Saláta (étel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saláta

A saláta több alapanyag keverékéből készült, általában hidegkonyhai étel, amit önállóan vagy köretként fogyasztanak.

A név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fejes saláta nem mindegyik salátának az alkotórésze. Számos nyelvben a két fogalomra eltérő szavakat használnak, például angolul a „salad” az ételt, a „lettuce” a fejes salátát jelenti.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már az 1742-ben kiadott „Nagyszombati Szakácskönyv” is több salátanövényt és receptet ír le. Megemlíti, hogy káposzta, burgonya, hagyma, de turbolya, cikória, nagy lapú, martilapu salátákat is készítettek elődeink.

Elkészítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha a salátákat úgy készítjük, hogy alapanyagaik a darabolástól eltekintve, nyersek maradnak, megmaradnak a bennük lévő vitaminok, olajok hozzáadásával pedig nem csak ízletesebbek, zamatosabbak, hanem a szervezetünk számára fontos anyagok, a vitaminok felszívódását is megkönnyítjük. A saláta-alapanyagok főzésük közben főleg a C-vitamin tartalmukat veszítik el, ezért csak a szükséges ideig főzzük, vagy pároljuk. Viszonylag magas tápértékük és nagy vitamintartalmuk miatt, az egészséges táplálkozás, a feljavító, és diétás étkezés nélkülözhetetlen kellékei.

Napjainkban a saláta egy életmód: lehet az salad, salat, insalata, vagy saláta, a célja egyértelmű: vagy előételnek, vagy akár az adott alkalom (fogadás, party, vacsora, ebéd, stb) fő attrakciójának is tekinthetjük.

Nagyon változatosan készíthetők, ha az alapanyagok ismeretében, és a családtagok ízlését ismerve, szinte néhány perc alatt készíthetünk változatos reggeltől estig fogyasztható ételeket.

Előételnek, vagy önálló főételnek is készíthetjük. A jó saláta készítésének alapfeltétele, hogy a fűszerezésben, az ízesítő levek, dresszingek elkészítésében kiismerjük magunkat és a családtagok igényeit, ízlését ismerve változatosan készítsük.

A majonéz vagy ketchup és egyéb dresszingek, de az egyszerű ecetes salátalé is többféle módon készíthető, a bennük lévő fűszerek mennyiségének, fajtájának megváltoztatásával.

Fűszerezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elsősorban a zöldfűszereket, vagyis a frissen szedett bazsalikom, zöldpetrezselyem, tárkony, kapor, snidling, vöröshagyma, zellerzöld, borsikafű, kapribogyó legyenek azok, amelyeket felhaszálunk. Ha nincs friss zöld fűszer, csak akkor használjunk fagyasztott, vagy szárított fűszereket.

Ismert saláták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Saláta (étel) témájú médiaállományokat.

185 salátarecept_a_Wikikönyvekben