„Woody Harrelson” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: tl:Woody Harrelson
Hegyirabló (vitalap | szerkesztései)
77. sor: 77. sor:
Woodyból filmsztár lett és most már válogathatott a filmek közül. 1996-ban többek között visszautasította a ''[[Jerry Maguire – A nagy hátraarc]]'' főszerepét, amit később nagyon megbánt <ref>{{cite web|url=http://www.playboy.hu/playboy_vilaga/9156_woody_harrelson.html|title=Jerry Maguire|publisher=playboy.hu|language=magyar|accessdate=2010-03-29}}</ref>. De elfogadta 1997-ben a ''[[Köszöntjük Szarajevóban!]]'' és az ''[[Amikor a farok csóválja…]]'' című politikai-vígjáték egy-egy szerepét, utóbbiban egy ál-háborús hőst alakított.
Woodyból filmsztár lett és most már válogathatott a filmek közül. 1996-ban többek között visszautasította a ''[[Jerry Maguire – A nagy hátraarc]]'' főszerepét, amit később nagyon megbánt <ref>{{cite web|url=http://www.playboy.hu/playboy_vilaga/9156_woody_harrelson.html|title=Jerry Maguire|publisher=playboy.hu|language=magyar|accessdate=2010-03-29}}</ref>. De elfogadta 1997-ben a ''[[Köszöntjük Szarajevóban!]]'' és az ''[[Amikor a farok csóválja…]]'' című politikai-vígjáték egy-egy szerepét, utóbbiban egy ál-háborús hőst alakított.


Az ''[[Isten hozta Hollywoodban]]'' című nem túl sikeres filmben önmagát alakíthatta, a ''[[Palmetto]]''ban pedig egy újságírót, aki éppen a börtönből szabadult.<ref>{{cite web|url=http://www.imdb.com/title/tt0120782/|title=Palmetto|publisher=IMDb.com|language=angol|accessdate=2010-03-29}}</ref> Ismét egy igen fontos film következett Woody számára, ''[[Az őrület határán]]''. A történet az 1942-es amerikai hadsereg legvéresebb csatáit meséli el a második világháborúban. Harrelson kapta meg a főszerepet, olyan nagyszerű sztárok mellett, mint [[Sean Penn]], [[George Clooney]], [[John Travolta]], [[Nick Nolte]], [[John Cusack]] vagy [[Adrien Brody]]. A színészt a kritikusok dicsérték, a filmet pedig a [[Oscar-díj a legjobb filmnek|legjobb film]] Oscar-díjára jelölték. Még ebben az évben egy [[western]]ben is kipróbálta magát a ''[[Hi-Lo Country]]'', mely 1999-ben elnyerte a [[Berlini Nemzetközi Filmfesztivál]]on a [[Ezüst Medve-díj a legjobb rendezőnek]] díját. Aztán következett az ''[[Ed TV]]''-ben, melyben Ed Pekurny ([[Matthew McConaughey]]) testvérét, Ray-t alakítja, aki mindenáron be akar kerülni testvére mellé a televízióba. Az évtized utolsó filmje az ''[[Ilyen a boksz]]'' volt, melyben [[Antonio Banderas]]szal játszik a képernyőn. A film nem lett nagy siker és Harrelson ezután nem is tér vissza a filmekhez egészen 2003-ig.
Az ''[[Isten hozta Hollywoodban]]'' című nem túl sikeres filmben önmagát alakíthatta, a ''[[Palmetto]]''ban pedig egy újságírót, aki éppen a börtönből szabadult.<ref>{{cite web|url=http://www.imdb.com/title/tt0120782/|title=Palmetto|publisher=IMDb.com|language=angol|accessdate=2010-03-29}}</ref> Ismét egy igen fontos film következett Woody számára, ''[[Az őrület határán]]''. A történet az 1942-es csendes-óceáni Gudalcanal szigetén zajló csatát meséli el a második világháborúból. Harrelson csak néhány perces mellékszerepet kapott, több nagyszerű sztárhoz hasonlóan, mint például [[Sean Penn]], [[George Clooney]], [[John Travolta]], [[Nick Nolte]], [[John Cusack]] vagy [[Adrien Brody]]. A film főszereplője James Caviezel volt. A filmet a [[Oscar-díj a legjobb filmnek|legjobb film]] Oscar-díjára jelölték. Még ebben az évben egy [[western]]ben is kipróbálta magát a ''[[Hi-Lo Country]]'', mely 1999-ben elnyerte a [[Berlini Nemzetközi Filmfesztivál]]on a [[Ezüst Medve-díj a legjobb rendezőnek]] díját. Aztán következett az ''[[Ed TV]]''-ben, melyben Ed Pekurny ([[Matthew McConaughey]]) testvérét, Ray-t alakítja, aki mindenáron be akar kerülni testvére mellé a televízióba. Az évtized utolsó filmje az ''[[Ilyen a boksz]]'' volt, melyben [[Antonio Banderas]]szal játszik a képernyőn. A film nem lett nagy siker és Harrelson ezután nem is tér vissza a filmekhez egészen 2003-ig.


=== 2000-től napjainkig ===
=== 2000-től napjainkig ===

A lap 2010. december 20., 02:03-kori változata

Woody Harrelson
Woody Harrelson (2007 április)
Woody Harrelson (2007 április)
Életrajzi adatok
Születési névWoodrow Tracy Harrelson
Született1961. július 23. (62 éves)[1][2][3][4][5]
Midland
HázastársaNancy Simon (1985-1986)
Laura Louie (1985-1986)
Pályafutása
Iskolái
  • Hanover College
  • Lebanon High School
  • The Briarwood School
Aktív évek1988 - napjainkig
Díjai
Emmy-díjlegjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat)
1989 Cheers
További díjak

Woody Harrelson IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Woody Harrelson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Woody Harrelson (Midland, 1968. július 23.) amerikai színész, aki az 1983-ban futott Cheers tévésorozatnak köszönheti hírnevét.

Számos díjat és jelölést tudhat maga mögött, ezen belül büszkélkedhet egy Emmy-díjjal, és két Oscar-díj jelöléssel. Az elsőt 1997-ben Miloš Forman rendezésében a Larry Flynt, a provokátorért, míg a másodikat 2010-ben A harcmező hírnökei-ért kapta. Filmszerepei mellett feltűnt televíziós sorozatokban és játszott klasszikus színházi darabokban is.[6]

Életrajz

Woodrow Tracy Harrelson az Amerikai Egyesült Államokban, Midlandban született, testvérei Jordan és Brett (az utóbbi profi motorkerékpár versenyző) mellett. Anyja Diane Lou (aki presbiter vallásban részesítette gyermekeit), apja pedig Voyde Charles Harrelson (hivatásos szerencsejátékos), akik 1964-ben elváltak. Apjáról ugyanis kiderült, vagy legalábbis ezt mondta, hogy ő lőtte le John Fitzgerald Kennedy-t. Charles Harrelson 1979-től 2007-ig, bekövetkezett haláláig életfogytiglani börtönbüntetésben volt. De nem ezért, hanem mert megölte John H. Wood kerületi bírót (Woody sokat lobbizott apja érdekében). A kihallgatások során azt állította, hogy ő a dallasi rém, majd visszakozott. Azt mesélte, hogy az 1963-as évre nemigen emlékszik, ugyanis akkoriban kokainfüggő volt.[7]

Woody ugyan Texasban született, tinédzser éveit mégis Ohioban töltötte az anyjával. Gimnáziumi éveit a Libanon High School-ban töltötte, emellett dolgozott is a Kings Island nevű vidámparkban, mint fafaragó. Ezután Indianaban, a Hanover College-be járt, ahol angolt és színészetet tanult és tagja lett a Sigma Chi diákszövetségnek. Ugyan az angolt és a színészetet sosem fejezte be, mégis kapott egy Bachelor of Arts-ot, így fejezve ki az iskola a felé való tiszteletet.

A tanulmányai elvégeztével New Yorkba költözött, ahol elkezdte a pályafutását.

Magánélete

1985-ben Tijuanában feleségül vette Neil Simon drámaíró lányát, Nancy Simont. A házasság igen viharos volt, mindössze két hónapig tartott, ám ez biztosította Woodyt a címlap sztorikra. A pár 1986. január 20-án beadta a válópert.

Hosszú együttélés után Woody újraházasodott. A színész több mint húsz éve él együtt Laura Louie-val, ám a kapcsolatuk csak 2008. december 28-án lett beteljesülve. A házaspár Maui-ban mondta ki a boldogító igent. Laurától három gyermeke született: Deni Montana (született: 1993. február 28.), Zoe Giordano (született: 1996. szeptember 22.), és Makani Ravello (született: 2006. június 3.). Felesége egykori asszisztense és társalapítója egy élelmiszercégnek. A család sokat költözött, hogy megtalálják magunknak a tökéletes helyet: Costa Rica, Új-Zéland, Ausztrália, Írország és Maui.[8]

Közeli barátjának tudhatja a Red Hot Chili Peppers tagjait, Michael J. Foxot és Owen Wilsont. Szabadidejében úszik, zöldséget, gyümölcsöt termeszt, kite-boardingozik és jógázik.[9] Jelenleg Mauin él Kris Kristofferson és Willie Nelson szomszédságában.

Aktivista munkái

Woody Harrelson 2004-ben

Woody Harrelsont támogatója és aktivistája, hogy a marihuánát és a kendert legalizálják. 1996. június 1-jén Kentucky-állambeli Lee Country-ban letartóztatták, miután jelképesen elültetett négy kender vetőmagot és megtámadta az állami törvényt, miszerint nem tesznek különbséget az ipari kender és a sima marihuána között. Emellett többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel. A színész 2003 óta tagja a NORML-nak (National Organization for the Reform of Marijuana Laws).

Marihuana-aktivistának bélyegeztek, amit meg is értek, hiszen tényleg nagyon élvezem, ha elszívhatok egy cigit. Sokan isznak és lerészegednek, van, aki beszed egy pirulát, mielőtt bulizni megy vagy belövi magát. Ezek nem vallanának rám, a kokain megrémít […] [10]

Harrelson környezetvédelmi aktivista, ezért eljátszott egy kerékpárost, akinek van egy biodízel busza a Go Further című dokumentumfilmben és narrátora volt a Grassnak, mely a marihuánáról szól. Emellett békeaktivista, aki gyakran szólal fel nyilvánosság előtt a 2003-as Iraki háború ellen. Woody egy darabig tulajdonosa volt egy oxigénbárnak Hollywoodban, az úgynevezett „O2”-nek. A színész vegetáriánus, azon belül pedig a veganizmus étrendet követi.

Pályafutása

Cheers

Míg New Yorkban volt, lehetőséget kapott egy meghallgatásra, méghozzá a tizenegy évadig futó Cheers című sorozatba. A történet a bostoni Cheers nevű kocsmába járó helybeliek egy csoportjáról szól, akik odajárnak inni, pihenni és beszélgetni. A sorozatban Ernie "Edző" Pantusso (Nicholas Colasanto) volt a csapos segéd. Azonban három évad után ki kellett írni, mert Colasanto 1985. február 12-én elhunyt. Így Harrelson elment a Cheers meghallgatására és felvették. Ezután a maradék nyolc évadban végig játszhatott, ezalatt pedig ötször jelölték Emmy-díjra és az 1989-es jelölését díjra is válthatta. Harrelson sokat köszönhet az NBC sitcomnak, hisz a közönség megszerette, a kritikusok díjjal is honorálták. A Cheersben töltött ideje alatt Woody filmes karrierje is virágzásnak indulhatott.

A kezdetek

Woody Harrelson karrierje során 2010-ig több mint 60 filmben játszott, többféle műfajban, a B-kategóriás filmektől a szórakoztató családi filmeken és többszörös Oscar-díjat hozó mozikon át a komoly filmdrámákig.

A főiskola elvégzése után New Yorkba ment, ahol több évadig szerepelhetett a Cheers című vígjátéksorozatban. Emellett elkezdhetett filmekben játszani. Első filmje az 1986-os Vadmacskák volt, mely nem csak Woody, de Wesley Snipes filmes debütálása is volt. Ezután 1990-ig csak TV-filmekben játszott. A Paul Reiser Out on a Whim egy 1987-es tv-film volt, melyet jelöltek a Hét tv-filmjének[11] és amelyben olyan tv-sztárok játszottak, mint Lance Henriksen, és Elliott Gould. Ezután a Bay Coven című horror következett, mely az átlagon felüli színvonal tipikus példánya volt. A filmet Carl Schenkel rendezte, aki ugyan soha nem lett nagy rendező, de olyan sztárok dolgoztak később a kezei alatt, mint Denzel Washington vagy Rutger Hauer.[12] Az 1987-es Mickey's 60th Birthday-ban, mely inkább egy hosszúra sikeredett Cheers rész lett, így tv-filmként adták ki. A Killer Instinct című tv-filmben már főszerepet kapott és úgy tűnt, a siker Woody ölébe pottyant. Az előrelépés Hollywoodban látszólag még különösebb erőfeszítésbe sem került. Könnyedén vált tapasztalatlan figurából ismert tévés arccá, számos tv-filmjeivel és vígjáték sorozatával a zsebében. A siker érdekében, ügynökeivel és tanácsadóival együtt Harrelson is a következő lépést látta. A TV-s produkciók mellett, mozifilmeket is el kellett vállalnia.

1990-es évek

Woody Harrelson és Juliette Lewis

A Killer Instinct-et az 1990-ben készült Kékharisnya követte, mely azonban sokkal inkább videotékába volt való, mint tiszteletreméltó filmszínházakba. A kis költségvetésű filmnek nagyon örült Woody, mert a stáblistán első helyen szerepelt a neve. A filmben Sean Penn is feltűnik két perc erejéig.[13] Woody Harrelson következő próbálkozása a Doc Hollywood volt, amely már sokkal nagyobb sikert aratott, mint a Kékharisnya. A film főszereplője Michael J. Fox volt, aki új plasztikai sebészi állásához siet, de valahogy nem tudja elérni a célját. A film után Fox és Harrelson igen jó barátok lettek. 1991-ben még két filmben szerepelt, méghozzá a L.A. Story – Az őrült város és a Ted & Venus. Igaz a két filmben együttvéve, mindössze öt mondata ha volt, Woody mégis boldog volt, hogy folyamatosan filmezhetett.

Az 1992-es év nagy kiugrást jelentett Woody filmes karrierjében. A Zsákolj, ha tudsz! című vígjátékról ugyan a közönség megosztott véleménnyel volt, a kritikusok azonban dicsérték Woody-t, aki a Vadmacskák után ismét együtt játszott Wesley Snipesszal. Két MTV Movie Awardsra jelölték, mindkét színészt. Az 1993-as Tisztességtelen ajánlatban Robert Redforddal, Demi Moore-ral és Billy Bob Thorntonnal játszhatott együtt, a film a mozikban majdnem megbukott. A mozit hét Arany Málna-díjra jelölték, köztük Harrelsont a A legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában.[14] Az 1994 első felében számára két jelentéktelen filmben szerepelt: a Bármit megteszek és a Két cowboy New Yorkban. Harrelson nem jutott előbbre, de legalább évről-évre egyre több filmben játszhatott. Azonban volt még egy filmje 1994-ben, a címe: Született gyilkosok volt.

A Született gyilkosokat Oliver Stone vitte vászonra, melynek a forgatókönyvét Quentin Tarantino írta. Amit Stone igencsak átírt, annyira, hogy Tarantino a mozipremier vetítésekor elhagyta a termet[15] és nem akarta, hogy neve szerepeljen a stáblistán. Stone eredetileg Mickey szerepére Brad Pittet szemelte ki, de ő akkoriban nemrég fejezte be a Kalifornia – A halál nem utazik egyedült és nem akart hasonló karaktert eljátszani. Így esett a választás Harrelsonra. A film Mickeyről és Malloryról (Juliette Lewis) szól, akik amerre járnak, halottakat hagynak maguk mögött. Három hét alatt majdnem 50 embert ölnek meg, mialatt a média a mennyekig emeli őket. A tömegek pedig imádják és megkezdődik a Mickey & Mallory-láz. Stone ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy:

Megpróbáltam tükröt tartani a társadalomnak, és a megdöbbentés eszközével ösztönözni az embereket arra, hogy szembesüljenek önmagukkal;...
Oliver Stone írta a levelében saját filmjéről
Woody Harrelson a Larry Flynt, a provokátor című filmben (mellette Edward Norton)

A filmet a filmkritikusok leírták és a közönség is vegyesen fogadta. Harrelsont ismét jelölték MTV Movie Awardsra és az bizonyos, hogy Mickey szerepe mérföldkőnek számít a színész karrierjében.

1995-ben harmadjára játszott Wesley Snipesszal, de ezúttal egy akcióban, a Pénzvonatban. Persze a páros csempészett bele némi humort is. 1996 első filmje a Hajsza a Nap nyomában, melybe be tudta tenni húgát, Jordant. Ezután Bill Murray-vel játszott a Tökös tekésben, mely megosztott véleményt kapott. Még ugyanebben az évben megkapta élete egyik legfontosabb szerepét, a Larry Flynt, a provokátort, melyet Miloš Forman rendezett. Harrelson nagyon rákészült a filmre, több dokumentumfilmet is megnézett Larry Flyntről, hogy minden mozdulatát ellesse. Fáradozásainak meg is lett az eredménye, hisz 1997-ben jelölték Oscar- és Golden Globe-díjra.

Woodyból filmsztár lett és most már válogathatott a filmek közül. 1996-ban többek között visszautasította a Jerry Maguire – A nagy hátraarc főszerepét, amit később nagyon megbánt [16]. De elfogadta 1997-ben a Köszöntjük Szarajevóban! és az Amikor a farok csóválja… című politikai-vígjáték egy-egy szerepét, utóbbiban egy ál-háborús hőst alakított.

Az Isten hozta Hollywoodban című nem túl sikeres filmben önmagát alakíthatta, a Palmettoban pedig egy újságírót, aki éppen a börtönből szabadult.[17] Ismét egy igen fontos film következett Woody számára, Az őrület határán. A történet az 1942-es csendes-óceáni Gudalcanal szigetén zajló csatát meséli el a második világháborúból. Harrelson csak néhány perces mellékszerepet kapott, több nagyszerű sztárhoz hasonlóan, mint például Sean Penn, George Clooney, John Travolta, Nick Nolte, John Cusack vagy Adrien Brody. A film főszereplője James Caviezel volt. A filmet a legjobb film Oscar-díjára jelölték. Még ebben az évben egy westernben is kipróbálta magát a Hi-Lo Country, mely 1999-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Ezüst Medve-díj a legjobb rendezőnek díját. Aztán következett az Ed TV-ben, melyben Ed Pekurny (Matthew McConaughey) testvérét, Ray-t alakítja, aki mindenáron be akar kerülni testvére mellé a televízióba. Az évtized utolsó filmje az Ilyen a boksz volt, melyben Antonio Banderasszal játszik a képernyőn. A film nem lett nagy siker és Harrelson ezután nem is tér vissza a filmekhez egészen 2003-ig.

2000-től napjainkig

Harrelson A harcmező hírnökei című filmben
Azt hiszem, büszkébb vagyok erre, mint bármire, amihez eddig közöm volt.
– Woody Harrelson A harcmező hírnökei című filmjéről [18]

Woody Harrelson egészen 2003-ig várt, mire újra elkezdett filmezni. Az első a Született bankrablók volt, majd ugyanebben az évben egy biztonsági őr bőrébe bújt a Ki nevel a végén?-ben és megkapta a Texas Film Hall of Famet. Az utolsó gyémántrablás című könnyed vígjátékban Pierce Brosnannal láthatta a néző, majd az Utál a csajban Monica Belluccival. A nagy fehérség című vígjáték krimiben Robin Williams-szel dolgozhatott, és még ebben az évben Charlize Theronnal a Kőkemény Minnesotaban. 2006-ban szinkronhang volt a Szabadítsátok ki Jimmyt!, csakúgy, mint a Kamera által homályosan című animációs filmben:

Nagyon érdekes volt. Igaz, hogy olvastam a könyvet, de fogalmam sem volt, hogy miről szól az egész. Így úgy forgattam együtt Keanu Reeves-szel, Winona Ryderrel és Robert Downey Jr.-ral, hogy azt se tudtam, mi van. De nagy nevek voltak, így nem hagytam volna ki, semmi pénzért.

2007-ben a A kísérő filmet a nézők nem szerették, de Harrelson alakítását dicsérték, mint meleg kísérőt. Aztán a Coen testvérek mozijában a Nem vénnek való vidékben játszott, mint fejvadász, aki Chigurh (Javier Bardem nyomába ered. Lényeges szerepet kapott, de mégis elnyomja a filmbe a többi színész. 2008-ban hat filmhez is aláírt: vonatra száll Ben Kingsleyvel a Transz-Szibériában, ismét Charlize Theronnal játszik az Alvajárókban, a Fél-profiban kosárlabdázik, szörfözni kezd a Surfer, Dude-ban, Jennifer Aniston mellett kapott szerepet A lekoptathatatlanban végül vak zongoristát alakít a Hét életben. 2009-ben sem spórolt a filmekkel: Az első A harcmező hírnökei volt. A történetben Will Montgomery (Ben Foster egy Irakból éppen hazatért srác, akit Tony Stone (Harrelson) támogat lelkileg. Ők ketten azok, akik értesítik a legközelebbi hozzátartozókat a háborúban elhunyt családtagokról. Woodyról nagyon sok elismerő kritika jelent meg, valamint másodjára jelölték a Golden Globe-díjra és az Oscar-díjra. Bár saját bevallása szerint az "esélytelenek nyugalmával" várta az Oscar-t[19]. Ami később beigazolódott: mindkét díjat Christoph Waltz kapta. Ennek ellenére Harrelsonnak cseppet sem kellett szégyenkeznie. Következő filmje igazi kasszasiker lett. A Zombieland című vígjátékparódia 102 166 356 $ bevételt hozott[20] és Woodyt is többen elismerték.

Legutóbb a 2012 című filmben láthatták a nézők, melyben a maják ősi naptára szerint 2012-ben jön el a világvége.

Televíziós szereplések

Woody Harrelson a Cheers mellett több más sorozatban is feltűnt. Először a Dear Johnban 1989-ben, bár az epizódban is alig lehetett látni. Ezután a Disneyland sorozatban mint Woody Boyd. Szinkronhang volt a Simpson család hatodik évadában, ahol szintén Woody Boyd-ot formálja meg. 1996-ba a Kerge város egyik epizódjának a címszerepét kapta meg (Találkozás Tommy Dugannel), melyben Tommy Dugant alakította. Az Ellenben Henryt Ellen Morgan alakítja egy rész erejéig. Ötödjére vette fel a Woody Boyd nevet, ezúttal a Frasier – A dumagépben, amiért Emmy-díjra jelölték a legjobb meghívott színész - vígjáték sorozatban. Legutóbb a sorozatkedvelők 2001-ben öt részig láthatták a Will és Graceben, melyben ő volt Grace barátja.

Színház

Filmszerepek mellett színházi szerepeket is vállalt. 1985-1986-ban a New Yorkban a Neil Simon Színházban, Roy Selridge és Joseph Wykowski Biloxi Blues című darabjukban játszhatott. A következő években (1987-1988) Jack-et alakíthatta a The Boys Next Door-ban szintén New Yorkban. Ezután átment Los Angelesbe, ahol folytatta a színházat. A Two on Two és a The Zoo Story ez két darab volt egyszerre, amelyet 1989-ben csinált, majd Zach-et alakította a Furthest from the Sun darabban 1993-ban. A Brooks Atkinson Színházban Bill Starbuck-ot játszhatta John Grisham: Az esőcsináló darabban, melyre talán a legbüszkébb. Taxisofőr volt a The Late Henry Mossban, mely már San Franciscoban volt. Európában is fellépett, méghozzá Londoni Comedy Színházban a On an Average Dayben [21].

Készülő filmek

A közeljövőben a Bunraku című filmben láthatja a néző, melynek már csak az utómunkálatai zajlanak. A filmben egy csapost alakít, csakúgy mint anno a Cheersben. Később pedig a The Other Side-ban szerepel, amiben majd két karaktert játszik.

Filmográfia

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Rendező
2010 - The Other Side Marston I/ Marston II David Michaels
2010 - Bunraku csapos Guy Moshe
2009 2012 2012 Charlie Frost Roland Emmerich
2009 Zombieland Zombieland Tallahassee Ruben Fleischer
2009 - Defendor Arthur Poppington Peter Stebbings
2009 A harcmező hírnökei The Messenger Anthony „Tony” Stone kapitány Oren Moverman
2008 Hét élet Seven Pounds Ezra Turner Gabriele Muccino
2008 A lekoptathatatlan Management Jango Stephen Belber
2008 - Surfer, Dude Jack Mayweather S.R. Bindler
2008 Fél-profi Semi-Pro Monix Kent Alterman
2008 Alvajárók Sleepwalking Randall Bill Maher
2008 Transz-Szibéria Transsiberian Roy Brad Anderson
2007 Nanking Nanking Bob Wilson Bill Guttentag
2007 Ostrom Seattle-ben Battle in Seattle Dale Stuart Townsend
2007 A nagy játszma The Grand Félszemű Jack Faro Zak Penn
2007 Nem vénnek való vidék No Country for Old Men Carson Wells Joel Coen és Ethan Coen
2007 A kísérő The Walker Carter Page III Paul Schrader
2006 Az utolsó adás A Prairie Home Companion Dusty Robert Altman
2005 - The Prize Winner of Defiance, Ohio Kelly Ryan Jane Anderson
2005 Kőkemény Minnesota North Country Bill White Niki Caro
2005 A nagy fehérség The Big White Raymond Barnell Mark Mylod
2004 Az utolsó gyémántrablás After the Sunset Stanley „Stan” P. Lloyd Brett Ratner
2004 Utál a csaj She Hate Me Leland Powell Spike Lee
2003 Ki nevel a végén? Anger Management Galaxia/ Gary biztonsági őr Peter Segal
2003 - Go Further önmaga Ron Mann
2003 Született bankrablók Scorched Jason „Woods” Valley Gavin Grazer
1999 Ilyen a boksz Play It to the Bone Vince Boudreau Ron Shelton
1999 Ed TV Edtv Ray Pekurny Ron Howard
1999 KicsiKÉM - Austin Powers 2. Austin Powers: The Spy Who Shagged Me önmaga (nincs feltüntetve) Jay Roach
1998 Hi-Lo Country The Hi-Lo Country Big Boy Matson Stephen Frears
1998 Az őrület határán The Thin Red Line Keck őrmester Terrence Malick
1998 Palmetto Palmetto Harry Barber Volker Schlöndorff
1998 Isten hozta Hollywoodban Welcome to Hollywood önmaga Tony Markes és Adam Rifkin
1997 Amikor a farok csóválja… Wag the Dog William Schumann őrmester Barry Levinson
1997 Köszöntjük Szarajevóban! Welcome to Sarajevo Flynn Michael Winterbottom
1996 Larry Flynt, a provokátor The People vs. Larry Flynt Larry Flynt Miloš Forman
1996 Tökös tekés Kingpin Roy Munson Peter Farrelly és Bobby Farrelly
1996 Hajsza a Nap nyomában The Sunchaser Dr. Michael Reynolds Michael Cimino
1995 Pénzvonat Money Train Charlie Joseph Ruben
1994 Született gyilkosok Natural Born Killers Mickey Knox Oliver Stone
1994 Két cowboy New Yorkban The Cowboy Way Pepper Lewis Gregg Champion
1994 Bármit megteszek I'll Do Anything katasztófa elhárító James L. Brooks
1993 Tisztességtelen ajánlat Indecent Proposal David Murphy Adrian Lyne
1992 Zsákolj, ha tudsz! White Men Can't Jump Billy Hoyle Ron Shelton
1991 - Ted & Venus vietnámi veterán Bud Cort
1991 Doc Hollywood Doc Hollywood Hank Gordon Michael Caton-Jones
1991 L.A. Story – Az őrült város L.A. Story Harris főnöke (nincs feltüntetve) Mick Jackson
1990 Kékharisnya Cool Blue Dustin Mark Mullin és Richard Shepard
1988 Drágám, terhes vagyok! She's Having a Baby önmaga (nincs feltüntetve) John Hughes
1986 Vadmacskák Wildcats Krushinski Michael Ritchie

Szinkronhang

Év Cím Eredeti cím Szerepe Rendező
2006 Kamera által homályosan A Scanner Darkly Ernie Luckman Richard Linklater
2006 Szabadítsátok ki Jimmyt! Free Jimmy Roy Arnie Christopher Nielsen
1995 A Simpson család The Simpsons Woody Boyd Mark Kirkland

Televízió

Sorozat megjelenései

Év Cím Eredeti cím Szerepe Rendező
2001 Will és Grace Will & Grace James Burrows
1999 Frasier - A dumagép Frasier Woody Boyd Pamela Fryman
1998 Ellen Ellen Henry Gil Junger
1996 Kerge város Spin City Tommy Dugan Lee Shallat Chemel
1990 Disneyland Disneyland Woody Boyd James Burrows
1989 - Dear John Richard Stan Daniels
1985 - 1993 Cheers Cheers Woody Boyd James Burrows, Glen Charles Les Charles stb.

Tévéfilmek

Év Cím Eredeti cím Szerepe Rendező
1990 - The American Film Institute Presents: TV or Not TV Jay Dubin
1990 - Mother Goose Rock 'n' Rhyme Lou Jeff Stein
1989 - Kenny Rogers Classic Weekend Kelly Junkerman és Larry Levinson
1988 - Killer Instinct Charlie Long Warris Hussein
1988 - Mickey's 60th Birthday Woody Boyd Joie Albrecht
1987 - Bay Coven Slater Carl Schenkel
1987 - Paul Reisen Out on a Whim Carl Gottlieb

Díjai és jelölései

Woody Harrelson az Emmy-díj gálán
Év Kategória Díj Film
Oscar-díj
2010 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
1997 jelölés: legjobb férfi főszereplő Larry Flynt, a provokátor
Emmy-díj
1999 jelölés: legjobb meghívott színész (vígjáték sorozat) Frasier - A dumagép
1991 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat) Cheers
1990 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat) Cheers
1989 díj: legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat) Cheers
1988 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat) Cheers
1987 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat) Cheers
Golden Globe-díj
2010 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
1997 jelölés: Legjobb férfi színész (dráma) Larry Flynt, a provokátor
Szaturnusz-díj
2010 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Zombieland
2009 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Transz-Szibéria
Amerikai Komédia-díj
1990 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték tévésorozat) Cheers
1987 díj: legjobb feltörekvő alakítás Cheers
Arany Málna-díj
1994 díj: legrosszabb férfi mellékszereplő Tisztességtelen ajánlat
Broadcast Filmkritikusok Szövetsége
2010 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
Chicagói Filmkritikusok Szövetsége
2009 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
Filmszínészek Egyesülete-díj
2010 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
2008 díj: legjobb szereplőgárda Nem vénnek való vidék
1997 jelölés: legjobb férfi főszereplő Larry Flynt, a provokátor
Gotham-díj
2006 jelölés: legjobb szereplőgárda Az utolsó adás
Independent Spirit-díj
2010 díj: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
MTV Movie Awards
1995 jelölés: Legjobb csók Juliette Lewis-sel Született gyilkosok
1995 jelölés: Legjobb csapat Juliette Lewis-sel Született gyilkosok
1994 díj: Legjobb csók Demi Moore-val Tisztességtelen ajánlat
1993 jelölés: Legjobb csók Wesley Snipes-sal Zsákolj, ha tudsz!
1995 jelölés: Legjobb csapat Wesley Snipes-sal Zsákolj, ha tudsz!
Nemzeti Filmszemle Társadalma
2009 díj: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
Online Filmkritikusok Szövetsége
2010 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
Satellite-díj
2009 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
Verona Szerelmesek Filmfesztiválja
2008 díj: Legjobb színész A kísérő
Washingtoni Filmkritikusok Szövetsége
2009 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő A harcmező hírnökei
Western Örökség
1999 díj: legjobb szereplőgárda Hi-Lo Country
Whistler Filmfesztivál
2009 díj: Legjobb színész Defendor

Egyéb kitüntetései

  • San Diegoi Filmkritikusok Szövetsége (2009) - Külön-díj Ez évi munkájáért
  • Ghent Nemzetközi Filmfesztivál (2008) - Joseph Plateau Emlékplakett
  • Texas Film Hall of Fame (2003)
  • Woodstock Film Fesztivál (2003 - Tisztelet-díj

Források

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Inductee List (angol nyelven). Filmreference.com. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  7. Woody Harrelson apja (magyar nyelven). Képes Újság. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  8. Házassága (magyar nyelven). playboy.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  9. Hobbiai (magyar nyelven). playboy.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  10. Interjú (magyar nyelven). pink.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  11. Paul Reiser Out on a Whim (1987) (angol nyelven). Awards. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  12. Carl Schenkel (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  13. Cool Blue (1990) (angol nyelven). Full cast and crew. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  14. Indencent Proposal (1993) (angol nyelven). Awards. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  15. Quentin Tarantino a filmről (magyar nyelven). Napvilág.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  16. Jerry Maguire (magyar nyelven). playboy.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  17. Palmetto (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  18. Interjú (magyar nyelven). playboy.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  19. Woody Harrelson a 2010-es Oscarról (magyar nyelven). popháló.hu. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  20. Zombieland (angol nyelven). Box office Mojo. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  21. Színház (angol nyelven). Filmreference.com. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  • Woody Harrelson (angol nyelven). Awards. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  • Woody Harrelson (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 29.)
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Woody_Harrelson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások