Sanghaji lebegő mágnesvasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sanghaj maglev vasút
Sanghaj Maglev vonat
Sanghaj Maglev vonat
A Sanghaji lebegő mágnesvasút útvonala
Hossz:30 km
Nyomtávolság:maglev mm
Maximális sebesség:500 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Sanghaji lebegő mágnesvasút témájú médiaállományokat.

A Sanghaj lebegő mágnesvasút (kínai írással: 上海磁浮示范运营线) Sanghaj belvárosát köti össze a 30 km távolságra lévő Sanghaj-Putungi nemzetközi repülőtérrel. A Kínai Tudományos Minisztérium és a német Transrapid International Konszern 1999 novemberében állapodtak meg a maglev vasút kifejlesztéséről, amit 18 hónap alatt végeztek el.[1]

A mágneslebegtetésű vonat 2004. január 1-jén kezdte meg a működését. A tesztek során a vonat elérte az 501 km/h sebességet, az utasszállító csúcssebesség pedig 430 km/h. A döntéstől a 30 km hosszú vonal üzembe helyezéséig – a fejlesztés, az építés, és a kísérleti üzem lebonyolítása – 37 hónapot vett igénybe.

A hatóságok már jóval hosszabb szakasz építését tervezik Sanghaj–Hangcsou között, ami 190 km hosszú. Tervben volt egy Peking-Sanghaj vonal is, ami 1280 km hosszú lett volna, de végül a kormány a hagyományos Peking–Sanghaj nagysebességű vasútvonal mellett döntött.

Maglev állomás
A Maglev vonat belseje

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Totalcar - Magazin - Ki tud gyorsabban 432-ig számolni?. totalcar.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. július 24.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Shanghai Maglev Train
A Wikimédia Commons tartalmaz Sanghaji lebegő mágnesvasút témájú médiaállományokat.