Kanton–Sencsen–Hongkong nagysebességű vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kanton–Sencsen–Hongkong
nagysebességű vasútvonal
A vonal építése
A vonal építése
A Kanton–Sencsen–Hongkong nagysebességű vasútvonal útvonala
Vonal:1
Hossz:142 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:
 • China Railway Guangzhou Group
 • MTR Corporation
Maximális sebesség:300 km/h
BSicon KBHFa.svg 0 Kanton Déli pályaudvar
BSicon BHF.svg 50 Humen
BSicon BHF.svg 86 Guangmingcheng
BSicon BHF.svg 102 Sencsen Északi pályaudvar
BSicon BHF.svg 111 Futian
BSicon KBHFe.svg 142 West Kowloon

A Kanton–Sencsen–Hongkong nagysebességű vasútvonal (angolul: Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong Express Rail Link, kínaiul 廣深港高速鐵路) egy 25 kV 50 Hz-cel villamosított, kétvágányú nagysebességű vasútvonal Kínában.

A vasútvonal Kantont köti össze Hongkonggal Kuangtung és Sencsen érintésével. A teljes hossz 142 kilométer, a tervezett utazási idő Kanton és Hongkong között 48 perc. A vonalnak 2 végállomása és négy állomása lesz. A vonatok a hongkongi West Kowloon Terminus és a kantoni Déli pályaudvar között közlekednek.

Az építési költséget Kínában Guangdong tartomány önkormányzata és a vasúti minisztérium (Kínai államvasutak) állja, a többi részt pedig Hongkong kormánya.[1][2]

Problémák[szerkesztés]

A beruházás teljes életútját a hatalmasra duzzadt költségek [3] mellett számos emberi és műszaki hiányosság, mulasztás is beárnyékolja, beleértve a kéregvezetésű pályaszakasz [4] és az állomásépület [5] többszöri beázását. Az átadót követően derült fény arra is, hogy az állomás 8. vágányánál található peron az űrszelvénybe ér, így bizonyos típusú járművek képtelenek teljesen kinyitni a kifelé nyíló ajtajaikat .[6]

További problémát jelent a vártnál alacsonyabb utasszám is, hiszen a hongkongi határőrség adatai szerint [7] a korábban beharangozott napi 80000 főnyi utast [8] még az ünnepi csúcsidőszakok (karácsony, új év) alatt is csupán minimálisan sikerült meghaladni. Az utazóközönség elcsábításának érdekében így az MTR és a Kínai Állami Vasúttársaság további, kedvezőbb utazási feltételek megalkotásán dolgozik, például a bizonyos járatokra szóló helyjegyváltási kötelezettség eltörlésén vagy a járat lekésésének esetére előírt szigorú pótdíjazási, visszatérítési szabályok enyhítésén.[9]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Green light for local section of Express Rail Link (angol nyelven). Hong Kong Government. (Hozzáférés: 2008. július 22.)
 2. 廣深港高速鐵路香港段工程項目簡介 (kínai nyelven). Environmental Protection Department (HK) and MTRC. (Hozzáférés: 2008. július 22.)
 3. Major infrastructure projects experiencing cost overruns. The Government of Hong Kong Special Administrative Region Press Releases , 2018. január 31.
 4. Photos show more water seepage on Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong Express Rail Link but MTR insists line will open in September. South China Morning Post , 2018. augusztus 16.
 5. Storm proves too much for leak-prone rail terminus. RTHK.HK , 2018. június 7.
 6. 西九站8號月台隙疑過窄 內地復興號無法開門. HK.ON , 2018. szeptember 27.
 7. A hongkongi nagysebességű vasút – Előzetes. densha.blog , 2018. szeptember 4.
 8. High-speed rail service arrives in Hong Kong with a whimper. Nikkei Asian Review , 2018. október 16.
 9. 高鐵港深段「地鐵化」 研購票可不限時上車. Sing Tao Daily , 2019. január 29.