L.A. Story – Az őrült város

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
L.A. Story – Az őrült város
(L.A. Story)
1991-es amerikai film
Rendező Mick Jackson
Producer Daniel Melnick
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • vígjáték-dráma
  • fantasyfilm
Forgatókönyvíró Steve Martin
Főszerepben Steve Martin
Victoria Tennant
Richard E. Grant
Sarah Jessica Parker
Zene Peter Melnick
Operatőr Andrew Dunn
Vágó Richard A. Harris
Greg Le Duc
Shane A. Walsh
Jelmeztervező Rudy Dillon
Díszlettervező Chris Butler
Gyártás
Gyártó Carolco Pictures
IndieProd Company Productions
L.A. Films
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Ambassador Hotel
Játékidő 95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA TriStar Pictures
BemutatóUSA 1991. február 8.
magyar 1991. június 28.
Korhatár12 II. kategória (F/1238/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az L.A. Story – Az őrült város (eredeti cím: L.A. Story) 1991-es amerikai filmvígjáték Steve Martin és Victoria Tennant főszereplésével.

Cselekmény[szerkesztés]

Harris K. Telemacher (Steve Martin) egy Los Angelesben élő televíziós időjárás-jelentő. Zsákutcába jutott kapcsolatban él társasági életet élő barátnőjével, Trudival (Marilu Henner), és úgy érzi, munkája megköveteli tőle, hogy méltatlan és értelmetlen legyen, pedig művészeti és humán tudományokból doktorált. Szeretne valami értelmet és varázslatot találni az életében, miután egyre jobban megunta a szerinte meglehetősen sekélyes és felszínes Los Angeles városát, a túlságosan nagyképű kávérendeléstől kezdve a bizarr etikettszabályokig az autópályán. Az idejét azzal tölti, hogy Ariel barátjával görkorcsolyázik a művészeti galériákban, különc művészeti kritikákat kínál ismerőseinek, sokat remixeli Shakespeare-t, és egyébként is igyekszik elmenekülni a hétköznapi életéből.

Egy baráti társasággal tartott ebéden találkozik Sarával (Victoria Tennant), egy Londonból érkező újságírónővel, akibe azonnal beleszeret.

Aznap este hazafelé tartva autója lerobban az autópályán. Észreveszi, hogy egy változó üzeneteket közvetítő közlekedési tábla mintha csak speciálisan neki szánt üzeneteket jelenítene meg. A film során a tábla rejtélyes tanácsokat ad neki a szerelmi életével kapcsolatban.

A férfi kezd beleszeretni Sarába, de a nő ellentmondásba kerül, mert megfogadta, hogy kibékül volt férjével, Rolanddal (Richard E. Grant). Mivel Harris úgy érzi, hogy a Sara-val való kapcsolat valószínűtlen, elkezd randizni SanDeE*-vel (Sarah Jessica Parker), egy dilis, feltörekvő szóvivőmodell-lel, akivel egy ruhaboltban ismerkedik meg. Az első randevú után Harris rájön, hogy Trudi már három éve megcsalja őt az ügynökével. A felfedezés arra készteti, hogy folytassa romantikus érdeklődését Sara iránt. Ezt megnehezíti új kapcsolata SanDeE*-vel és Sara Rolanddal szembeni kötelességtudata.

A végére sikeresen udvarol Sarának - némi bátorítással és tanácsokkal a tábla, némi segítő időjárás, és rengeteg cameo Patrick Stewart, Chevy Chase, Iman, Rick Moranis, Terry Jones és sokan mások, valamint Enya zenei biztatásával.

Szereplők[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a L.A. Story című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]