a fordításnak. Én nem ezt vártam a cikktől, de nagyját azért lefordítottam. A lábamputálós résznél végleg feladtam.

Ha Te is fontosnak érzed a cikket, akkor légy szíves pillants rá! B.Zsolt vita 2023. július 27., 23:43 (CEST)

@B.Zsolt Elsőnek jónak tűnik, a magyar szempontjából érdemes lenne rajta végigmenni, a korábbi olvasás során szóismétléseket és hasonlókat találtam, de most ahogy visszamentem javítgatni, már hirtelen nem találtam. – balint36 ügyfélszolgálat 2023. július 31., 23:29 (CEST)

Modernebb témákra váltottam. Megköszönném ha a Sinkanszen#Pálya szakaszt lektorálnád, olyan vasúti kifejezések szerepelnek benne, amit nem biztos, hogy jól fordítottam. Még nem láttam japán vasútvonalat, bár betonlemezes pályát már igen. Némileg éltem a fordítói szabadsággal, hogy érthetőbb legyen, de lehet túlzásba estem. – B.Zsolt vita 2023. szeptember 18., 00:29 (CEST)

Híres emberek nemzetisége

Tisztelt Szerkesztők!

Van egy problémám, ami régóta zavar a Wikipédiában. Nevezetesen, hogy számos híres embernél szerepel a nemzetisége. Ezt (vélelmezem) az esetek többségében nem tudjuk, vagy nem tudhatjuk. Sok esetben ez nem egyezik meg az állampolgársággal, ami jó esetben ismert. Tehát az a javaslatom, hogy a nemzetiség helyett származás szerepeljen, pl. német/sváb, zsidó, roma stb.

Az elmúlt évszázadban százezreket hurcoltak/öltek meg és üldöztek el a származásuk miatt. Nem ildomos kétségbe vonni, vagy elvenni valakinek a származását vagy valós identitását figyelmetlenségből. 84.206.48.249 (vita) 2023. augusztus 1., 14:19 (CEST)

Légy kíméletes vele

EZ a szerkesztő ugyan most vasúti szócikkekben próbál csinálni valamit, de a tanítással többet érünk, mégha kilencéves is, mint elkergetéssel. Előfordulhat majd, hogy bizonyos dolgokat többször kell elmondani majd neki, de azért is szívesen adtam neki tanácsokat, mert a visszavonásért köszönőgombot nyomott. Ez számomra jó jel ahhoz képest, mintha egy megerősítetlen szerkesztő megsértődne a visszavonásért. Apród vita 2023. november 27., 17:38 (CET)

Ezt is megmutatom: Szerkesztővita:Feri39#Tanulás. Apród vita 2023. november 27., 17:40 (CET)

Észak-Korea vasúti közlekedése

Szia

Észak-Korea vasúti közlekedése változtatásait jóváhagyjam vagy ne hagyjam? Eléggé meseszerű a dolog, forrásnak meg nyomtatott könyv van megadva. B.Zsolt vita 2024. január 3., 23:12 (CET)

@B.Zsolt Jó kérdés. Annyi biztos, hogy van villamosított része a vasútnak (7435 km-ből 5400 km villamosított, CIA Factbook), és szólnak is cikkek arról, hogy áramkimaradás miatt leállások vannak a tömegközlekedésben. De lehet, hogy a szócikkben nem kellene ennyire tárgyilagosan leírni, hogy 23 óra helyett 10 nap, hanem elég, hogy jelentős leállások van (külön tekintettel arra is, hogy máshova meg az van írva, hogy a Phenjan-Hjeszan út valósjában "csak" 18 óra). – balint36 ügyfélszolgálat 2024. január 4., 17:38 (CET)

Bezárt vasútvonalak visszavonása

Szia! De akkor ugye tudod, hogy mi a frankó? Mert akkor jól jönne a cikkbe. Burumbátor Súgd ide! 2024. január 20., 20:29 (CET)

OpenStreetMap és Wikipédia vasúti pálya számozás zavaró módon eltér

Szia! Ahogy azt már elmagyaráztad nekem az OpenStreetMap-on, az infrastruktúra alapú és a menetrendi mező számozása hasonlít, de eltérő. Ráadásul nem csak a szám, de a pályák felbontása is. Az OpenStreetMap-on az infrastruktúra alapú számozást használjuk.

De a Wikipédián a menetrendi mező számozást. Ennek mi értelme? Mi miatt van így? Mi az előnye, hogy az OpenStreetMap-en az infrastruktúra számozást használjuk? Mi az előnye, hogy a Wikipédián a menetrendi mezőt? A hátránya az, hogy rendkívül összezavaró, és megakadályozza a két rendszer normális összekötését. Pl. a 30a, 40a vonalat hogyan hivatkozzuk be? És viszont... Kérlek, igazíts el, a fentiek nem költői kérdések :) Faller vita 2024. január 19., 17:06 (CET)

@Faller Jó meglátás, a menetrendi mező alapú megközelítés nem jó. Okát azoktól kérdezd meg, akik tizenvalahány éve átmásolták az országos közforgalmú menetrendet.
Az átálláshoz pedig terv kell. – balint36 ügyfélszolgálat 2024. január 20., 21:15 (CET)
Az átálláshoz szerintem a következő lépés az egyetértés lehetne: hogy a többség egyetértsen azzal, hogy a menetrendi mező alapú helyett használjuk az infrastruktúra alapút (VPE).
Arról viszont fogalmam sincs, kiket takar az a közösség, akiknek a közösségenek a többségének az egyetértéséről beszélünk.
Kérlek, segíts ebben: kik ők, akiket megkérdezzek, és hol érhetem el őket? Faller vita 2024. január 22., 12:21 (CET)