Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sanghaj–Hangcsou
nagysebességű vasútvonal
CRH2-113B nagysebességű motorvonat Songjiang állomáson
CRH2-113B nagysebességű motorvonat
Songjiang állomáson
A Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal útvonala
Hossz:202 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:Sanghaji Vasúti Hivatal
Maximális sebesség:350 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal témájú médiaállományokat.
BSicon STR.svg tovább Peking felé
BSicon BHF.svg 0 Sanghaj Hungcsiao pályaudvar
BSicon BHF.svg Szungcsiang
BSicon BHF.svg Csinsan
BSicon BHF.svg Csiasans
BSicon BHF.svg Csiahszing
BSicon BHF.svg Tunghsziang
BSicon BHF.svg Hajning
BSicon BHF.svg Jühang
BSicon BHF.svg 202 Hangcsou
BSicon ABZgl.svg tovább Csangsa felé
BSicon STR.svg tovább Ningpo felé

A Sanghaj–Hangcsou nagysebességű vasútvonal egyszerűsített kínai írással: 沪杭客运专线 vagy 沪杭高速铁路, tradicionális kínai írással: 滬杭客運專線 vagy 滬杭高速鐵路, pinjin: Hùháng Kèyùn Zhuānxiàn vagy Hùháng Gāosù Tiělù) egy 202 km hosszú, dupla vágányú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított nagysebességű vasútvonal Kínában Sanghaj és Hangcsou között. A megengedett maximális sebesség 350 km/h. A vonal 20 hónap építkezés után 2010 október 26-án nyílt meg. A vonal része a Sanghaj–Kunming nagysebességű vasútvonalnak és a Hangcsou–Fucsou–Sencsen nagysebességű vasútvonalnak is. A vonalon CRH380A, CRH380B, CRH2C és CRH3C nagysebességű motorvonatok közlekednek.

Története[szerkesztés]

2009 február végén kezdődtek meg a munkálatok Sanghaj és Hangcsou között. A beruházás összege közel harminc milliárd jüan. Összesen kilenc állomás épült a vonalon. A munkálatok 20 hónapot vettek igénybe.

A 4,4 milliárd dollárba kerülő projekthez a pénzt a Kína Vasúti Minisztérium és a három érintett tartomány biztosította. Az utazás ideje Sanghaj–Hangcsou között 1 óra 15 percről 38 percre csökkent.

Ez a projekt része annak a tervnek, amely a Jangce deltájában három jelentős gazdasági központot köt össze, háromszögben nagysebességű vonalakkal: ezzel mindenütt csökkentve az utazási időt, mindhárom oldalon kevesebb mint egy órára. Az utazási idő 78 percről 45 percre csökkent, ezért a Sanghaj–Hangcsou maglev vasút megépítése feleslegessé vált.[1]

Állomások[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A vonalon került sor a kínai sebességrekord-tesztre. Egy módosítás nélküli nyolcrészes villamos CRH380A motorvonat 416,6 kilométer per órás sebességet ért el.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. xinhuanet: China unveils Shanghai-Hangzhou high-speed railway; eyes network extension, 2010. október 26. (Hozzáférés: 2010. október 26.)
  2. Speed test of Huhang high-speed rail sets new record of 416.6 km/h. People's Daily Online, 2010. szeptember 28. (Hozzáférés: 2010. október 26.)
  3. Index - Tech - Kínai a leggyorsabb vonat. Index.hu. (Hozzáférés: 2010. október 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]