Orosz hússaláta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Orosz hússaláta / Olivje saláta
Orosz hússaláta
Orosz hússaláta
NévadóLucien Olivier (ember)
Nemzet, ország  Oroszország
Alapanyagok krumpli, sárgarépa, uborka, hagyma, főtt tojás, csirkehús. majonéz, vagy provanszi szósz.
Ismertebb receptek Orosz hússaláta
Orosz hússaláta
Orosz hússaláta
A Wikimédia Commons tartalmaz Orosz hússaláta / Olivje saláta témájú médiaállományokat.

Az orosz konyha nevezetes előétele az orosz hússaláta vagy Olivje saláta. A saláta a nevét a 19. század közepén kapta megalkotójáról, Lucien Olivierről, a moszkvai Ermitázs („Ermitage“) étterem belga származású főszakácsáról.

Története[szerkesztés]

A saláta története egészen a 20. század 30-as évekig tartott. A receptet Lucien Olivier helyettese a 19. század végén lemásolta és a Moszkva hotel éttermében tálalta fel, a drága alapanyagok helyett olcsóbb változatokat használt, az eredeti szószt a recept híján majonézre cserélte le.[1]

1905-ös forradalmat követően Lucien Olivier örökösei visszatértek hazájukba. Időközben a saláta is új nevet és részben új összetételt kapott, így volt fővárosi-, ünnepi-, újévi saláta is.

Oroszországban a szilveszteri vacsora elképzelhetetlen az Olivje saláta nélkül, de más családi ünnepeknek is fontos étele.[2]

Összetétele[szerkesztés]

Az Olivje saláta különlegességét a ritka összetevőkön (fajd vagy fácán, fekete kaviár, rákfarok, borjúnyelv) kívül a hozzá adott salátaszósz jelentette, ennek a szósznak az összetételét Oliver mester haláláig titokban tudta tartani. Azonban az alapvető összetevői ismeretében a saláta egész Európában elterjedt, napjainkban Spanyolországban „Ensaladilla Rusa” néven egyike a legkedveltebb tapasoknak. Az orosz hússaláta kötelezően a következő alkotórészekből áll: főtt krumpli, sárgarépa, hagyma, savanyú uborka, főtt tojás, főtt kockára vágott csirkehús és a nevezetes olivje szósz helyett majonéz, vagy provanszi szósz.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]