„Sámsonházi kőfejtő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Villanueva átnevezte a(z) Várhegyi kőfejtő lapot Sámsonházi kőfejtő lapra az átirányítást felülírva: kifejezőbb
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:Sámsonháza geopark.jpg|bélyegkép|A Sámsonházi kőfejtő a Nógrád megyei Sámsonházán]]
[[Fájl:Sámsonháza geopark.jpg|bélyegkép|270px|A sámsonházi kőfejtő a Nógrád megyei Sámsonházán]]
A '''Várhegyi kőfejtő''', az egykori kőbánya ma már védett, [[Európa]]-hírű geológiai bemutatóhely a [[Nógrád megye|Nógrád megyei]] [[Sámsonháza|Sámsonházán]].
A '''sámsonházi kőfejtő''' az egykori kőbánya területén létrejött védett, [[Európa]]-hírű [[geológia]]i bemutatóhely a [[Nógrád megye|Nógrád megyei]] [[Sámsonháza|Sámsonházán]].


== Leírása ==
== Leírása ==
A feltáruló rétegsorban több [[miocén]] kori vulkánkitörésből származó lávakőzetréteg ([[andezit]]) és szórt vulkáni kitörésből származó lávakőzetréteg (andezit[[tufa]]) váltakozik. Jól megfigyelhető a rájuk települt, kb. 15 millió éves sekélytengeri lajtamészkőréteg, melyben gyakoriak az akkor már kevésbé sós tengerre jellemző élőlények megkövesedett maradványai.
A feltáruló rétegsorban több [[miocén]] kori [[Tűzhányó|vulkánkitörésből]] származó [[láva]]kőzetréteg ([[andezit]]) és szórt vulkáni kitörésből származó lávakőzetréteg (andezit[[tufa]]) váltakozik. Jól megfigyelhető a rájuk települt, kb. 15 millió éves sekélytengeri [[lajtamészkő]]réteg, melyben gyakoriak az akkor már kevésbé sós tengerre jellemző élőlények megkövesedett maradványai.


[[Fényes Elek]] a következőket írta [[1851]]-ben: ''„Fejérkő régi vára alatt egy hegyoldalban … néhány esztendővel ezelőtt az ősvilág állatjának, t. i. a mamutnak főcsontjára találtak.”''
[[Fényes Elek]] a következőket írta [[1851]]-ben: ''„Fejérkő régi vára alatt egy hegyoldalban … néhány esztendővel ezelőtt az ősvilág állatjának, t. i. a mamutnak főcsontjára találtak.”''

A lap 2020. június 2., 06:52-kori változata

A sámsonházi kőfejtő a Nógrád megyei Sámsonházán

A sámsonházi kőfejtő az egykori kőbánya területén létrejött védett, Európa-hírű geológiai bemutatóhely a Nógrád megyei Sámsonházán.

Leírása

A feltáruló rétegsorban több miocén kori vulkánkitörésből származó lávakőzetréteg (andezit) és szórt vulkáni kitörésből származó lávakőzetréteg (andezittufa) váltakozik. Jól megfigyelhető a rájuk települt, kb. 15 millió éves sekélytengeri lajtamészkőréteg, melyben gyakoriak az akkor már kevésbé sós tengerre jellemző élőlények megkövesedett maradványai.

Fényes Elek a következőket írta 1851-ben: „Fejérkő régi vára alatt egy hegyoldalban … néhány esztendővel ezelőtt az ősvilág állatjának, t. i. a mamutnak főcsontjára találtak.”

Tanösvény

A kőfejtőből a hegyoldalba vezető tanösvényen több tábla ismerteti az egykori vulkáni tevékenységet.

Megközelítés

Források

  • Cartographia kalauz: Kéktúra I. (2016)
  • www. samsonhaza. hu