Pirx kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pirx kalandjai
Pirx és az űrkadétok
Pirx és az űrkadétok
Műfaj sci-fi tévésorozat

Író Stanisław Lem
Rendező Kazán István
Rajnai András
Főszereplő Papp János

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 1
Epizódok5
Gyártás
Operatőr Abonyi Antal
Gyártó Magyar Televízió Művelődési Főszerkesztőség (MTV)
Sugárzás
Eredeti adó MTV
Eredeti sugárzás1973. március 2.március 30.
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető
További információk
Az Űrhajós Akadémia díszlete a filmben

A Pirx kalandjai ötrészes magyar sci-fi tévésorozat, amely Stanisław Lem írásai alapján készült, a Pirx pilóta kalandjai című novelláskötetből.

Az 1972-ben készült, 1973-ban bemutatott sorozat rendezői Kazán István[1] és Rajnai András voltak.

A tévésorozat rendkívül kis költségvetéssel készült, jobbára háztartási eszközökből, mindennapi tárgyakból összeállított díszleteiről híresült el.[2] A sorozat az egyik első alkalmazása volt Magyarországon a bluebox technikának. Ezek együtt jellegzetes hangulatot és látványvilágot kölcsönöztek a sorozatnak. A pilótát Papp János alakította.

Epizódok[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
  • 1. rész: A diplomavizsga (52 perc)
Pirx, a némileg önbizalomhiányos, álmodozó űrhajós kadét akadémiai tanulmányai vége felé gyakorlati vizsgáját teszi le. De amellett, hogy ez az első önálló útja a világűrben, magával kell vinnie egy kezdő újságírónőt, Glóriát. A vizsga izgalmasra sikerül, és csak a végén derül ki, hogy nem is valódi út volt, csak egy tökéletes szimuláció. A végzős diákok egy luxusűrhajón ünneplik a sikeres záróvizsgát, de váratlanul egy bajba jutott űrhajó vészjelzését veszi a kapitány. A segítségükre sietnek, de kiderül, a balesetet szenvedett űrhajó személyzete nem tud kijutni a sérült reaktor miatt felizzott, sérült űrjárműből. Pirx azt javasolja, hogy egy hobbieszközzel megközelíti a hajót, és lézerrel nyit utat a bent rekedt legénységnek. A kapitány engedélyt ad az akcióra, amit Pirx sikeresen végre is hajt.
  • 2. rész: A Galilei-állomás rejtélye (56 perc)
A Holdon, az Asztrofizikai Kutatóintézet tulajdonában lévő Galilei-űrállomáson rejtélyes tragédia történt. A kozmikus sugárzás tanulmányozásával foglalkozó bázison érthetetlen módon meghaltak a tudósok. Egy évvel korábban ugyanitt - kísértetiesen hasonló módon - végzetes balesetet szenvedett két munkatárs. A titokzatos esetek ügyében nyomozás folyik. Langner professzor és a delfin-próbán csúcsot döntő Pirx elutaznak az állomásra, hogy folytassák a megkezdett kísérleteket. Közben a pilóta folyamatosan azon töri a fejét, hogy mi történhetett a korábban itt dolgozó kutatókkal. Amikor megérkeznek, Pirxet hamarosan látogatók keresik fel. Miután a vendégek elmennek, a professzor kimegy a terepre adatokat gyűjteni. Ekkor azonban a korábbi hátborzongató eset megismétlődik: a professzor eltűnik egy szakadékban, itt érzékeli az életjeleit a számítógép által vezérelt védelmi rendszer. Pirx rövid tépelődés után kimegy a professzor után.
  • 3. rész: Víkend a Marson (51 perc)
A két szerelmes, Glória és Pirx végre találkoznak, és megbeszélnek egy felhőtlen hétvégi randevút a Marson. A kellemesnek ígérkező kikapcsolódást azonban megzavarja a helyi biztonsági szolgálat vezetője, aki a fiatal pilóta segítségét kéri. Az történt ugyanis, hogy a közeli bányában meghibásodott egy robot, és emberekre támadt. A meghibásodott gépezetet - mivel más megoldás nem kínálkozik - meg kell semmisíteni. Ám ez nehéz vállalkozás, hiszen a nehéz fizikai munkát végző önműködő gép páncélja meglehetősen vastag. Pirx javaslatára terepjárókkal veszik üldözőbe a megvadult automatát. A hajsza közben tűzharc alakul ki az emberek és a robot között. Pirx végül csapdát állít.
  • 4. rész: Terminusz, a koronatanú (52 perc)
Pirx végre megkapja parancsnoki kinevezését, valamint a Kék csillag nevű űrhajó irányítását is rábízzák. Ez az űrjármű pár évvel korábban – még Nautilusz néven – több ember halálát okozó katasztrófa részese volt. Az akkori vizsgálat alapján az űrhajó alkotóját, Jan Buttert[3] találták vétkesnek, aki a világ első antianyag-meghajtású űrhajóját tervezte. Terminusz, az űrhajó robotja évekkel később még mindig azokat a morzejeleket ismételgeti, amit a katasztrófa idején rögzített. Ennek alapján Pirx perújrafelvételt kér, melynek során megpróbálja bebizonyítani a mérnök ártatlanságát.
  • 5. rész: Akció 127 óra 25-kor (60 perc)
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők: Harsányi Frigyes, Henkel Gyula, Horváth István, Ivánka Csaba, Kéry Gyula, Magda Gabi, Szalay Edit, Szendrő Iván, Tándor Lajos, Zách János.

Érdekesség[szerkesztés]

A Pirx pilóta kalandjai című novelláskötet a magyar sorozat után pár évvel, 1979-ben egy egész estés filmet is ihletett, ez volt a lengyel–orosz koprodukcióban készült Test pilota Pirxa, amely a magyar forgalmazásban a Robotokkal a Szaturnusz körül címet kapta.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hatvanas években a József Attila Színház főrendezője, 1973-tól 1977-ig pedig a Budapesti Gyermekszínház igazgatója volt. A Fészek Művészklubban jelenleg is működik egy kamaraszínház, amely az ő nevét viseli.
  2. A világűrben felnagyított citromfacsarók lebegtek, az Űrhajós Akadémia előtt matchbox parkolt.
  3. Az IMDb-n Jan Gutter néven említik.
  4. Robotokkal a Szaturnusz körül (Prizma). [2016. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]