Szabadidő-autó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szabadidőautó szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Volkswagen Touareg

A szabadidő-autó (vagy „utcai terepjáró”) az 1990-es évek elején Amerikában megjelent gépjármű-kategória, mely a terepjárók (dzsipek) előnyeit ötvözi az autók kényelmével.

Meghajtás szempontjából van kétkerék-meghajtású (2WD) és négykerék-meghajtású (4WD vagy 4×4) változatuk, működhetnek benzinnel, gázolajjal s az utóbbi időben bioüzemanyaggal is.

A szabadidő-autók angol megnevezése, a „sport utility vehicle” (rövidítve SUV, magyar fordításban: „sportcélú haszonjármű”), arra utal, hogy eredetileg sporttevékenységet űzőknek, túrázásra, horgászóhely, sípálya megközelítésére szánták a katonai terepjárók eme „úriasabb” utódait, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy főleg aszfaltozott utakon használják őket.

A benne ülőknek általában nagyobb biztonságérzetet nyújt, mint a limuzin (szedán). Ütközéses karambolnál ez valóban így van, de a megemelt padlólemez miatt a kisodródás, felborulás veszélye nagyobb. Hátrány még a személyautókhoz képest nagyobb üzemanyag-fogyasztás, de mivel a szabadidő-autók ma státuszszimbólumnak számítanak, így főként olyanok vásárolják, akik a többletköltségeket megengedhetik maguknak.

Egyes környezetvédők – a nagyobb fogyasztás és ezzel magasabb károsanyag-kibocsátás miatt – vissza szeretnék szorítani a szabadidő-autók elterjedését, ám ez a kategória népszerűsége miatt nehéz feladat. De arra vannak határozott jelek, hogy a gyártók megpróbálnak a környezetvédelmi igényeknek jobban megfelelő modelleket tervezni s gyártani. További gond, hogy városi közlekedésben a viszonylag magas orr-rész miatt súlyosabb sérüléseket okozhatnak a gyalogosoknak, mint a megszokott városi autók.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabadidő-autó témájú médiaállományokat.