RuPaul – Drag Queen leszek!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RuPaul – Drag Queen leszek!
(RuPaul's Drag Race)
Műfaj
  • valóságshow
  • vetélkedő
  • LMBT-témájú televíziós sorozat

AlkotóRuPaul
MűsorvezetőRuPaul

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok16
Epizódok207 (sugárzott epizódok száma, 2023. április 14.)
Gyártás
GyártóWorld of Wonder
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete2009. február 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz RuPaul – Drag Queen leszek! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A RuPaul's Drag Race egy amerikai valóságshow televíziós sorozat, az első a Drag Race franchise-ban, amelyet a World of Wonder a Logo TV-nek, a WOW Presents Plus -nak és a kilencedik évadtól kezdve a VH1-nek készített. A műsor dokumentálja RuPault az "Amerika következő drag szupersztárja " keresésében. RuPaul ebben a sorozatban a házigazda, a mentor és a vezető bíró szerepét tölti be, mivel a versenyzők minden héten más-más kihívást kapnak. A RuPaul's Drag Race egy zsűrit alkalmaz, köztük RuPaul-t, Michelle Visage -t, Carson Kressley -t vagy Ross Matthews -t felváltva harmadik főbíróként valamint számos más vendégbírót, akik kritizálják a versenyzők teljesítményét a verseny során. A műsor címe egy szójáték a drag queenről és a drag racingről, a címsor és a "Drag Race" dal pedig egyaránt drag-racing témájú.

RuPaul's Drag Race tizennégy évaddal rendelkezik és számos spin-off műsorral, RuPaul's Drag U, 'RuPaul's Drag Race Szupersztárok és a RuPaul's Titkos Celeb Drag Race; a társsorozat: RuPaul's Drag Race: Kiengedve ; és számos nemzetközi franchise-al, köztük a RuPaul által üzemeltetett brit és ausztrál és új-zélandi verziók, valamint chilei, thai, kanadai, holland, spanyol, olasz, francia és fülöp -szigeteki kiadások, a közelgő belga, svéd, mexikói, német és brazil kiadások, és nemzetközi szupersztár versenyek az Egyesült Királyságban és Kanadában.

A műsor a Logo TV legmagasabbra értékelt televíziós műsora lett, nemzetközti sugárzása is van, többek között az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában, Hollandiában és Izraelben. A műsornak köszönhetően RuPaul hat egymást követő Emmy -díjat kapott (2016-tól 2021-ig) a Valóság- vagy Valóság-versenyprogram kiváló műsorvezetője címért. Magát a műsort 4 egymást követő alkalommal (2018-tól 2021-ig) díjazták Primetime Emmy-díjat a kiemelkedő valóságverseny-programért, valamint a 21. GLAAD Media Awards gálán a Kiemelkedő valóságprogram címmel. Négy Critics' Choice Television Award díjára jelölték, köztük a legjobb valóságsorozat – verseny és a legjobb valóságshow-műsorvezető RuPaul számára, valamint Creative Arts Emmy-díjra jelölték a kiemelkedő sminkekért. Később, 2018-ban a műsor lett az első olyan műsor, amely ugyanabban az évben Primetime Emmy-díjat nyert a kiemelkedő valóság-versenyprogramért, valamint Primetime Emmy-díjat a kiváló műsorvezetőnek járó valóságshowért ugyanabban az évben. Ezt a bravúrt azóta háromszor megismételte.

Formátum[szerkesztés]

A Drag Race leendő versenyzői videó meghallgatásokat nyújtanak be a show produkciós cégének, a World of Wondernek .[1] RuPaul, a műsorvezető és a vezetőbíró minden szalagot megnéz, és kiválasztja a szezon versenyzőit.[2] Miután a kiválasztott előadók a forgatáson vannak, egy epizódsorozatot forgatnak, amelyben különböző kihívásokban versenyeznek egymással. Minden epizód általában egy versenyző eltávolításával zárul a versenyből. Ritkán előfordult, hogy egy epizód kettős kiesés,[3][4] kiesés hiánya,[5] versenyző kizárása [4] vagy egy versenyző orvosi okokból történő eltávolítása volt.[4] Minden epizód tartalmaz egy úgynevezett maxi kihívást, amely próbára teszi a versenyzők képességeit a drag különböző területein. Egyes epizódok mini kihívást is tartalmaznak, amelynek nyereménye gyakran előny a közelgő maxi kihívásban. A maxi kihívást követően a versenyzők tematikus öltözeteket mutatnak be egy kifutóséta során.[6][7] RuPaul és a zsűri bírálja az egyes versenyzők teljesítményét, tanácskoznak egymással, és kihirdetik a hét győztesét és az utolsó két versenyzőt. Az utolsó két királynő az úgynevezett Lip Syncelj az Életedért kihíváson versenyez;[8] A lip sync győztese a versenyben marad, a vesztes pedig kiesik.[5][6] Általában az a versenyző, akiről a bírálók úgy érzik, a legtöbb „karizmával, egyediséggel, merészséggel és tehetséggel”(angolul rövidítve: CUNT) rendelkezik halad tovább a versenyben.[5][9] Az utolsó három, négy vagy ritkán öt (RuPaul választásától függően), megmaradt versenyző egy speciális záróepizódban versenyeznek, ahol az évad győztesét koronázzák meg. A korai évadokban a finálét előzetesen stúdióban vették fel közönség nélkül. A 9. évadtól kezdve a finálé egy lip sync verseny formáját használja élő közönség előtt. A 12. évad fináléját a COVID-19 világjárvány miatt távolról vették fel.[10] Az egész évadot általában négy hét alatt forgatják.[11]

Zsűri[szerkesztés]

RuPaul a sorozat főbírója a premier óta. Az első két szezonban Merle Ginsberg csatlakozott hozzá a zsűriben; a 3. évadban RuPaul régi barátja és a The RuPaul Show társműsorvezetője, Michelle Visage váltotta fel.[12] Santino Rice bíróként szolgált az 1. évadtól a 6. évadig .[13] A 7. évadtól kezdve Ross Mathews és Carson Kressley foglalta el Rice korábbi helyét.[14] Billy B New York-i sminkes rendszeres zsűritag volt a harmadik és negyedik évadban, amikor Rice nem volt jelen. A legtöbb héten egy-két híresség vendégbíróként csatlakozik a zsűrihez.[15] Miután többször vendég biróként szerepelt a 13. és 14. évadban, Ts Madison tagja lett a bírók körének a 15. évadtól.[137]

Kísérőműsor[szerkesztés]

A Drag Race első évadához egy hét epizódból álló websorozat is társult Under the Hood of RuPaul's Drag Race címmel, amelyet a Logo TV elérhetővé tett a honlapján streamelésre . A sorozat a kulisszák mögé ment, és a fő műsor szalagjairól törölt felvételeket is tartalmazta.[16] A 2. évadtól kezdődően helyette a RuPaul's Drag Race: Untucked című kísérőműsort sugározzák, amely ugyanezzel az előfeltétellel rendelkezik. Az Untucked nagyrészt azokra a beszélgetésekre és drámákra összpontosít, amelyek a versenyzők között zajlanak a színfalak mögött, miközben a bírák az egyes epizódok eredményeit mérlegelik.[17] A legtöbb évadban a főműsort követően sugározták a tévében, de a 7. évadtól a 9. évadig csak online volt elérhető.[17][18] Számos kisebb internetes sorozat is kíséri a Drag Race minden egyes epizódját. A hatodik évad elején indult a Whatcha Packin' , amiben Michelle Visage interjút készít a legutóbb kiesett királynővel a műsorban való szereplésükről, és bemutatja azokat a kifutóruhákat, amelyeket hoztak, de nem volt lehetőségük viselni.[19] 2014-ben került először adásba a Fashion Photo Ruview internetes sorozat, amelynek műsorvezetője Raja Gemini és Raven volt, akik értékelik a főműsor kifutójának kinézetét. A 8. évad óta készül egy öt-tizenöt perces (később tizennyolc-harminc perces) aftershow is The Pit Stop címmel. Egy házigazda és egy vendég – jellemzően a Drag Race korábbi versenyzői – megvitatják a nemrég sugárzott epizódot.[20][21][22] Minden évad házigazdája (vagy házigazdái) más; a mai napig ezek közé tartozott a YouTuber Kingsley, Raja Gemini,[20] Bob the Drag Queen,[21][23] Alaska Thunderfuck,[24] Trixie Mattel,[25] Manila Luzon,[22] és Monét X Change .

Kisérőműsor
Műsor Műsorvezető
Fashion Photo RuView Raja és Raven [a]
The Pit Stop Különféle [b]
Whatcha Packin Michelle Visage
Extra Lap Recap John Polly [c]

A sorozat áttekintése[szerkesztés]

RuPaul's Drag Race sorozat áttekéntése
Évad Premier Finálé Winner Befutó Miss Szívélyesség Versenyzők száma Nyeremény
1 Február 2, 2009 Március 23, 2009 BeBe Zahara Benet Nina Flowers 9
  • $20,000, a V&S Group ( Absolut Vodka producerei) és MAC Cosmetics támogatásával
  • Legmagasabb fizetés a Logo TV Drag Race Turnéján, az Absolut Vodka szponzorálásával
  • Megjelenés az L.A. Eyeworks reklám kampányában
  • Fotósorozat a Paper magazinban
  • Egy korona Fierce Drag Jewels-tól
2 Február 1, 2010 Április 26, 2010 Tyra Sanchez Raven Pandora Boxx 12
  • $25,000
  • Életre szóló NYX Cosmetics termékek és NYXCosmetics.com reklámarc pozíciója
  • Legmagasabb fizetés a Logo TV Drag Race Turnéján, az Absolut Vodka szponzorálásával
  • Megjelenés az L.A. Eyeworks reklám kampányában
  • Egy éves szerződés a Project Publicity LMBT Pr-Céggel
  • Egy korona Fierce Drag Jewels-tól
3 Január 24, 2011 Május 2, 2011 Raja Manila Luzon Yara Sofia 13
  • $75,000
  • A életre szóló Kryolan smink
  • Legmagasabb fizetés a Logo TV Drag Race Turnéján, az Absolut Vodka szponzorálásával
  • Egy korona Fierce Drag Jewels-tól
4 Január 30, 2012 Április 30, 2012 Sharon Needles Chad Michaels

Phi Phi O'Hara
Latrice Royale 13
  • $100,000
  • Életre szóló NYX kozmetikumok
  • Legmagasabb fizetés a Logo TV Drag Race Turnéján, az Absolut Vodka szponzorálásával
  • Vakáció ALandCHUCK.travel támogatásával
  • Egy korona Fierce Drag Jewels-tól
5 Január 28, 2013 Május 6, 2013 Jinkx Monsoon Alaska

Roxxxy Andrews
Ivy Winters 14
  • $100,000
  • ColorEvolution kozmetikum kollekció
  • Legmagasabb fizetés a Logo TV Drag Race Turnéján, az Absolut Vodka szponzorálásával
  • Vakáció ALandCHUCK.travel támogatásával
  • Egy korona Fierce Drag Jewels-tól
6 Február 24, 2014 Május 19, 2014 Bianca Del Rio Adore Delano

Courtney Act
BenDeLaCreme 14
  • $100,000
  • ColorEvolution kozmetikum kollekció
  • Egy korona Fierce Drag Jewels-tól
7 Március 2, 2015 Június 1, 2015 Violet Chachki Ginger Minj

Pearl
Katya 14
  • $100,000
  • Egy évnyi Anastasia Beverly Hills kozmetikum készlet
  • Egy korona és jogar Fierce Drag Jewels-tól
8 Március 7, 2016 Május 16, 2016 Bob the Drag Queen Kim Chi

Naomi Smalls
Cynthia Lee Fontaine 12
9 Március 24, 2017 Június 23, 2017 Sasha Velour Peppermint Valentina 14
  • $100,000
  • Egy évnyi Anastasia Beverly Hills kozmetikum készlet
  • Egy korona és jogar a Shandar cégtől
10 Március 22, 2018 Június 28, 2018 Aquaria Eureka O'Hara

Kameron Michaels
Monét X Change 14
  • $100,000
  • Egy évnyi Anastasia Beverly Hills kozmetikum készlet
  • Egy korona és jogar Fierce Drag Jewels-tól
11 Február 28, 2019 Május 30, 2019 Yvie Oddly Brooke Lynn Hytes Nina West 15
12 Február 28, 2020 Május 29, 2020 Jaida Essence Hall Crystal Methyd

Gigi Goode
Heidi N Closet 13
13 Január 1, 2021 Április 23, 2021 Symone Kandy Muse LaLa Ri 13
14 Január, 7, 2022 Április 22, 2022 Willow Pill Lady Camden Kornbread
"The Snack" Jeté
14
  • $150,000, Cash App-nek köszönhetően
  • Egy évnyi Anastasia Beverly Hills kozmetikum készlet
  • Egy korona és jogar Fierce Drag Jewels-tól
15 2023 Április 14, 2023 Sasha Colby Anetra Malaysia Babydoll Fox 16 $200,000s alatt

1–8. évad (2009–2016): Logo TV[szerkesztés]

Az 1. évadot 2009. február 2-án mutatták be az Egyesült Államokban a Logo TV -n. Kilenc versenyző versengett az "Amerika következő Drag szupersztárjává" válásért. A győztes egy életre szóló MAC Cosmetics készletet nyert, szerepelt a Paper címlapján és egy LA Eyeworks kampányban, csatlakozott az Absolut Pride turnéhoz, és 20 000 dollár pénzdíjat nyert. A kilenc közül az egyiket, a Nina Flowers -t, a műsor hivatalos weboldalán végzett közönségszavazás alapján határozták meg. Az 1. évad győztese BeBe Zahara Benet lett, Nina Flowers pedig a Miss Szívélyes címet kapta. 2013 végén [26] a Logo újra sugározta az évadot RuPaul's Drag Race: Az Elveszett Évad FeltáRul néven, RuPaul kommentárjával.[27]

A 2. évadban (2010) 12 versenyző versengett a NYX Cosmetics élethosszig tartó készletéért, és nyxcosmetics.com arca postért, egy exkluzív, egyéves PR-szerződésért a Project Publicity LMBT -céggel, egy LA Eyeworks kampányában való szereplésért, csatlakozás a Logo Drag Race Turnéhoz, és 25 000 dollár pénzdíjért. A munkaállomás tükrére rúzsozott búcsúüzenet új hagyományát az első kiesett királynő, Shangela indította el. Minden hét epizódját egy kulisszák mögötti műsor követi, a RuPaul's Drag Race Untucked . A 2. évad győztese Tyra Sanchez lett, a Pandora Boxx pedig a Miss Szívélyesség. 2011. december 6-án az Amazon.com kiadta a 2. évadot DVD-n a CreateSpace programon keresztül.[28]

A 3. évadban (2011) Michelle Visage Merle Ginsberget váltotta a zsűriben, valamint Billy Brasfield [29] (közismert nevén Billy B), Mike Ruiz és Jeffrey Moran (az Absolut Vodka jóvoltából) akik Santino Rice helyét váltották fel, annak távollétekor több epizód során. Billy B folyamatos szereplése miatt őt és Rice-ot pótbírónak tekintik ugyanazon a bírói testületi ülésen.[30] Az egyéb változtatások közé tartozott az elmúlt szezonban szereplő versenyző, Shangela visszahívása; egy epizód kiesés nélkül; és egy versenyző, Carmen Carrera, akit visszahoznak a versenybe, miután néhány epizóddal korábban kiestek. Bevezettek egy új box-legénységet is, amely Jason Carterből és Shawn Moralesből állt. Az előző évadhoz hasonlóan minden epizódot követett egy kulisszák mögötti show, a RuPaul's Drag Race: Untucked . A 3. évad győztese Raja lett, Yara Sofia pedig Miss Szívélyesség. 2011. december 6-án az Amazon.com kiadta ezt a szezont DVD-n a CreateSpace programjukon keresztül.[31]

A 4. évadot 2012. január 30-án kezdték sugározni,[32] a szereplőket 2011. november 13-án jelentették be.[33] A győztes az Absolut Vodkát felvonultató Logo's Drag Race Turné főszereplője lett, egyedülálló utazást nyert, egy életre szóló NYX Cosmetics-készletet, 100 000 dolláros pénzdíjat és az "Amerika következő Drag szupersztárja" címet nyerte.[34] Az előző szezonhoz hasonlóan Rice és Billy B (Billy Brasfield) ugyanazon a széken osztozott a bírói asztalnál, Brasfield pedig Rice-ot helyettesítette amikor szükséges volt.[30] A 4. évad győztese Sharon Needles lett, Latrice Royale pedig Miss Szívélyesség.

Az 5. évadot 2013. január 28-án kezdték sugározni, egy 90 perces premierrésszel. Tizennégy versenyző versengett az "Amerika Következő Drag Szupersztár" címért, valamint egy életre szóló Colorevolution Cosmetics készlettért, valamint egy egyedülálló utazást az AlandChuck.travel jóvoltából, a Logo's Drag Race Tour főszereplője Absolut Vodkával és egy 100 000 dollár pénzdíj. Rice és Visage ismét bírók voltak a testületben.[35] Az 5. évad győztese a Jinkx Monsoon lett, Ivy Winters pedig Miss Szívélyesség.

A 6. évad adása 2014. február 24-én kezdődött. Az 5. évadhoz hasonlóan a 6. évadban is 14 versenyző versengett az "Amerika következő Drag szupersztárja" címért. A sorozat történetében először az évad premierjét két epizódra osztották; a tizennégy királynőt két csoportra osztják, és mindegyik csoportban hét királynő versenyez egymással, mielőtt a harmadik epizódban egy csoporttá egyesülnének. Rice és Visage bíróként tért vissza a testületbe. Két új box tag, Miles Moody és Simon Sherry-Wood csatlakozott Carterhez és Moraleshez.[36] A nyertes egy nyereménycsomagot nyert, amely a Colorevolution Cosmetics kellékét és 100 000 dolláros pénzdíjat tartalmazott.[37] A 6. évad győztese Bianca Del Rio lett, a BenDeLaCreme pedig a Miss Szívélyesség címet nyerte meg.

A 7. évad adása 2015. március 2-án kezdődött. A visszatérő bírók között volt RuPaul és Visage, míg a korábban Rice által elfoglalt helyet Ross Mathews és Carson Kressley töltötték be.[38] Mathews és Kressley mindketten jelen voltak az évad premierjén, majd felváltva osztották meg a zsűri feladatait. Morales és Simon Sherry-Wood nem jelent meg ebben a szezonban, helyettük Bryce Eilenberg érkezett. Az előző két évadhoz hasonlóan ebben is tizennégy versenyző versengett az „Amerika Következő Drag Szupersztárja” címért, az egyéves Anastasia Beverly Hills kozmetikumokért és a 100 000 dolláros pénzdíjért. Az évad premierje 348 ezres élő és aznapi nézettséggel debütált, ami 20 százalékos növekedés az előző évadhoz képest. 2015. március 20-án bejelentették, hogy a Logo korai megújítást adott a sorozatnak a nyolcadik évadra. A 7. évad győztese Violet Chachki lett, Katya pedig Miss Szívélyesség.

A 8. évad adása 2016. március 7-én kezdődött, a szereplők a NewNowNext kitüntetések alkalmával jelentették be 2016. február 1-én. Visage főbíróként, míg Kressley és Mathews rotációs főbíróként tért vissza.[39] Az első epizód a sorozat 100. felvételét és a 100. drag királynő versenyzőt ünnepelte. A 2. évadhoz hasonlóan ebben az évadban is tizenkét versenyző versengett az „Amerika Következő Drag Szupersztárja” címért, az Anastasia Beverly Hills kozmetikumok egyéves kínálatáért és a 100 000 dolláros pénzdíjért. A 8. évad győztese Bob the Drag Queen lett, Cynthia Lee Fontaine pedig Miss Szívélyesség.

9–14. évad (2017–2022): VH1[szerkesztés]

A 9. évadot 2017. március 24-én kezdték vetíteni a VH1-en, a versenyzőket 2017. február 2-án tették közzé. Visage főbíróként, míg Kressley és Mathews rotációs főbíróként tért vissza. Ebben az évadban tizennégy versenyző küzd az "Amerika Következő Drag Szupersztárja" címért, az egyéves Anastasia Beverly Hills kozmetikumokért és a 100 000 dolláros pénzdíjért. A kilencedik évadot a VH1 sugározta, a ráadásokat pedig továbbra is a Logo.[40][41] Ebben az évadban visszatért Cynthia Lee Fontaine, aki korábban a 8. évadban is részt vett. A 9. évad záróepizódjában a legjobb négy szerepelt, eltérve a 4. évad óta szokásos legjobb háromtól. A 9. évad győztese Sasha Velor lett, Valentina pedig Miss Legnépszerűbb címet kapta.

A 10. évad adása 2018. március 22-én kezdődött. Visage főbíróként, míg Kressley és Mathews rotációs főbíróként tért vissza. Ebben az évadban tizenhárom új versenyző és egy visszatérő versenyző versenyez az "Amerika Következő Drag Szupersztárja" címért, az Anastasia Beverly Hills kozmetikumok egyéves kínálatáért és a 100 000 dolláros pénzdíjért. Eureka O'Hara, akit sérülés miatt eltávolítottak a kilencedik évadból, visszatért a műsorba, miután elfogadta a nyílt meghívást.[42] A 10. évad premierjét az Untucked televíziós visszatérése mellett mutatták be. A tizedik évadban a legjobb négy szerepelt az előző évadzáró formátumát követően. A 10. évad győztese az Aquaria lett, a Monét X Change nyerte a Miss Szívélyesség címet, amit versenyzőtársai szavaztak meg.

A 11. évad adása 2019. február 28-án kezdődött. Ebben a szezonban tizenöt versenyző volt, míg az előző szezonokban általában tizennégy versenyző volt. Visage főbíróként, míg Kressley és Mathews rotációs főbíróként tért vissza. Ebben a szezonban tizennégy új versenyző és egy visszatérő versenyző versenyez az "Amerika Következő Drag Szupersztárja" címért, az Anastasia Beverly Hills kozmetikumok egyéves kínálatáért és a 100 000 dolláros pénzdíjért. Ebben a szezonban visszatért Vanessa Vanjie Mateo, aki az első versenyző volt, aki kiesett a 10. évadban. A 11. évad fináléjában ismét a legjobb négy szerepelt. A 10. évadhoz hasonlóan minden epizódot követte a RuPaul's Drag Race: Untucked. A 11. évad győztese Yvie Oddly lett, Nina West pedig a Miss Szívélyesség címet kapta.

2019. január 22-én bejelentették a 12. évad (2020) castingját a YouTube-on és a Twitteren, ez 2019. március 1-jén lezárult. 2019. augusztus 19-én bejelentették, hogy a sorozat tizenkettedik évaddal megújult.[43] Az évad adása 2020. február 28-án kezdődött. Ez az első és egyetlen évad, amelyben a találkozót és a finálét gyakorlatilag a versenyzők otthonából rögzítették a COVID-19 világjárvány miatt . A 12. évad győztese a Jaida Essence Hall lett, Heidi N Closet pedig Miss Szívélyesség.

2019. december 2-án bejelentették a 13. évad (2021) szereplőválogatását a YouTube-on és a Twitteren. A casting felhívás 2020. január 24-én zárult.[44] 2020. augusztus 20-án bejelentették, hogy a tizenharmadik évadot megrendelte a VH1.[45] 2021. január 1-jén kezdték sugározni. A 13. évad győztese Symone lett, Kandy Muse második helyezettként, LaLa Ri pedig Miss Szívélyességként helyezett.

A 14. évad castingja 2020. november 23-án kezdődött.[46] 2021 augusztusában bejelentették, hogy a tizennegyedik évadot megrendelte a VH1. A tizennegyedik évad szereplőit a VH1 2021. december 2-án mutatta be. Az évadot 2022. január 7-én kezdték sugározni. A szezon Maddy Morphosist, a műsor első heteroszexuális, cisznemű férfi versenyzőjét fogadta.[47] Az évadban öt transznemű versenyző is szerepelt: Kerri Colby és Kornbread "The Snack" Jeté (mindketten nyíltan transzként vettek részt a versenyen), Jasmine Kennedie (aki a műsor forgatása során transz nőként lépett ki),[48] Bosco (aki transz nőként vállalta föl magát az évad adása közben),[49] és Willow Pill (aki transzfemmeként jött ki az évad adása közben).[50] A 14. évad győztese Willow Pill lett, Lady Camden a második, Kornbread "The Snack" Jeté pedig Miss Szivélyesség.[51] A győztes királynő 150 000 dollár pénzdíjat kapott, ami az eddigi legmagasabb összeg az alapsorozatban. A második helyezett 50 000 dollár pénzdíjat kapott, ez volt az első alkalom, hogy egy befutó pénzdijat nyert a fináléban.[52]

A 15. évad castingja 2021. november 4-én kezdődött, és 2022. január 7-én zárult le.[53]

Versenyzők[szerkesztés]

Több mint 150 versenyző szerepelt a show amerikai verziójában.

Különl kiadások[szerkesztés]

  • RuPaul's Drag Race: Green Screen Karácsony (2015): 2015. december 13-án a Logo bemutatta a Drag Race szezonális témájú epizódját. A nem kompetitív különlegesség RuPaul ünnepi albumával, a Slay Belles -szel együtt jelent meg, és az album dalaihoz készült videoklipeket tartalmazott. A szereplők között volt RuPaul, Michelle Visage, Siedah Garrett és Todrick Hall, valamint egykori versenyzők, Alyssa Edwards, Laganja Estranja, Latrice Royale, Raja és Shangela .[54][55][56]
  • RuPaul's Drag Race Holi-slay Különkiadás (2018): 2018. november 1-jén a VH1 bejelentette a Drag Race szezonális témájú különleges epizódját, amely 2018. december 7-én kerül adásba. A különleges eseményen nyolc korábbi királynő versengett az "Amerika első Drag Race karácsonyi királynője" címért. A versenyzők között volt Eureka O'Hara, Jasmine Masters, Kim Chi, Latrice Royale, Mayhem Miller, Shangela, Sonique és Trixie Mattel .[57][58]
  • RuPaul's Titkos Celeb Drag Race (2020): 2020. április 10-én a VH1 bejelentette a Drag Race celebkiadását, amely a tervek szerint négy hétre, 2020. április 24-től kezdődik. A sorozatban három híresség szerepelt, akik átalakításokat kaptak egykori versenyzőktől. A "Legfőbb Királynők" Alyssa Edwards, Asia O'Hara, Bob, a Drag Queen, Kim Chi, Monét X Change, Monique Heart, Nina West, Trinity the Tuck, Trixie Mattel és Vanessa Vanjie Mateo segítségét követően a hírességek kihívásokon és a kifutón versenyeztek az "Amerika következő Celeb Drag Race Szupersztárja" elnevezésért, valamint a kiválasztott jótékonysági szervezeteknek szóló pénzdíjért.[59]
  • RuPaul's Drag Race: Vegas Revue (2020): 2020. július 22-én bejelentették, hogy egy dokumentumsorozat premierje 2020. augusztus 21-én lesz.[60]
  • RuPaul's Drag Race: A Corona Nem Tart Le egy Jó Királynőt (2021): 2021. február 26-án az egyórás különkiadás a 13. évad 8. és 9. része között került adásba a VH1-en, és részletesen bemutatta a versenyzők útját az évad közepette forgatva. a folyamatban lévő COVID-19 világjárvány .[61]

Spin-offok[szerkesztés]

  • RuPaul's Drag U (2010–2012): Minden epizódban három nőt párosítanak a Drag Race korábbi versenyzőivel ("Drag Professzorok"), akik dragbe öltöztetik őket és hozzásegítenek "belső díváik " megragadásához.[62]
  • RuPaul's Drag Race Szupersztárok (2012–jelenleg): A korábbi versenyzők visszatérnek, és versengenek a Drag Race Hírességek Csarnokába kerülésért. A műsor formátuma hasonló a RuPaul's Drag Race -hez, kihívásokkal és zsűrivel.
  • Táncos királynő (2018): 2013 áprilisában RuPaul megerősítette, hogy tervezi a Drag Race egy spin-off sorozatának elkészítését, amelyben az ötödik évadának és az Szupersztárok második évadának versenyzője, Alyssa Edwards fog szerepelni.[63] Alyssa Edwards megerősítette, hogy a spin-off címe Hiten Túl (később Táncos királynő néven keresztelték),[64] és a texasi Mesquite- i táncége a helyszín. A sorozat 2018. október 5-én került adásba a Netflixen.[65]
  • 2015-ben augusztusában RuPaul felfedte, hogy készül egy film, amelyben az összes versenyző szerepel. "Van egy rendezőnk hozzá, van egy könnyű forgatókönyvünk, de csak még egy kicsit újra kell dolgozni és ütemezni." [66]
  • A RuPaul's Drag Race: The Mobile Game a World of Wonder és a Leaf Mobile leányvállalatának, az East Side Games-nek hamarosan megjelenő mobilalkalmazása.[67]

Nemzetközi változatok[szerkesztés]

  • The Switch Drag Race (2015–2018): A Drag Race licencelt glokalizációját 2015 októberében mutatták be a chilei Mega televíziós csatornán. A Drag Race -hez hasonlóan a királynők "mini-kihívásokban" és egy fő kihívásban versenyeznek, és egy zsűri értékeli őket. A Drag Race -hez hasonlóan a The Switch is megköveteli a versenyzőktől a lip syncet, táncot és megszemélyesítést.
  • Drag Race Thaiföld (2018–jelenleg): 2017 októberében a Kantana Group megszerezte a Drag Race saját verziójának előállításának jogát.[68] A Drag Race Thailand 1. évada sikeres nézettséget kapott a thai televízióban. Később bejelentették, hogy az első évad premierje 2018 májusában lesz az Egyesült Államokban. Az első évad az ázsiai LMBT közösséget is megmozgatta, amelyek közül a legkiemelkedőbb a Drag Race változatának létrehozását célzó kampány volt a Fülöp -szigeteken és Tajvanon is, amely Ázsia két leginkább LMBT-elfogadó nemzete.[69][70]
  • RuPaul's Drag Race Egyesült Királyság (2019–jelenleg): 2018. december 5-én bejelentették, hogy a RuPaul's Drag Race brit változata egy nyolc részes sorozat lesz, amelyet Londonban forgatnak a helyi drag queenek alapján, és 2019-ben a BBC Three -n sugározzák. . Visage a közösségi médián keresztül megerősítette, hogy bíróként fog megjelenni.[71]
  • Drag Race Kanada (2020–jelenleg): 2019. június 27-én az OutTV és a Bell Media streaming szolgáltatása, a Crave bejelentette, hogy közösen megrendelték a Drag Race kanadai verzióját. A sorozat jogait, valamint az amerikai és brit verziót az OutTV és a Crave osztja meg.[72] Ezenkívül a 11. szezon második helyezettje, Brooke Lynn Hytes lett a fő bíró, és ő lett az első Drag Race versenyző, aki állandó bíróként szolgált. A bemutatót 2020. július 2-án mutatták be.[73]
  • Drag Race Hollandia (2020–jelenleg): A Drag Race holland változatát 2020. július 26-án jelentették be. A sorozat a hollandiai Videoland csatornán debütált, és nemzetközi szinten a WOW Presents Plus műsorában került adásba. A műsor házigazdája Fred van Leer, és 2020. szeptember 18-án mutatták be.[74]
  • RuPaul Drag Race Óceánia (2021–jelenleg):[75] 2019. augusztus 26-án bejelentették, hogy az óceániai verzió gyártásba kerül, és 2020-ban kerül adásba,[76] de valószínűleg a COVID-19 világjárvány miatt késik. . A forgatás Aucklandben, Új-Zélandon kezdődött 2021 januárjában.[77] A sorozat premierje a TVNZ 2 -n és a TVNZ OnDemandon Új-Zélandon, Stan Ausztráliában,[78] és nemzetközileg a WOW Presents Plus-on 2021. május 1-jén mutatkozott be.[79] A zsűriben RuPaul, Michelle Visage és Rhys Nicholson szerepel.
  • Drag Race Spanyolország (2021–jelenleg): 2020. november 16-án az Atresmedia bejelentette, hogy a Buendía Estudios-szal közösen elkészítik a Drag Race spanyol verzióját, miután megállapodást kötöttek a Passion Distributionnal a World of Wonder javára. A sorozat 2021. május 30-án debütált az Atresmedia fizetős streaming szolgáltatásán, az ATRESplayer Premiumon, és nemzetközi szinten a WOW Presents Plus-on került adásba.[80] A házigazdája a Supremme de Luxe .[81]
  • Drag Race Itália (2021–jelenleg): A Drag Race olasz változatát 2021. június 30-án jelentették be. A sorozat 2021 novemberében debütált a Discovery+-on .[82]
  • RuPaul's Drag Race: Egyesült Királyság vs a Világ (2022): 2021. december 21-én a World of Wonder bejelentette, hogy a RuPaul's Drag Race Egyesült Királyság spin-off sorozata 2022 februárjában kerül bemutatásra. Az Egyesült Királyságban forgatott sorozatban nemzetközi királynők szerepelnek, akik a Drag Race franchise-ban versenyeztek szerte a világon.[83][84]
  • Drag Race Franciaország (2022–jelenleg): 2021. november 17-én bejelentették a Drag Race francia verzióját.[85]
  • Drag Race Fülöp -szigetek (2022–jelenleg): 2021. augusztus 17-én bejelentették a Drag Race filippínó változatát.[86]
  • Drag Race Svédország : 2022. április 5-én bejelentették, hogy a Sveriges Television közvetíti, és a WOW Presents Plus közvetíti.
  • Drag Race Belgium (Kihírdetés alatt): Bejelentve 2022. április 29-én.
  • Kanadai Drag Race: Kanada vs. a világ (2022): a Drag Race franchise közelgő "nemzetközi all-stars" szezonja, a tervek szerint a Crave és a WOW Presents Plus 2022-ben mutatkozik be. A sorozat a Drag Race franchise második kiadása, amelyben a verseny számos nemzetközi változatának királynői szerepelnek. Ugyanazt a formátumot követi, mint a RuPaul's Drag Race: Egyesült Királyság vs a Világ .

Otthoni média[szerkesztés]

Évad Kiadási dátum Extrák Lemezek
2 2011. december 6.[87]
  • Bónusz jelenetek
  • Interjúk a versenyzőkkel
  • Kibővített találkozási pillanatok
3
3 2011. december 6.[88]
  • Bónusz jelenetek
  • Interjúk a versenyzőkkel
  • Kibővített találkozási pillanatok
4
4 2012. június 26.[89]
  • Bónusz jelenetek
  • Az Untucked epizódjai
  • A Drag Ya Later epizódjai Jon & Johnnal
5
5 2013. június 10.[90][91]
  • Bónusz jelenetek
  • Az Untucked epizódjai
5
6 2014. október 21.[92]
  • Bónusz jelenetek
  • Az Untucked epizódjai
5
7 2016. június 8.[93]
  • Bónusz jelenetek
  • RuPaul Drag Race: The Ru-les
  • A Whatcha Packin' epizódjai
4
8 2016. július 29.[94]
  • Bónusz jelenetek
  • A Whatcha Packin' epizódjai
3

A Drag Race franchise sorozatának teljes évada streamelhető a WOW Presents Plus -on több mint 200 területen.[95] A műsor jelenleg a következő streaming platformokon is elérhető:

  • Egyesült Államok – Hulu (3–8. évad; Szupersztárok 1–4.); Paramount Plus (1–12. évad, Szupersztárok1–6, Untucked 9–11. évad, Szupersztárok Untucked 5–6. évad), WOW Presents Plus (Untucked 7–8. évad, Thaiföld 2. évad és minden más nemzetközi sorozat) [96][97][98][99][100][101]
  • Kanada – Netflix (1–12. évad, Szupersztárok 4, Untucked 11. és 12. évad), Crave (minden évad, Szupersztárok 1–6, brit sorozat 1–3., Kanada 1. és 2. évad, Óceánia 1. évad), WOW Presents Plus (1–10. évad, Untucked 1–10. évad, Szupersztárok 1–4.) [102][95]
  • Egyesült Királyság és Írország – Netflix (minden évad, Untucked 11–12. évad, Szupersztárok 4. és 5., Celeb 1. évad), BBC iPlayer (1., 2. és 3. brit sorozat, Kanada 1. és 2. évad, Óceánia 1. évad), WOW Presents Plus (1–10. évad, Untucked 1–10. évad, az Szupersztárok és a Hollandia összes epizódja) [95][102]
  • Ausztrália – Stan (az eredeti összes évada, Szupersztárok, Untucked, Egyesült Királyság, Kanada, Oceánia és Thaiföld 2. évad),[102] WOW Presents Plus (Egyesült Királyság 1. sorozat, Kanada 1. évad) [103][104]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A RuPaul's Drag Race -t harminckilenc Emmy-díjra jelölték, és huszonnégyet nyert meg. Kilenc Reality Television Awards-díjra is jelölték, amelyekből hármat nyert, és hat NewNowNext Awardra jelölték, hármat nyerve.

Kritikus fogadtatás[szerkesztés]

Évad Kritikus válasz
Rotten Tomatoes
1 71% (7 vélemény) [105]
2 Nics értékelve
3 Nics értékelve
4 67% (6 vélemény)
5 80% (5 vélemény)
6 Nics értékelve
7 60% (5 vélemény)
8 100% (6 vélemény)
9 100% (11 vélemény)
10 82% (11 vélemény)
11 89% (9 vélemény)
12 100% (8 vélemény)
13 Nics értékelve

A thrillist a Drag Race -t nevezte "a sportligához legközelebb eső meleg kultúra".[106] 2019-ben a tévésorozat a 93. helyen állt a The Guardian 21. század 100 legjobb tévéműsorát tartalmazó listáján.[107]

Vita[szerkesztés]

2014 márciusában a Drag Race vitákat váltott ki a " shemale " kifejezés használatáról a 6. évados mini kihívásban : "Nő vagy nőstény?" .[108] A Logo azóta minden platformról eltávolította a szegmenst, és a transzfóbiával kapcsolatos vádakat úgy kezelte, hogy eltávolította a sorozat új epizódjaiból a „You've got she-mail” bevezetőt. Ezt a következőre cserélték: "She done already done had herses! [109]

RuPaul emellett kritika alá került a The Guardiannek adott interjújában tett megjegyzései miatt, amelyekben kijelentette, hogy "valószínűleg nem" engedné meg, hogy egy transznemű versenyző versenyezzen.[110] Twitterén a transznemű drag-előadókat doppingolókkal hasonlította össze,[111] és azóta bocsánatot kért.[112] Sasha Velor (9. évad) nem értett egyet, és a Twitteren azt írta: „Az én dragom egy olyan közösségben született, amely tele van transz nőkkel, transz férfiakkal és nem-konform emberekkel, akik drag-et csinálnak. Ez a drag igazi világa, akár tetszik, akár nem. Szerintem ez csodálatos, és egész életemben küzdeni fogok, hogy megvédjem és felemeljem." [113]

Kapcsolat a transz közösséggel[szerkesztés]

Az első tizenkét évadban RuPaul azt mondta: "Uraim, indítsák be a motorokat, és nyerjen a legjobb nő", mielőtt bemutatták volna az epizód kifutói kifutóját. Amikor a 13. évad bemutatta a műsor első transznemű férfi versenyzőjét, Gottmikot, RuPaul hívószava megváltozott az inkluzivitás elősegítése érdekében: "Drag versenyzők, indítsák be a motorokat, és nyerjen a legjobb drag királynő." [114] A Szupersztárok 6. évadában a műsor nyitótémájának módosított változatát vezették be az új címsorral.

Bármilyen szexuális irányultságú és nemi identitású előadók jogosultak a meghallgatásra, bár eddig a legtöbb versenyző meleg, cisznemű férfi volt. A transznemű versenyzők az évadok előrehaladtával egyre gyakoribbá váltak; Sonique, a második évad versenyzője lett az első nyíltan transz versenyző, amikor nőként vállalta felmagát a találkozó különkiadásán.[115] Sonique később megnyerte az All Stars 6 -ot, ezzel ő lett az első transz nő, aki megnyerte a show angol nyelvű változatát, és a második lett az összesítésben. Monica Beverly Hillz (5. évad) lett az első versenyző, aki transz nőként állt ki a verseny forgatása során.[108] Peppermint (9. évad) az első versenyző, aki nyiltan transz nő volt, még szezonja adása előtt.[116] Más transz-versenyzők nőként jelentek meg a kiesésük után, köztük Carmen Carrera,[117] Kenya Michaels,[118] Stacy Layne Matthews, Jiggly Caliente, Gia Gunn, Laganja Estranja [119][120] és Gigi Goode . Ráadásul Gottmik (13. évad) volt az első AFAB, és jelenleg az egyetlen nyíltan transznemű férfi versenyző a franchise történetében.[121] Különböző versenyzők is megjelentek nem-binárisként, köztük Jinkx Monsoon [122] és Adore Delano .[123]

A 14. évad az első alapszezon, amelyben öt transznemű nő szerepel a versenyzők között – Kerri Colby, Kornbread "The Snack" Jeté, Bosco, Jasmine Kennedie és Willow Pill. Míg Kerri Colby és Kornbread nyíltan transzként lépett be a műsorba, Bosco és Willow a műsor felvétele után, Jasmine Kennedie pedig az Untucked 7. epizódjában ismerték el, hogy transz nők.[124]

Adás[szerkesztés]

  • Ausztrália : Ausztráliában a LifeStyle YOU [125] életmódcsatorna rendszeresen mutatja és újravetíti az 1–7. évadot, köztük az Untucked-et is. Emellett az ingyenes SBS2 csatorna 2013. augusztus 31-én megkezdte az első évad vetítését. 2017. március 13-án bejelentették, hogy az igény szerinti szolgáltatás Stan felgyorsítja a 9. évadot (beleértve az Untuckedet is). 2020-tól Stan az 1. évad [126][127], valamint az Untucked, a Szupersztárok, a Szupersztárok Untucked, a Drag Race Kanada, a Titkos Celeb, a Drag Race Egyesült Királyság és a Drag Race Thaiföld 2. évadja óta minden évadot streamel.
  • Kanada : A sorozat Kanadában az OutTV -n az USA-val egy időben kerül adásba. A Logo-tól eltérően az OutTV továbbra is sugározza az Untucked műsort minden egyes Drag Race epizód után.[128] A 12. évadtól kezdődően az OutTV megosztotta a fő sorozat (de nem az Untucked ) első futtatási jogait a szélesebb körben előfizetett Crave streaming szolgáltatással, és az epizódok a Crave-en is elérhetők lesznek röviddel az OutTV-n való premierjük után, a Crave és az OutTV társával kapcsolatban. – a kanadai Drag Race produkciója.[129] Az elmúlt évadok a kanadai Netflixen is elérhetők, és minden évadot ott adnak ki röviddel a következő évad kezdete előtt.[129]
  • Írország : Írországban a program 2. évadától a 8. évadig elérhető volt a Netflixen; a 10. évad megjelenése óta csak a 8. és 9. évad érhető el. A Netflix egy nappal az Egyesült Államokban való megjelenés után megkezdte a 10. évad epizódjának sugárzását. A műsor összes évada elérhető a Netflixen 2018 októbere óta
  • Indonézia : Indonéziában a program 1. évadától a 13. évadig elérhető volt a Netflixen, a karácsonyi látványosság mellett; A Szupersztárok megjelenése óta csak a 4. és 5. évad érhető el. A Netflix az Untucked 10. évadának epizódját is leadta egy nappal azután, hogy az Egyesült Államokban adásba került.
  • Egyesült Királyság : Az E4 2009-ben sugározta az 1. évadot, majd a 2. évadot 2010-ben.[130] A Netflix egyesült királyságbeli sikere óta [131] a TruTV megszerezte a műsor mind a nyolc évadának közvetítési jogait, beleértve az Untucked epizódokat is.[132] 2015 júniusában a TruTV hetente két epizódot kezdett sugározni, a 4. évadtól kezdve a Szupersztárok, majd az 5. évaddal. 2018 májusától a sorozat a VH1 UK-n hétfőtől csütörtökig 23:00 órakor kezdődik, a Szupersztárok 3. évadával.[133]
  • Israel : Igen, minden évadot és Untucked epizódot sugárzott. Az 1–12. évad,[134] az Szupersztárok 4–5. évada [135] és az Untucked 11–12. évada [136] is elérhető a Netflixen .
Albumok listája
Cím Az album részletei
Árnyék: A Rusical
  • Megjelenés: 2016. április 22
  • Címke: World of Wonder Records
  • Formátumok: Digitális letöltés, streaming
Összeállítási albumok listája
Cím Az album részletei
RuPaul bemutatja: The CoverGurlz
  • Megjelenés: 2014. január 28
  • Címke: World of Wonder Records
  • Formátumok: Digitális letöltés, streaming
RuPaul bemutatja: CoverGurlz 2
  • Megjelenés: 2016. február 23
  • Címke: World of Wonder Records
  • Formátumok: Digitális letöltés, streaming
A bővített darabok listája
Cím Az album részletei
RuPaul's Drag Race élőben: A hivatalos Vegas-i filmzene
  • Megjelenés: 2020. január 27
  • Címke: World of Wonder Records
  • Formátumok: Digitális letöltés, streaming
Moulin Ru! A Rusical
  • Megjelenés: 2022. március 26
  • Címke: World of Wonder Records
  • Formátumok: Digitális letöltés, streaming
A kislemezek listája kiválasztott chart-pozíciókkal
Cím Évad Csúcsgrafikon pozíciók
USDance

DIg.

"Címlaplány"



(featuring BeBe Zahara Benet)
1
"Kaphatok egy áment" 5
"Oh No She Better Don't"



(with ShyBoy)
6
"Lábak" 8
"Nem szeretek mutogatni"
"kövér, fem és ázsiai"
"A kategória" (Cast verzió) 9
" PharmaRusical " 10
" Cher: Az illetéktelen rusical "
"Amerikai" (Cast verzió) 12
"Trump: A Rusical"



(featuring April Malina, Melodye Perry, Brooke Wilkes, Devon Weigel and Anna Graves)
11
"Queens Everywhere" (Cast verzió) 20
"I'm That Bitch" 12
"Nem ismersz engem"
" Madonna: Az illetéktelen rusical "
"Megcsináltam / Tükör Dal / A vesztés az új győzelem (Las Vegas Live Medley)"
"Az árnyas csapat"
"ConDragulations" (Cast verzió) 13
"Phenomenon" (Cast verzió)
" Közösségi média: Az ellenőrizetlen rusztikus "
"Szerencsés"
"Ments meg egy királynőt" 14
"My Baby Is Love: The RuPremes"
"He's My Baby: The Runnettes"
"Bad Boy Baby: The ShangRu-Las"
"Catwalk" (Cast verzió)
"Utálom az embereket" ( Willow Pill )
"Leestem (felkeltem)" (Lady Camden)
"Harcos" (Daya Betty)
"Ördög" ( Bosco )
"Check My Track Record" (Angeria Paris VanMichaels)

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. St. James: Calling All Drag Queens: Casting for RuPaul's Drag Race Season 13 Has Begun!. The WOW Report. World of Wonder Productions, 2019. december 2. [2019. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 21.)
  2. Sherer. „RuPaul Somehow Finds the Time To Watch Every Single Drag Race Audition Video”, Vulture, Vox Media, 2018. május 19.. [2020. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 21.) 
  3. Fallon. „RuPaul Defends the Shocking 'Drag Race' Double Elimination”, The Daily Beast, 2016. március 21.. [2017. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  4. a b c Sim. „RuPaul's Drag Race: 15 Queens Eliminated For Crazy Reasons”, Screen Rant, 2018. május 19.. [2019. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  5. a b c Daw. „The 15 Best Lip Syncs in 'RuPaul's Drag Race' Herstory”, Billboard, 2018. március 15.. [2019. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  6. a b McCallion. „RuPaul's Drag Race Recap: #Methmentum”, Vulture, Vox Media, 2020. május 8.. [2020. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  7. Street. „Watch 'Drag Race' Season 12 Queens Find Out Episode 3's Maxi Challenge”, Out, 2020. március 13.. [2020. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  8. O'Keefe. „A Definitive Ranking of Every 'RuPaul's Drag Race' Lip Sync for Your Life”, INTO, Grindr, 2018. október 10.. [2020. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  9. Kallstrom. „New to RuPaul's Drag Race? This Is the Best Episode for Beginners”, Slate, 2020. július 8.. [2020. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 24.) 
  10. Daw. „The Season 12 Reunion & Finale of 'RuPaul's Drag Race' Are Going Digital”, Billboard, 2020. május 15.. [2020. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 22.) 
  11. These 19 crazy production secrets reveal exactly how RuPaul's Drag Race is filmed. The Tab UK, 2020. április 10. [2021. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 16.)
  12. Rosenfeld. „Michelle Visage Is More Talented Than You Know”, Bustle, 2017. március 24.. [2020. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  13. Smith. „Ex-Drag Race judge Santino Rice denies tweeting 'there's no difference between injecting disinfectant and a random vaccine'”, PinkNews, 2020. április 28.. [2020. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  14. Rodriguez. „Are Santino Rice and Acid Betty Actually the Same Person?”, Out, 2019. március 14.. [2019. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  15. Sim. „RuPaul's Drag Race: 5 Best (And 5 Worst) Judges Of All Time”, Screen Rant, 2019. augusztus 5.. [2020. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  16. Corfe: Under the Hood of RuPaul's Drag Race. The WOW Report. World of Wonder, 2009. február 9. [2011. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
  17. a b Nolfi. „RuPaul's Drag Race season 10 and Untucked will sashay to VH1 in March”, Entertainment Weekly, 2018. február 18.. [2020. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  18. Avery. „"RuPaul's Drag Race: Untucked" Moving Onto The Web”, NewNowNext, 2015. március 1.. [2017. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  19. Fitzgerald. „The Week in Drag – The All-Stars Top 3, the Queens Invade Las Vegas, the Return of 'UNHhhh' and More”, Socialite Life, 2020. július 26.. [2020. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.) 
  20. a b c Rudolph. „'RuPaul's Drag Race' Recap: Season 9, Episode 1, 'Oh. My. Gaga.'”, NewNowNext, 2017. március 24.. [2020. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)  Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „raja” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  21. a b c Rudolph. „'RuPaul's Drag Race' Recap: Season 10 Grand Finale”, NewNowNext, 2018. június 29.. [2019. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)  Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „bob1” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  22. a b c Rudolph. „Manila Luzon and Farrah Moan Have Thoughts on the 'RuPaul's Drag Race' Season 11 Premiere”, NewNowNext, 2020. március 1.. [2020. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)  Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „manila” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  23. a b Voss. „Bob and Sasha Velour Dish on the 'Drag Race' Season 12 Premiere”, NewNowNext, 2020. február 29.. [2020. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)  Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „bob2” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  24. a b Rudolph. „'RuPaul's Drag Race All Stars' Recap: Season 3, Episode 1, 'All-Star Variety Show'”, NewNowNext, 2018. január 16.. [2020. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)  Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „ak” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  25. a b Rudolph. „'RuPaul's Drag Race All Stars' Recap: Season 4, Episode 1, 'All Star Super Queen Variety Show'”, NewNowNext, 2018. december 17.. [2020. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. augusztus 23.)  Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „trixie” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  26. (August 18, 2013). "Gentlemen, Re-Start Your Engines...and May the Best Woman Win...Again!". Sajtóközlemény.
  27. Callie, dear.... RuPaul's Drag Race Facebook page, 2013. szeptember 23. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.) „Callie, dear...”
  28. Kline: Rupauls' Drag Race Season 2 Pre-Orders. Amazon. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.)
  29. Brasfield: Billy Brasfield Official Biography. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 19.)
  30. a b Ep. 16, Episode 16, Season 3: Reunited!. Logo TV. [2014. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.)
  31. Kline: RuPauls Drag Race Season 3. Amazon. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.)
  32. Polly: RuPaul's Drag Race Season 4 Judges: Think Glee, Modern Family!. NewNowNext. Logo, 2011. október 10. [2011. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 12.)
  33. Rupaul's Drag Race Season 4. Logo. [2011. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 15.)
  34. Logo (November 14, 2011). "HALLELOO! "RUPAUL'S DRAG RACE" RETURNS TO LOGO FOR A NEW SEASON OF OUTRAGEOUS REALITY COMPETITION IN JANUARY 2012". Sajtóközlemény. Archiválva 2012. április 23-i dátummal a Wayback Machine-ben
  35. Logo (December 10, 2012). ""THE QUEENS OF "RUPAUL'S DRAG RACE" SEASON FIVE BEGIN THEIR BATTLE FOR THE CROWN ON MONDAY, JANUARY 28 ON LOGO". Sajtóközlemény. Archiválva 2012. december 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2012. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 21.)
  36. Lambe: Meet RuPaul's Drag Race's New, Bulgier Pit Crew. out.com, Popnography, 2014. február 19. [2019. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 22.)
  37. ""LET THE TRANSFORMATIONS BEGIN!..."RUPAULS DRAG RACE" RETURNS TO LOGO TV FOR A SIXTH SEASON ON MONDAY, FEBRUARY 24TH AT 9 PM ET/PT". Sajtóközlemény. Archiválva 2014. január 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2014. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 21.)
  38. 'RuPaul's Drag Race' Adds New Judges, Will Premiere March 2”, Huffington Post, 2015. január 28.. [2017. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.) 
  39. Avery: The Cast Of RuPaul's Drag Race Season 8 Will Be Announced At New Now Next Honors. New Now Next. Viacom International Inc., 2016. január 14. [2016. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 14.)
  40. Andreeva: 'RuPaul's Drag Race Moves From Logo To VH1, More Viacom Show Shifts To Come?. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation, 2017. március 1. [2017. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 1.)
  41. Gennis: 'RuPaul's Drag Race Gets Season 9 Premiere Date – and a New Network!. TVGuide. CBS Interactive, 2017. március 1. [2017. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 1.)
  42. Swift: Drag Race's Surprise Eliminee: 'I'm Definitely Going Back' for Season 10. TVLine, 2017. április 22. [2017. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 11.)
  43. Swift: 'RuPaul's Drag Race Renewed for Season 12; All Stars 5 Also Ordered. TVLine. Penske Media Corporation, 2019. augusztus 19. [2019. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 19.)
  44. Bonner: Everything You Need to Know About 'RuPaul's Drag Race' Season 13. Cosmopolitan, 2020. május 5. [2020. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 19.)
  45. Swift: 'RuPaul's Drag Race Renewed for Season 13; All Stars 6 Also Ordered. TVLine. Penske Media Corporation, 2020. augusztus 20. [2020. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 20.)
  46. Edwards: RuPaul's Drag Race reveals big update on season 14. Digital Spy, 2020. november 24. [2020. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 24.)
  47. Bambino: RuPaul's Drag Race: Maddy Morphosis Cast As 1st Straight Cisgender Man. Screen Rant, 2021. december 3. [2021. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 4.)
  48. Garner: RuPaul's Drag Race Contestant Jasmine Kennedie Comes Out as Transgender: 'Living My Truth' (angol nyelven). PEOPLE.com, 2022. február 19. [2022. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 20.)
  49. Nolfi: 'Drag Race' queen Bosco comes out as trans (angol nyelven). EW.com, 2022. február 10. [2022. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 13.)
  50. Nolfi: 'Drag Race' star Willow Pill comes out as trans (angol nyelven). EW.com, 2022. március 3. [2022. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 4.)
  51. Dresden: 'RuPaul's Drag Race' Winner Willow Pill on Historic Win: "This Is My Future and Reign, and It Goes How I Want It to Go" (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2022. június 25. (Hozzáférés: 2022. július 9.)
  52. Tangcay: 'RuPaul's Drag Race' Season 14 Increases Prize Money and Announces Cash Prize for Runner-Up (amerikai angol nyelven). Variety, 2022. április 7. [2022. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 11.)
  53. CASTING for #DragRace 15 has begun. Twitter, 2021. november 4. [2021. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 4.)
  54. Ru-Cap "RuPaul's Green Screen Christmas" Extravaganza With A TON of GIFs!. WOW, 2015. december 1. [2018. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
  55. 'RuPaul's Drag Race: Green Screen Christmas' Holiday Special to Air Dec. 13. Huffington Post, 2015. december 2. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
  56. This Sneak Peek of RuPaul's Drag Race Christmas Special Will Jingle Your Bells. TV Guide, 2015. december 1. [2018. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
  57. McHenry: It's the Most Ru-nderful Time of the Year! Drag Race Is Making a Holi-Slay Spectacular. Vulture, 2018. november 1. [2018. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
  58. Colburn: RuPaul to crown America's first Drag Race Xmas Queen on new holiday special. The A.V. Club, 2018. november 1. [2018. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
  59. Turchiano: VH1 Announces 'RuPaul's Secret Celebrity Drag Race'. Variety, 2020. április 10. [2020. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  60. VH1 Expands Its Emmy(R) Award-Winning Franchise with "RuPaul's Drag Race: Vegas Revue" Premiering Friday, August 21st at 8PM ET/PT. The Futon Critic, 2020. július 22. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 22.)
  61. Alter: RuPaul's Drag Race Is Serving Face (Masks) in COVID-19 Documentary Special. Vulture, 2021. február 17. [2021. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 27.)
  62. Facebook Rupaul's Drag U. Facebook, 2010. április 12. [2022. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 12.)
  63. Lloyd: Whoa Rupaul Took Alyssa Edwards to the MTV Movie Awards. Wetpaint. [2013. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 24.)
  64. Update on Alyssa Edwards' New Spin-Off 'Beyond Belief'. Drag Official. [2013. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 12.)
  65. Petski. „'RuPaul's Drag Race' Alum Alyssa Edwards To Star In 'Dancing Queen' Docuseries On Netflix”, Deadline, 2018. augusztus 22.. [2018. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. augusztus 25.) 
  66. Carl Greenwood: RuPaul reveals RuPaul's Drag Race MOVIE in a new magazine dedicated to all things drag. mirror, 2015. augusztus 21. [2017. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
  67. STREET (2021. március 17.). „'RuPaul's Drag Race,' the Video Game, Is Coming This Year”. Out. [2021. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 17.)  
  68. Thailand Bought The Rights To Produce Its Own RuPaul's Drag Race, 2017. október 19. [2018. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 6.)
  69. Cruz: Why 'RuPaul's Drag Race' is essential viewing in a post-Duterte/Trump world. Rappler. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 6.)
  70. bluebay700: Philippines Was Well Represented At RuPaul's Drag Race Season 9 Finale. bluebay700, 2017. június 10. [2018. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 19.)
  71. RuPaul's Drag Race coming to the UK”, BBC News, 2018. december 5.. [2018. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. december 5.) 
  72. Crave's Drag Race Canada on starting line. C21media. [2019. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 2.)
  73. These Are 'Canada's Drag Race' Season 1 Queens. Out.com, 2020. május 14. [2020. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 5.)
  74. Harp: Rad Race Holland Host and Air Date Revealed. Digital Spy, 2020. augusztus 14. [2021. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 24.)
  75. Niemetz: RuPaul's Drag Race Down Under Premieres This Year on WOW Presents Plus, Stan, TVNZ OnDemand. The WOW Report, 2021. január 18. [2021. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 19.)
  76. RuPaul's Drag Race Australia has been announced, 2019. augusztus 26. [2021. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 26.)
  77. Drag Race Australia to be filmed in Auckland; RuPaul granted critical worker visa, 2021. január 8. [2021. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 8.)
  78. Reich: Rupaul's Drag Race Down Under: A guide to the Australian version of the drag queen reality TV competition. ABC, 2021. április 30. [2021. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 1.)
  79. Earp: RuPaul's Drag Race announces premiere date for Australian spin-off. Digital Spy, 2021. április 8. [2021. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 12.)
  80. ATRESplayer PREMIUM adaptará para España el fenómeno global 'Drag Race', ganador de 19 premios Emmy (európai spanyol nyelven). Atresmedia, 2020. november 16. [2020. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 16.)
  81. Supremme de Luxe será la presentadora de 'RuPaul's Drag Race' en España (európai spanyol nyelven). Vogue Spain, 2021. február 15. [2021. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 15.)
  82. Drag Race Italia con Tommaso Zorzi: in giuria Chiara Francini e la Drag Priscilla”, tg24.sky.it, 2021. június 30.. [2021. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. június 30.) (italian nyelvű) 
  83. New BBC Three commissions for a new BBC Three channel. BBC, 2021. december 21. [2021. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 21.)
  84. Ali: Drag Race announces UK All Stars edition – with a gag-worthy twist. Pink News, 2021. december 21. [2021. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 21.)
  85. " Drag Race France sera diffusé sur France.tv Slash ", annonce la cheffe des divertissements de France Télévisions (fr-FR nyelven). 20minutes.fr, 2021. december 3. [2021. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 2.)
  86. @wowpresentsplus. Twitter. [2021. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  87. RuPaul's Drag Race: Season 2. LOGOOnline Shop. [2011. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
  88. RuPaul's Drag Race: Season 3. LOGOOnline Shop. [2011. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
  89. RuPaul's Drag Race: Season 4. LogoTV Shop. [2012. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 23.)
  90. RuPaul's Drag Race: Season 5 Uncensored. Amazon. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  91. Spargo: Get 'RuPaul's Drag Race' Season 5 On DVD Now Hunties. NewNowNext. newnownext.com, 2013. április 18. [2013. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 30.)
  92. RuPaul's Drag Race: Season 6. Amazon. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  93. RuPaul's Drag Race: Season 7. Amazon. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 2.)
  94. RuPaul's Drag Race: Season 8. Amazon. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 2.)
  95. a b c RuPaul's Drag Race - Check Availability. wowpresentsplus.com. [2020. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 1.)
  96. White: Not a Drill: 'RuPaul's Drag Race' Is Now Streaming on Prime Video. Decider, 2019. július 12. [2019. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
  97. RuPaul's Drag Race. Hulu.com. [2019. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
  98. RuPaul's Drag Race: Untucked. Hulu.com. [2019. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
  99. RuPaul's Drag Race All Stars. Hulu.com. [2019. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
  100. Rupaul's Drag Race. CBS All Access. [2020. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 31.)
  101. Rupaul's Drag Race All Stars. CBS All Access. [2020. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 31.)
  102. a b c How to Watch RuPaul's Drag Race Online. gamesradar.com. [2020. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 1.)
  103. How to Watch Canada's Drag Race. Techradar.com. [2021. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 1.)
  104. Martins: How to watch RuPaul's Drag Race UK Online: Stream from the UK or Abroad. Techradar, 2019. november 29. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 24.)
  105. RuPaul's Drag Race: Season 1. Rotten Tomatoes. Fandango Media. [2021. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 28.)
  106. Moylan: Every Single 'RuPaul's Drag Race' Contestant, Ranked. Thrillist. [2019. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  107. The 100 best TV shows of the 21st century. The Guardian. [2019. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  108. a b Nichols. „Carmen Carrera And Monica Beverly Hillz Address 'Drag Race' Transphobia Allegations”, Huffington Post, 2014. április 1.. [2018. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.) 
  109. James Nichols: 'RuPaul's Drag Race' To Refrain From Using 'Transphobic Slur' In Wake Of Controversy. HuffPost, 2014. április 14. [2014. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 14.)
  110. Aitkenhead: RuPaul: 'Drag is a big f-you to male-dominated culture'. The Guardian, 2018. március 3. [2019. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  111. Rodriguez. „RuPaul Just Tweeted About 'Performance Enhancing Drugs' After Trans Remarks Controversy”, INTO, 2018. március 5.. [2018. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.) 
  112. How RuPaul's comments on trans women led to a Drag Race revolt – and a rare apology”, Vox. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.) 
  113. Leighton-Dore. „Sasha Velour has more to say on RuPaul's trans comments”, SBS, 2018. március 16.. [2018. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.) 
  114. Duffy: RuPaul finally changes iconic Drag Race catchphrase to be more inclusive of trans and non-binary queens. Pink News UK. [2021. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 8.)
  115. Fletcher. „Kylie 'Sonique' Love transitioning into woman she was born to be”, Albany Herald. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.) 
  116. Nichols. „Peppermint Opens Up About Coming Out As Trans On 'RuPaul's Drag Race'”, Huffington Post, 2017. április 29.. [2018. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. július 30.) 
  117. Avery: Drag Race's Carmen Carrera Comes Out As Trans on ABC's What Would You Do. Queerty. Queerty, 2012. május 8. [2012. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 21.)
  118. Lang: Breaking ground: An interview with Precious Jewel on RuPaul's Drag Race. WBEZ91.5. Chicago Public Media, 2013. február 22. [2013. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 15.)
  119. Former "Drag Race" Contestant Gia Gunn Comes Out As Trans”, LOGO News. [2017. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.) 
  120. Gia Gunn Is One of 7 Trans Women of 'RuPaul's Drag Race'”, Hornet Stories, 2017. április 1.. [2017. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.) 
  121. Vary: 'RuPaul's Drag Race' Announces Season 13 Cast, Including First Trans Man Contestant. Variety, 2020. december 9. [2020. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 9.)
  122. Smith: Jinkx Monsoon on coming out as non-binary and their theory on why Drag Race is excluding trans queens (brit angol nyelven). PinkNews | Latest lesbian, gay, bi and trans news | LGBTQ+ news, 2020. március 4. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
  123. Cite web-hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni! (angol nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
  124. March 08: 'Drag Race' star Willow Pill is freeing their body and soul on powerful trans journey (angol nyelven). EW.com. [2022. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 25.)
  125. TV Shows in Australia – Lifestyle. www.lifestyle.com.au. [2010. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
  126. 'RuPaul's Drag Race' season 9 is being fast tracked to Australia. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 6.)
  127. Airdate: RuPaul's Drag Race. TV Tonight. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 20.)
  128. "New owners, CEO for Canadian LGBT net" Archiválva 2017. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben.. TBI Vision, January 12, 2017.
  129. a b Ritchie: A Canadian version of RuPaul's Drag Race is happening, 2019. június 27. [2019. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 11.)
  130. Start your engines! RuPaul's Drag Race returns to the UK on truTV. Channel 4. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 21.)
  131. Which RuPaul Drag Queen are you? Find out with our quiz. Telegraph.co.uk, 2015. május 29. [2022. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva].
  132. RuPaul's Drag Race coming to truTV UK in June. digitalspy.co.uk. [2015. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 15.)
  133. VH1 UK Schedule. mtv.co.uk, 2018. május 1. [2016. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 1.)
  134. תכני שירותי הסטרימינג בישראל - י עד מ [כתבה מתעדכנת - ג'ירפה]. Girafa. [2020. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 28.)
  135. תכני שירותי הסטרימינג בישראל - ד עד ט [כתבה מתעדכנת - ג'ירפה]. Girafa. [2020. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 28.)
  136. תכני שירותי הסטרימינג בישראל - ד עד ט [כתבה מתעדכנת - ג'ירפה]. Girafa. [2020. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 28.)


Forráshivatkozás-hiba: <ref> címkék léteznek a(z) „lower-alpha” csoporthoz, de nincs hozzá <references group="lower-alpha"/>