Jamagata prefektúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jamagata prefektúra (山形県)
Jamagata prefektúra címere]]
Jamagata prefektúra címere
Jamagata prefektúra zászlaja]]
Jamagata prefektúra zászlaja
Egyéb jelképek
FaPrunus
Virágsáfrányos szeklice
Madármandarinréce
Haljapán lazac (Oncorhynchus masou)
Közigazgatás
Ország Japán
RégióTóhoku
SzigetHonsú
SzékhelyJamagata
Körzetek8
Önkormányzatok35
KormányzóJosimura Meiko
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 060 158 fő (2021. márc. 1.)[1]
Népsűrűség125,10 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület9323,34 km²
IdőzónaJST, UTC+9
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 38° 14′ 26″, k. h. 140° 21′ 49″Koordináták: é. sz. 38° 14′ 26″, k. h. 140° 21′ 49″
[[Fájl:
  • Japan yamagata map small.png
  • Yamagata in Japan.svg
  • Yamagata in Japan (extended).svg
|250px|Elhelyezkedése Japán térképén]]
Elhelyezkedése Japán térképén
Jamagata prefektúra weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jamagata prefektúra témájú médiaállományokat.

Jamagata prefektúra (japánul:山形県, Hepburn-átírással: Yamagata-ken) Japánban, Honsú sziget északkeleti részén Tóhoku régiójának déli határán helyezkedik el. A prefektúra székhelye Jamagata.[2]

Története[szerkesztés]

A régen őslakosok által lakott Ezo nevű terület mai neve Jamagata prefektúra. A Meidzsi-restauráció alatt ez a terület Akita prefektúrával együtt Dewa tartományként volt ismert[3].

A Heian-korszakban (794-1185) ez a terület a Fudzsivara család uralma alá tartozott. Az Edó-korban (1603-1867) a prefektúra virágkorát élte, mindez a város akkori felépítésének és állomásának volt köszönhető. Később, 1689-ben a híres haiku költő, Macuo Basó is ellátogatott Jamagatába, az öt hónapig tartó Japán északi területein folytatott utazásai során.

Földrajza[szerkesztés]

Jamagata prefektúra térképe

A Jamagata prefektúra a Japán-tenger partján, Tóhoku északnyugati sarkában helyezkedik el. Délről a Nígata prefektúra és Fukusima prefektúra, keletről a Mijagi prefektúra, míg északról az Akita prefektúra határolja. Ezek a határok a hegyvonulatok mentén húzódnak, és hegyvidéki terület miatt a lakosság nagy része a kis kiterjedésű központi síkságra tömörült.

A területen több nemzeti park helyezkedik el.[4]

  • Bandai-Aszahi Nemzeti Park
  • Csókai Nemzeti Park
  • Kurikoma Nemzeti Park
  • Zaó-Szan Nemzeti Park

Városok[szerkesztés]

Jamagata prefektúrában 13 nagyváros található.

Jamagata város[szerkesztés]

Jamagata a prefektúra fővárosa, növekvő iparváros, lakosainak nagy része diák. A legtöbb Jamagatába érkező turista innen indul egynapos kirándulásokra a prefektúra további területeire [5].

Városok és falvak[szerkesztés]

A nagyvárosok körzeteihez viszonyítva

Juza
Nakajama
Jamanobe
Kavanisi
Takahata
Mikava
Sónai
Óisida
Funagata
Kanejama
Mamurogava
Mogami
Ókura
Szakegava
Tozava
Aszahi
Kahoku
Nisikava
Óe
Iide
Oguni
Sirataka

Gazdaság[szerkesztés]

Gyümölcsök[szerkesztés]

Japánban a Jamagata prefektúra a legnagyobb kitermelője a körtének és cseresznyének. Valamint nagy mennyiségben termelnek szőlőt, almát, őszibarackot és dinnyét is.

Kultúra[szerkesztés]

Fesztiválok[szerkesztés]

A leghosszabb fesztivál a Hanagasza macuri (花笠祭り), melyet Jamagata városban, augusztus hónap első hetében rendeznek. Ezen a héten több ezer szalmakalapot viselő ember vonul a város központjába, hogy népdalokat énekelve együtt táncolják a Hanagasza táncot, mely eseményre évente akár 300 000 néző is ellátogat. Ezen kívül Jamagata város ad otthont a Jamagata Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak is.

Februárban a Hólámpás Fesztivál vonzza a látogatókat a Jonezavában található Uesugi szentélyhez. A szentély köré kihelyezett több száz gyertyafényes lámpás sora váj utat a sötét éjszakában. Szintén Jonezavában tartják az Uesugi Fesztivált (上杉祭り, uesugi matsuri) tavasszal.

Szeptemberben az Imoni vonzza a turistákat a prefektúrába, ugyanis a burgonya-pörkölt egész Észak-Japánban híres ételnek számít az őszi évszakban. Sok látogató keresi fel a prefektúrát sajátos stílusú imoni-ja miatt.

Művészet[szerkesztés]

Jamagata város vezetőinek támogatásával a Tóhoku Egyetem Művészeti és Dizájn kara 2003-ban elindított egy projektet, melynek keretében a kulturális javak azonosításának érdekében a város buddhista templomait katalogizálták és hasonlították össze.[6] A projekt során százkilencven templomot és műalkotást vizsgáltak meg, és több jelentős buddhista szobrot fedeztek fel. A Hirasimizu kerületben, a Heiszendzsi templomban egy különösen ritka Vairócsana ülő Buddha-szobrot fedeztek fel. További jelentős szobrot találtak a Heian-korból (794-1185), valamint a Kamakura-korból is.

1964-ben épült a prefektúrában a Jamagata művészeti múzeum.

Jamadera[szerkesztés]

Yamadera niōmon

A Jamadera templomegyüttest más néven Rissakudzsiként is ismerik, melyet 860-ban alapítottak a szent tűzzel, amit a Kiotóhoz közeli Enrjakudzsiből hoztak. Egy elképzelés szerint Jamadera kőarcai húznak határvonalat e világ és a túlvilág között [7].

Sport[szerkesztés]

Az alább felsorolt sportklubok találhatóak Jamagatában.

Labdarúgás

Röplabda

Közlekedés[szerkesztés]

Repülőterek[szerkesztés]

Vasút[szerkesztés]

Média[szerkesztés]

Újságok[szerkesztés]

  • Jamagata Sinbun [1]
  • Jonezava Sinbun
  • Sonai Nippo
  • Okitama Times [2]

Tv és rádió[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

  • Jamagata Nemzetközi Dokumentumfilm Festivál[8]

Galéria[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Nicholas Bornoff 2009: Nicholas Bornoff. National Geographic Traveler: Japán. 3. kiad. Budapest. Geographia Kiadó. 2009 (Magyar)
  • Kácsor Lóránt ford. 2006: Chris Rowthorn, Ray Bartlett, Justin Ellis, Craig McLachlan, Regis St Louis, Simon Sellars, Wendy yanagihara. Lonely Planet: Japán. Budapest. Park Könyvkiadó. 2007 (Magyar)

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yamagata Prefecture című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.