Saláta (étel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saláta
Salátatál
Salátatál
Nemzet, országFranciaország
AlapanyagokBrassica
A Wikimédia Commons tartalmaz Saláta témájú médiaállományokat.
Waldorf-saláta

A saláta több alapanyag keverékéből készült, általában hidegkonyhai étel, amit önállóan vagy köretként fogyasztanak.

A név eredete[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy a magyar nyelvben a saláta nemcsak az ételt, hanem a fejes salátát is jelenti, ez nem jelenti azt, hogy a fejes saláta mindegyik salátának az alkotórésze. Számos nyelvben a két fogalomra eltérő szavakat használnak, például angolul a „salad” az ételt, a „lettuce” a fejes salátát jelenti.

Története[szerkesztés]

Már az 1742-ben kiadott „Nagyszombati Szakácskönyv” is több salátanövényt és receptet ír le. Megemlíti, hogy káposzta, burgonya, hagyma, de turbolya, cikória, nagy lapú, martilapu salátákat is készítettek elődeink.

Elkészítése[szerkesztés]

Ha a salátákat úgy készítjük, hogy alapanyagaik – a darabolástól eltekintve – nyersek maradnak, megmaradnak a bennük lévő vitaminok, olajok hozzáadásával pedig nem csak ízletesebbek, zamatosabbak, hanem a szervezetünk számára fontos anyagok, a vitaminok felszívódását is megkönnyítjük. A saláta-alapanyagok főzésük közben főleg a C-vitamin tartalmukat veszítik el, ezért csak a szükséges ideig főzzük, vagy pároljuk. Viszonylag magas tápértékük és nagy vitamintartalmuk miatt, az egészséges táplálkozás, a feljavító, és diétás étkezés nélkülözhetetlen kellékei.

Napjainkban a saláta egy életmód: lehet az salad, salat, insalata, vagy saláta, a célja egyértelmű: vagy előételnek, vagy akár az adott alkalom (fogadás, party, vacsora, ebéd stb.) fő attrakciójának is tekinthetjük.

Nagyon változatosan készíthetők, ha az alapanyagok ismeretében, és a családtagok ízlését ismerve, szinte néhány perc alatt készíthetünk változatos reggeltől estig fogyasztható ételeket.

Előételnek, vagy önálló főételnek is készíthetjük. A jó saláta készítésének alapfeltétele, hogy a fűszerezésben, az ízesítő levek, dresszingek elkészítésében kiismerjük magunkat és a családtagok igényeit, ízlését ismerve változatosan készítsük.

A majonéz vagy ketchup és egyéb dresszingek, de az egyszerű ecetes salátalé is többféle módon készíthető, a bennük lévő fűszerek mennyiségének, fajtájának megváltoztatásával.

Fűszerezés[szerkesztés]

A fűszerezésre elsősorban a zöld fűszereket, vagyis a frissen szedett bazsalikom, zöldpetrezselyem, tárkony, kapor, snidling, vöröshagyma, zellerzöld, borsikafű, kapribogyó használnak.

Borecet, olivaolaj.

Közismert saláták[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Salads
A Wikimédia Commons tartalmaz Saláta (étel) témájú médiaállományokat.
  • Közel 260 salátarecept a Wikikönyvekben
  • Szabó Sándorné–Horváth Ildikó: Saláták; Aquila, Debrecen, 2004 (Receptvarázs)
  • Cserős Irén: A 100 legfinomabb saláta; Hungaro Platform, Debrecen, 2004
  • Péter Jánosné: Salátáskönyv; 5. átdolg., bőv. kiad.; Papp-Ker, Bp., 2004 (Süssünk, főzzünk)
  • Hargitai György: A legjobb saláták; fotó Balogh Tamás; Top-Hill Bt., Bp., 2005 (Mesterszakácskönyvek)
  • 101 friss saláta. Kipróbált és bevált receptek; főszerk. Angela Nilsen, ford. Edwards Zsuzsanna; Alexandra, Pécs, 2006
  • Petra Casparek: Saláták nagykönyve; ford. Sárközy Judit; Reader's Digest, Bp., 2006
  • Saláták és öntetek; szerk. Borics Kata; Puedlo, Nagykovácsi, 2008
  • Yara Hackstein–Beate Engelmann: Salátalexikon. Hozzávalók, felhasználásuk, receptek; ford. Darabos Eszter; Mérték, Bp., 2008
  • Susannah Blake: 500 saláta; ford. Gáti Anna; Gabo, Bp., 2010
  • Elena Balashova: Saláták. Változatos salátareceptek az egészséges életért; fotó Brent Parker Jones, ford. Hajnal Dóra; Ventus Libro, Bp., 2011
  • Saláták. Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre; ford. Tari Zsuzsanna; Art Nouveau, Pécs, 2012
  • Szepessy Vilma: Saláták a karcsú vonalakért. Friss alapanyagokból az egészségért; Wexy-Nova, Debrecen, 2012 (Főzőcske)
  • Matthias F. Mangold: Saláták. A mező kincsei. Könnyű, ropogós, friss; ford. Jakab Judit; Sziget, Bp., 2013