Bentley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bentley Motors Limited
Bentley logo.png
Típus A Volkswagen konszern leányvállalata
Alapítva 1919. január 18.
Székhely Crewe, Anglia, UK UK
Vezetők Dr. Franz-Josef Paefgen, CEO
Termékek Autók
Alkalmazottak száma 4000 (2006)
Anyavállalata Volkswagen konszern

A Bentley Motors Limited weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bentley Motors Limited témájú médiaállományokat.

A Bentley Motors Limited egy 1919.-ben alapított angol autógyár, mely elsősorban luxusautók gyártásával foglalkozik.

Az 1920-as években "mindössze" a gazdag és kalandvágyó fiatal férfiak érdeklődését keltette fel a Bentley márka, akik akkor egyelőre csak kedvtelésből, ám egyre eredményesebben versenyeztek. A jómódú amatőröket a köznyelv lassan csak Bentley-fiúkként kezdte emlegetni. Később, az 1930-as években a Rolls-Royce megvásárolta a márkát, s ennek következtében a teljesítmény és a sebesség mellett a stílus és az elegancia is felkerültek a Bentley-k jellemzőinek listájára.

Páratlan erejükből kifolyólag (a Le Mans-i versenyt hatszor nyerte Bentley-modell: 1924, 1927, 1928, 1929, 1930 és 2003) a Bentley-k önbizalmat sugároznak, de csak olyan kifinomult stílusban, ahogy az egy angol úrhoz illik. Hosszú munkaórák eredményeképpen készülnek el a crewe-i gyárban, s az alkalmazottak minden egyes darabot olyan műgonddal és precizitással készítenek el, mintha az a saját autójukba készülne. A Bentley további büszkesége a már-már legendás, V8-as motorja, ami 2009-ben ünnepelte bevezetésének 50. évfordulóját. Noha a modell azóta számos fejlesztésen ment keresztül, az alapok a mai napig változatlanok.

A populáris kultúrában számtalanszor jelent meg ez az autómárka, többek között maga James Bond is a Bentley-k elkötelezett híve… Az ismertebb Bentley tulajdonosok közé tartoznak még: II. Erzsébet brit királynő, Ralph Lauren, Mike Tyson, Shaquille O’Neal, Jay-Z, Lawrence Ellison (Oracle-alapító).

Modellek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bentley Continental Gt
  • Bentley Continental Flying Spur
  • Bentley Mulsanne
  • Bentley Brooklands
  • Bentley EXP Speed 8
  • Bentley Turbo RT

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bentley témájú médiaállományokat.