„Gyilkosság meghirdetve (regény)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
korr
32. sor: 32. sor:
}}
}}


A '''''Gyilkosság meghirdetve''''' (eredeti címén [[Angol nyelv|angolul]]: ''A Murder is Announced'') [[Agatha Christie]] egy [[Bűnügyi regény (irodalmi műfaj)|bűnügyi regénye]], ami először 1950 júniusában jelent meg az [[Egyesült Királyság]]ban a Collins Crime Club gondozásában, majd majd még ugyan azon évben az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban a Dodd, Mead and Company kiadásában. [[Magyarország]]on először a [[Magvető Könyvkiadó]] forgalmazta 1976-ban [[Réz Ádám]] fordítása nyomán, majd a regény megjelent az [[Európa Könyvkiadó]] (2010) és az [[Alexandra Kiadó]] (2011) gondozásában is. A nyomán íródott az 1977-ben bemutatott [[Gyilkosság meghirdetve (Agatha Christie-színdarab)|''Gyilkosság meghirdetve'' színdarab]] adaptációja.
A '''''Gyilkosság meghirdetve''''' (eredeti címén [[Angol nyelv|angolul]]: ''A Murder is Announced'') [[Agatha Christie]] [[Bűnügyi regény (irodalmi műfaj)|bűnügyi regénye]], ami először 1950 júniusában jelent meg az [[Egyesült Királyság]]ban a Collins Crime Club gondozásában, majd majd még ugyanebben az évben az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban a Dodd, Mead and Company kiadásában. [[Magyarország]]on először a [[Magvető Könyvkiadó]] forgalmazta 1976-ban [[Réz Ádám]] fordítása nyomán, majd a regény megjelent az [[Európa Könyvkiadó]] (2010) és az [[Alexandra Kiadó]] (2011) gondozásában is. A regényt először [[1956]]-ban dolgozták át televízióra: ez volt [[Miss Marple]] első tévés megjelenése. Tévében ezután 2004-ben is bemutatták a történetet, melyben Miss Marple-t Geraldine McEwan alakította. A műből Leslie Darbon írt [[Gyilkosság meghirdetve (Agatha Christie-színdarab)|azonos címmel]] színdarabot, melyet 1977-ben mutattak be.


== Cselekmény ==
A cselekményben a ''Gazette'' nevű napilapban egy hirdetés jelenik meg, miszerint egy bizonyos napon, egy bizonyos helyen és időben gyilkosságot fognak elkövetni. A település lakóit meglepi a felhívás, ám mindenki biztos benne, hogy egy tréfáról van szó, így nem rémülnek meg, hogy többen is megjelenjenek a helyszínen. A megadott időben aztán kialszanak a fények és mindenki megdöbbenésére tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. [[Miss Marple]] lesz az, aki a környékre érkezve ezt az esetet is felgöngyölíti.
A ''Gazette'' nevű napilapban egy hirdetés jelenik meg, miszerint egy bizonyos napon, egy bizonyos helyen és időben gyilkosságot fognak elkövetni. A település lakóit meglepi a felhívás, ám mindenki biztos benne, hogy egy tréfáról van szó, így nem rémülnek meg, hogy többen is megjelenjenek a helyszínen. A megadott időben aztán kialszanak a fények és mindenki megdöbbenésére tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. [[Miss Marple]] lesz az, aki a környékre érkezve ezt az esetet is felgöngyölíti.


== Magyar megjelenései ==
== Magyar kiadások ==


[[Réz Ádám]] fordításában:<ref>{{cite web |url=https://moly.hu/konyvek/agatha-christie-gyilkossag-meghirdetve|title=Agatha Christie - Gyilkosság ​meghirdetve (Miss Marple 5.)|date= |publisher=[[Moly.hu]] |format=html |language=magyar }}</ref>
[[Réz Ádám]] fordításában:<ref>{{cite web |url=https://moly.hu/konyvek/agatha-christie-gyilkossag-meghirdetve|title=Agatha Christie - Gyilkosság ​meghirdetve (Miss Marple 5.)|date= |publisher=[[Moly.hu]] |format=html |language=magyar }}</ref>

A lap 2020. október 2., 18:54-kori változata

Gyilkosság meghirdetve
SzerzőAgatha Christie
Eredeti címA Murder is Announced
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Műfajbűnügyi regény
SorozatMiss Marple
ElőzőA láthatatlan kéz
KövetkezőSzemfényvesztés
Kiadás
KiadóHarperCollins (1950)
Magyar kiadóMagvető (1976)
FordítóRéz Ádám
Oldalak száma256 (első angol kiadás)
SablonWikidataSegítség

A Gyilkosság meghirdetve (eredeti címén angolul: A Murder is Announced) Agatha Christie bűnügyi regénye, ami először 1950 júniusában jelent meg az Egyesült Királyságban a Collins Crime Club gondozásában, majd majd még ugyanebben az évben az Amerikai Egyesült Államokban a Dodd, Mead and Company kiadásában. Magyarországon először a Magvető Könyvkiadó forgalmazta 1976-ban Réz Ádám fordítása nyomán, majd a regény megjelent az Európa Könyvkiadó (2010) és az Alexandra Kiadó (2011) gondozásában is. A regényt először 1956-ban dolgozták át televízióra: ez volt Miss Marple első tévés megjelenése. Tévében ezután 2004-ben is bemutatták a történetet, melyben Miss Marple-t Geraldine McEwan alakította. A műből Leslie Darbon írt azonos címmel színdarabot, melyet 1977-ben mutattak be.

Cselekmény

A Gazette nevű napilapban egy hirdetés jelenik meg, miszerint egy bizonyos napon, egy bizonyos helyen és időben gyilkosságot fognak elkövetni. A település lakóit meglepi a felhívás, ám mindenki biztos benne, hogy egy tréfáról van szó, így nem rémülnek meg, hogy többen is megjelenjenek a helyszínen. A megadott időben aztán kialszanak a fények és mindenki megdöbbenésére tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. Miss Marple lesz az, aki a környékre érkezve ezt az esetet is felgöngyölíti.

Magyar kiadások

Réz Ádám fordításában:[1]

Forrás