Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sanghaj–Hangcsou
nagysebességű vasútvonal
CRH2-113B nagysebességű motorvonatSongjiang állomáson
CRH2-113B nagysebességű motorvonat
Songjiang állomáson
A Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal útvonala
 Hossz: 202 km
 Nyomtávolság: 1435 mm
 Feszültség: 25 kV 50 Hz ~
 Maximális sebesség: 350 km/h

A Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal egyszerűsített kínai írással: 沪杭客运专线 vagy 沪杭高速铁路, tradicionális kínai írással: 滬杭客運專線 vagy 滬杭高速鐵路, pinjin: Hùháng Kèyùn Zhuānxiàn vagy Hùháng Gāosù Tiělù) egy 202 km hosszú, dupla vágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított nagysebességű vasútvonal Kínában Sanghaj és Hangcsou között. A megengedett maximális sebesség 350 km/h. A vonal 20 hónap építkezés után 2010 október 26-án nyílt meg. A vonal része a Sanghaj–Kunming nagysebességű vasútvonalnak és a Hangcsou–Fucsou–Sencsen nagysebességű vasútvonalnak is. A vonalon CRH380A, CRH380B, CRH2C és CRH3C nagysebességű motorvonatok közlekednek.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009 február végén kezdődtek meg a munkálatok Sanghaj és Hangcsou között. A beruházás összege közel harminc milliárd jüan. Összesen kilenc állomás épült a vonalon.

A 4,4 milliárd dollárba kerülő projekthez a pénzt a Kína Vasúti Minisztérium és a három érintett tartomány biztosította. Az utazás ideje Sanghaj–Hangcsou között 1 óra 15 percről 38 percre csökkent.

Ez a projekt része annak a tervnek, amely a Jangce deltájában három jelentős gazdasági központot köt össze, háromszögben nagysebességű vonalakkal: ezzel mindenütt csökkentve az utazási időt, mindhárom oldalon kevesebb mint egy órára. A vonal a Sanghaj–Hangcsou maglev vasút helyett épült meg.

Állomások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vonalon került sor a kínai sebességrekord-tesztre. Egy módosítás nélküli nyolcrészes villamos CRH380A motorvonat 416,6 kilométer per órás sebességet ért el.[2]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Speed test of Huhang high-speed rail sets new record of 416.6 km/h. People's Daily Online, 2010. szeptember 28. (Hozzáférés: 2010. október 26.)
  2. Index - Tech - Kínai a leggyorsabb vonat. index.hu. (Hozzáférés: 2010. október 2.)