Szaga prefektúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szaga (佐賀県)
Szaga prefektúra címere]]
Szaga prefektúra címere
Szaga prefektúra zászlaja]]
Szaga prefektúra zászlaja
Egyéb jelképek
FaKámforfa  (Cinnamomum camphora)
Virág  (Cinnamomum camphora)
Madár Szarka (Pica pica)
Közigazgatás
Ország Japán
RégióKjúsú
SzigetKjúsú
SzékhelySzaga város
Kerületei6
Önkormányzatok20
KormányzóYoshinori Yamaguchi
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség809 824 fő (2021. márc. 1.)[1]
Népsűrűség2439,65 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület2,439.58 km²
IdőzónaJST, UTC+9
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 33° 14′ 57″, k. h. 130° 17′ 58″Koordináták: é. sz. 33° 14′ 57″, k. h. 130° 17′ 58″
[[Fájl:
 • Japan saga map small.png
 • Saga in Japan.svg
 • Saga in Japan (extended).svg
|250px|Elhelyezkedése Japán térképén]]
Elhelyezkedése Japán térképén
Szaga weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szaga témájú médiaállományokat.
The seal of Saga Prefecture
The flag of Saga Prefecture

Szaga prefektúra (佐賀県; Hepburn: Saga-ken?) Japán Kjúsú szigetének északnyugati részén fekszik.[2] Partjaival egyaránt határos a Japán-tenger és az Ariake-tenger. A prefektúra nyugati részén fekvő városok, mint Arita és Imari híresek kerámiáikról és porcelánjaikról. Fővárosa Szaga.[2]

Történelem[szerkesztés]

Az ókorban a mai Nagaszaki prefektúra és Szaga prefektúra területe együttesen alkották a Hizen tartományt. A rizstermesztés jelen van már az ókor óta, ennek maradványai láthatóak Nabatake romjainál Karacuban és a Josinogari lelőhelyen.

Feudális időszak[szerkesztés]

A Kamakura-kortól a Muromacsi-korig kb. 100 hűbéri klán követhető nyomon. Nagy befolyással bírt egy szamuráj klán ebben az időben a Genkai-tenger mentén Macuratóban. A Szengoku-kor kezdetére a Rjúzódzsi klán (család) kiterjesztette hatalmát Hizen és Csikugo Tartományokra, Higo egy részére és Csikuzen Tartományra. Rjúzódzsi Takanabu daimjó halála után a kialakult politikai helyzeten Nabesima Naosige lett úrrá. 1607-re a Rjúzódzsi klán összes birtoka a Nabesima család ellenőrzése alá került.

Az Edo-korban a területe Szaga Tartománynak nevezték (佐賀藩 Szaga-han) és 3 altartományt foglalt magába: a Hasunoikét, Ogit és Kasimát. Ezenkívül Szaga prefektúrához tartozott az akkori Karacu tartomány (唐津藩 Karacu-han) és 2 körzete a Cusima-Fucsú tartománynak (対馬府中藩 Cusimafucsú-han). Szaga Tartomány területét továbbra is a Nabesima klán uralta, a Rjúzódzsi klán törvénytelen vérvonalának tagjaival. A politikai helyzet viszonylag stabil volt, habár Nagaszaki védelmének összege egyre csak növekedett. A pénzügyi helyzeten csak rontott a nagy kjóhói éhség és az 1828-as Siebold tájfun. Mégis az Ariake-tengerrel határos területek művelhető, jól termő talaja lehetővé tette a termény nagy mennyiségű előállítását és az 1840-es évekre az éves koku 670,000-el növekedett, a 200 évvel azelőtti kétszeresére.

A 19. század közepe táján Nabesima Naomasza törekedett a tartomány pénzügyeinek stabalizálására. Különböző intézkedéseket rendelt el ennek érdekében, többek között csökkentette a hivatalnokok számát és előmozdította a helyi iparágakat, mint az aritai porcelán készítését, zöld tea termelést és a kőszén bányászatot. Új technológiákkal ismerkedtek meg a tengerentúlról: a lángkemencével és a gőzmozdonnyal.

A bosin háború után sokan a tartományból a Meidzsi restaurációt támogatták. A Meidzsi-korban a kőszénbányák korszerűsítésére Kisima és Higasimacura közetekben nagy hangsúlyt fektettek, illetve elősegítették a vasútvonalak kiépítését.

Földrajz[szerkesztés]

Szaga prefektúra Kjúsú északnyugati részén fekszik. Északról határos a Genkai-tengerrel és a Cusima-szorossal, délről pedig az az Ariake-tengerrel. Szaga közelsége a Koreai-félszigethez lehetővé tette, hogy fontos közvetítő legyen a kulturális tárgyak vagy iparcikkek megismerésében, illetve cseréjében a japán történelem során. A prefektúra területének 68%-át agrár és erdős területek alkotják.

Hegységek[szerkesztés]

 • Sefuri-hegység, Tara-hegység
 • Kjóga (1,076 m, Szaga legmagasabb pontja), Sefuri-hegy (1,056 m), Tenzan (1,046 m), Taradake (996 m ), Ihara-hegy (962 m), Kinzan (957 m), Raizan (955 m), Hagane-hegy (900 m)

Folyók[szerkesztés]

 • Csikugo (15.5 km hosszan Szagában), Kase (57.5 km), Macuura (45.3 km), Rokkaku (43.6 km)
 • Hokuzan-gát

Tengerek[szerkesztés]

Félszigetek[szerkesztés]

 • Higasimacuura-félsziget

Szigetek[szerkesztés]

 • Genkai-tenger: Takasima, Kasiwadzsima, Ogawadzsima, Kakaradzsima, Macusima, Madaradzsima, Kabesima, Mukusima, Iroha-szigetek[3]
 • Ariake-tenger: Okinosima

Erdők[szerkesztés]

 • Nidzsi no Macubara[3]

Barlangok[szerkesztés]

 • Nanacugama-barlang[3]

Híres parkok[szerkesztés]

Közigazgatás[szerkesztés]

Szaga prefektúra térképe a községhatárokkal
Szaga
Karacu
Tara

Városok[szerkesztés]

10 város tartozik Szaga prefektúrához:

Körzetek[szerkesztés]

6 városrésze van. Városok körzetenként:

Gazdaság[szerkesztés]

Meghatározó szerepe a mezőgazdaságnak, erdészetnek és a tengerparti halászatnak van. Nagy számban termelnek hagymát, epret és jelentős marhahúst állítanak elő. A prefektúra a legnagyobb előállítója a mocsigoménak (ragacsos rizs) és a melegházas mandarinnak országszerte.

Bank[szerkesztés]

 • Szaga Bank
 • Szaga Kjoei Bank

Oktatás[szerkesztés]

Egyetem[szerkesztés]

Kultúra[szerkesztés]

Arita, Imari és Karacu városok nevezetesek az ott készülő porcelánokról. Az ország legjobb porcelánműhelyei itt találhatóak: Imaemon, Genemon és Fukagawa.

Látványosságok[szerkesztés]

A karacui várkastély

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 推計人口(月報・年報) < さが統計情報館 < 佐賀県
 2. a b Nussbaum & Roth (2005), "Saga prefecture", p. 804.
 3. a b c The Saga Sightseeing Information: Nature. Saga Tourist Federation Information Center (Tourism Division). [2014. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 26.)
 4. General overview of area figures for Natural Parks by prefecture (PDF). Ministry of the Environment (Japan), 2014. április 1. (Hozzáférés: 2012. február 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]