Orosz hússaláta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz hússaláta / Olivje saláta
Orosz hússaláta
Orosz hússaláta
Nemzet, ország  Oroszország
Alapanyagok krumpli, sárgarépa, uborka, alma, főtt tojás, csirkehús. majonéz, vagy provanszáli szósz.
Ismertebb receptek Orosz hússaláta
Orosz hússaláta

Az orosz konyha legendás előétele az orosz hússaláta vagy Olivje saláta. A saláta nevét a 19. század közepén megalkotójáról Lucien Olivierről a moszkvai Ermitázs („Ermitage“) étterem belga származású főszakácsáról kapta.

Magyarországon az orosz hússalátát Rejtő Jenő tette közismerté „A három testőr Afrikában” című művével.

Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.
Rejtő Jenő: „A három testőr Afrikában”.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A saláta története egészen a 20. század 30-as éveiig tartott. A receptet Lucien Olivier egy alkalmazottja a 19. század végén ellopta, de ez nem kedvetlenítette el a mestert, aki tovább finomította a nevezetes salátaszószt. 1905-ös forradalmat követően Lucien Olivier visszatért hazájába. 1917-et követően az Ermitázs éttermet átkeresztelték Moszkva étteremnek. A Kreml közelében található étterem a kommunista pártvezetésnek is kedvelt helye volt. Időközben a saláta is új nevet és részben új összetételt kapott, így volt fővárosi-, ünnepi-, újévi saláta is.

Oroszországban a szilveszteri vacsora elképzelhetetlen az Olivje saláta nélkül, de más családi ünnepeknek is fontos étele.[1]

Összetétele[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Olivje saláta különlegességét a hozzá adott salátaszósz jelentette, ennek a szósznak az összetételét Oliver mester haláláig titokban tudta tartani. Azonban az alapvető összetevői ismeretében a saláta egész Európában elterjedt napjainkban Spanyolországban „Ensalada Rusa” néven egyike a legkedveltebb tapasoknak. Az orosz hússaláta kötelezően a következő alkotórészekből áll: főtt krumpli, sárgarépa, uborka, alma, főtt tojás, főtt kockára vágott csirkehús és a nevezetes olivje szósz helyett majonéz, vagy provanszáli szósz.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]