„A fekete város (regény)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
wikilinkek
a (ro:Oraşul Negru)
a (wikilinkek)
}}
 
::„''[[Lőcse]] városában villámként híre futott a nevezetes vadászatnak, melyet késő emberöltők is akként emlegettek, hogy elesett benne: egy szarvas, egy kutya, egy nyúl és egy bíró.”''<ref>„Lőcse város gyászban van”, negyedik fejezet</ref>
'''''A fekete város''''' [[Mikszáth Kálmán]] író utolsó nagy [[regény]]e. 15 fejezetből áll, melyek esetenként különleges „elbeszélő címet” viselnek, mint rögtön az első: „Némely előzmények és részletek, melyeket okvetlenül szükséges tudni”. (A fejezetcímekért és további idézetekért lásd a magyar [[Wikidézet]] [http://hu.wikiquote.org/wiki/A_fekete_v%C3%A1ros idevágó cikkét].) A nagysikerű művet meg is [[#A film|filmesítették]] [[1971]]-ben.
 
== Keletkezése ==
Először a [[Vasárnapi Újság]] nevű sajtótermék közölte folytatásokban, [[1908]] és [[1910]] között. Néhány hónappal a halála előtt fejezte be. Mire az alkotás könyv alakban is megjelent ([[1911]]-ben), az író már nem élt.
Mikszáth a témát [[Görgey István]]nak „A Görgey-nemzetség története” című tanulmányában találta, de sokat jelentett az író számára szombat esti asztaltársasága, amelynek Görgey Istvánon kívül [[Takáts Sándor]] történész is tagja volt.
Takáts így idézte fel ezeket az estéket:
{{cselekmény}}
 
A nagy múltú nemesi családból származó Görgey Pál [[alispán]] és Lőcse város bírája kutya-macska barátságban vannak. Egy újévi vadászaton a két földbirtok határán összetalálkozik kettejük vadászcsapata. Ugyanazt a szarvast hajtják, de a szász uraknak kedvezett a szerencse: az állat átmenekült az ő területükre és könnyedén meglőhették.
Görgey felismerte a bírót, akivel haragot tartott és épp meg akart fordulni, mikor kutyája Fityke a befagyott Durst patak árkából egy hatalmas tapsifülest ugrasztott ki és utána iramodott a lőcseiek területére. Görgey haragosan füttyentett a vizslának, de az föl se vette. A következő pillanatban két puska dörrent el egyszerre, a bíró (akarva-akaratlan, ez nem derül ki) a kutyát, a fertálymestere ellenben a nyulat terítette le. Görgey erre elsápadt, lekapta a válláról a fegyvert és megcélozta a lőcsei bírót.
 

Navigációs menü