Cézár saláta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cézár saláta
NévadóCardini Caesar
TípusSaláta
Nemzet, országMexikó
Gyártás helyeHotel Caesars
AlapanyagokSaláta levelek, csirkehús, paradicsom, oliva olaj, tojás
A Wikimédia Commons tartalmaz Cézár saláta témájú médiaállományokat.

A Caesar saláta (más néven Cézár saláta) egy zöld saláta római salátából és krutonból, citromlével (vagy lime levével), olívaolajjal, tojással, Worcestershire szósszal, szardellával, fokhagymával, dijoni mustárral, parmezán sajttal és fekete borssal leöntve.

Eredetileg ezt a salátát a vendég asztalánál készítették el.[1]

Történelem[szerkesztés]

Hotel Caesar's az Avenida Revoluciónban, Tijuanában
Egy plakát a Hotel Caesar belsejében a „Home of the legendary Caesar's Salad” felirattal

A saláta létrehozását általánosan Cardini Caesar vendéglősnek, egy olasz bevándorlónak tulajdonítják, aki éttermeket működtetett Mexikóban és az Egyesült Államokban.[2] Cardini San Diegóban élt, de egyik éttermét Tijuanában vezette, hogy az alkoholtilalom korlátozásait megkerülni kívánó amerikai vendégeket vonzza. Lánya, Rosa elmesélte, hogy apja találta fel a salátát a Tijuana étteremben, amikor 1924-ben egy július negyedikei csúcsforgalom kimerítette a konyha készleteit. Cardini beérte azzal, amije volt, és hozzáadta annak a hangulatát, hogy séf vendégek asztalnál készítette el a fogást.[3] A történelem egyes beszámolói szerint Alex Cardini, Caesar Cardini bátyja készítette a salátát, és hogy a salátát korábban "Repülős salátának" nevezték, mert a tilalom alatt átutazó pilóták számára készült.[4] Cardini több munkatársa is elmondta, hogy ők találták fel az ételt.[5][6]

Gyakori összetevők[szerkesztés]

Egyszerű Caesar saláta

Gyakori összetevők sok receptben:[7]

grillezett csirkével a tetején

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Burke, David. Caesar salad, David Burke's New American Classics. Knopf Doubleday Publishing Group, 67. o. (2009. április 25.). ISBN 978-0-307-51943-6. Hozzáférés ideje: 2016. július 12. 
  2. „Cesar Cardini, Creator of Salad, Dies at 60”, Los Angeles Times, 1956. november 5. „Caesar Cardini, 60, credited with the invention of the Caesar salad, died [...]” 
  3. Rosa Cardini”, The Telegraph, 2003. szeptember 21.. [2019. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. február 10.) 
  4. Ryan: Una Corrida Extraordinaria. SSRN, 2022. december 31.
  5. Grant: Hail to all fathers, and hail Caesar!. TCPalm, 2007. június 15. [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 17.)In, D. Grant quotes Aviator's salad and more (2007)
  6. The History of Caesar Salad. Kitchen Project. [2007. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 18.)
  7. Witchel: Great Caesar's Ghost! Where's My Anchovy?. The New York Times. The New York Times. (Hozzáférés: 2022. október 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Caesar salad című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]