Alexandra Kiadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alexandra Kiadó
Típus kiadó
Alapítva 1993

Az Alexandra Kiadó Magyarország egyik legnagyobb könyvkiadója.[1]

Története[szerkesztés]

Az Alexandra Könyvkiadót 1993-ban Matyi Dezső hozta létre. [1][2]

A cégcsoport nagy fejlődésen ment keresztül és nemcsak az Alexandra Kiadóból, és az Alexandra Könyváruházakból, hanem más kisebb kiadókból áll és a könyvpiac markáns egyéniségévé vált. A kiadót Matyi Dezső a lányáról nevezte el. A Könyvkiadáson túl az irodalmi élet fejlesztése is a célja.

Egyik Könyváruházában a Nyugati tér 7 alatt, az Alexandra Pódium működik a Vámos Klubbal, a másikban a Károly körút 3/C alatt, Irodalmi Kávéházat hozott létre az olvasók örömére. Ezeken az ingyenes rendezvényeken az olvasók találkozhatnak a kulturális élet szereplőivel.

2009-ig évente majdnem 500 könyvet jelentetett meg. 2009-ben Budapesten 14, vidéken 74 üzlete volt.[1]

2016-ban a cég csődöt jelentett, mely megrázta a könyvpiacot. Az összeomlás után az Alexandra Kiadó különvált a könyvesboltoktól. Előbbi továbbra is a Matyi-család érdekeltségében maradt, míg utóbbit felvásárolták.

Mára az Alexandra Kiadócsoport részeként, melynek tagja mások mellett az Európa és a Moobius is (mely alapítója Matyi Dezső lánya, Alexandra) ismét a hazai könyvkiadás egyik legmeghatározóbb szereplője[forrás?].

Profilja[szerkesztés]

A kezdetekben elsősorban meséskönyveket, albumokat, ismeretterjesztő könyveket adott ki, majd a választékot exkluzív kiállítású albumokkal bővítette.[1] Az elmúlt években a magyar irodalmi élet nagyjai mellett (Faludy György hagyatékának gondozója),[3] sok tehetséges fiatal író könyveit is kiadta.

Jelentősebb szerzők, kiadványok[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

  • 2006: Fehér Rózsa-díj (a Kultúraközvetítők Társasága tüntette ki)[1]
  • 2008: Hermész-díj (Oktatási Minisztérium tüntette ki)[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 30. o. ISBN 978-963-06-7919-0
  2. Könyvekre épült milliárdos birodalom. [2009. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 22.)
  3. Faludy hagyatéka. [2009. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 22.)

További információk[szerkesztés]