Pölstal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pölstal
Oberzeiring látképe
Oberzeiring látképe
Közigazgatás
Ország Ausztria
Tartomány Stájerország
Járás Murtali járás (2015. január 1.–)
Irányítószám 8762, 8763, 8765
Forgalmi rendszám MT
Népesség
Teljes népesség 2785 fő (2016. jan. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság915 m
Terület270,22 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Pölstal (Ausztria)
Pölstal
Pölstal
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 17′, k. h. 14° 29′Koordináták: é. sz. 47° 17′, k. h. 14° 29′
Pölstal weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pölstal témájú médiaállományokat.

Pölstal osztrák község Stájerország Mura-völgyi járásában. 2017 januárjában 2710 lakosa volt.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Pölstal a Mura-völgyi járásban
A Hanfelden-kastély
A Schneeberg-kápolna

Pölstal Felső-Stájerországban fekszik, a Pöls (a Mura bal oldali mellékfolyója) völgyében, az Alacsony-Tauern hegységrendszerhez tartozó Wölzi- és Rottenmanni-Tauern hegységek között. Az önkormányzathoz 6 katasztrális községben (Bretstein, Möderbrugg, Oberzeiring, St. Johann Schattseite, St. Johann Sonnseite, St. Oswald.) 9 település tartozik: Bretstein (298 lakos), Gföllgraben (55), Möderbrugg (670), Oberzeiring (629), Sankt Johann am Tauern Schattseite (115), Sankt Johann am Tauern Sonnseite (352), Sankt Oswald (477), Zeiringgraben (43), Zugtal (105).

A környező önkormányzatok: északra Hohentauern, keletre Gaal, délkeletre Pöls-Oberkurzheim, délre Sankt Georgen ob Judenburg és Unzmarkt-Frauenburg, délnyugatra Oberwölz, nyugatra Pusterwald, északnyugatra Rottenmann.

Története[szerkesztés]

Pölstal önkormányzata a 2015-ös stájerországi közigazgatási reform során alakult meg Oberzeiring mezőváros, valamint Bretstein, Sankt Johann am Tauern és Sankt Oswald-Möderbrugg községek egyesítésével. A központi település Möderbrugg.

A térség már a római időkben is lakott volt, a Pöls völgyében haladt a Mura és az Enns völgyét összekötő Via Norica, amelyen főleg sót szállítottak. Ebből a korból származik az ún. római híd Oberzeiring területén.

Oberzeiringet (mint mons cyrich) először 1265/67-ben említik egy II. Ottokár idejéből származó urbáriumban. A 12. századtól ezüstöt bányásztak a területén, de a telér 1400-ra kimerült és a bányát is elárasztotta a víz (egy legenda szerint a részeg bányászok meggyilkoltak egy fiút és levágott fejével kugliztak. A fiú nagyanyja megátkozta őket: szétszórt egy tál mákot és azt mondta, hogy amennyi mákszem van itt, addig ne teremjen ezüstöt a bánya). A szóbeszéd szerint a víz alatt további gazdag ezüstlelőhelyek találhatók, de Miksa császár, Mária Terézia és a náci rezsim idején egyaránt sikertelenül próbálkoztak a bánya újranyitásával. A 18-19. században vasércet, a 20. században pedig súlypátot és világoskék aragonitot termeltek ki Oberzeiring környékén.

A második világháborúban Bretsteinben működött a mauthauseni koncentrációs tábor egyik altábora.

Lakosság[szerkesztés]

A pölstali önkormányzat területén 2017 januárjában 2710 fő élt. A lakosságszám 1934 óta (akkor 4218 fő) csökkenő tendenciát mutat. 2015-ben a helybeliek 95%-a volt osztrák állampolgár; a külföldiek közül 1,4% a régi (2004 előtti), 1,3% az új EU-tagállamokból érkezett. 0,3% a volt Jugoszlávia (Szlovénia és Horvátország nélkül) vagy Törökország, 2% egyéb országok polgára. 2001-ben az akkori Sankt Oswald-Möderbruggban a lakosok 95,9%-a római katolikusnak, 1% evangélikusnak, 1% muszlimnak, 1,6% pedig felekezet nélkülinek vallotta magát.

Látnivalók[szerkesztés]

Sankt Oswald temploma
 • a möderbruggi Hanfelden-kastély
 • Bretstein Szt. Katalin-plébániatemploma
 • az oberzeiringi Szt. Miklós-plébániatemplom
 • az oberzeiringi Szt. Erzsébet-templom (vagy bányásztemplom)
 • au oberzeiringi kálváriatemplom
 • az 1770-es Mária-emlékmű Oberzeiring főterén
 • az oberzeiringi római híd
 • a möderbruggi Schneeberg-kápolna
 • Sankt Johann am Tauern Schattseite kálváriatemploma
 • Sankt Johann am Tauern Schattseite műemlék parasztházai és vízimalma
 • St. Oswald Szt, Oszvald-plébániatemploma

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pölstal című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.