Nicole Petignat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicole Petignat
Személyes adatok
Teljes név Nicole Petignat
Születési dátum 1966. október 27.
Születési hely La Chaux-de-FondsSvájc
Egyéb foglalkozás Orvosi masszőr műszer kereskedő
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19842008 I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
2008 FIFA-tag Játékvezető

Nicole Petignat (La Chaux-de-Fonds, 1966. október 27.) svájci nemzetközi női labdarúgó-játékvezető. Petignat hét éven keresztül élettársa volt, a neves svájci nemzetközi bírónak, Urs Meiernek. Polgári foglalkozása: orvosi masszőr műszer kereskedő.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgóként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékosként a második osztályban játszott, de hamar ráébredt arra, hogy játékosként nem fog nagy eredményeket elérni.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stílusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tehetségen kívül rengeteg adottság - például: jó fizikai- és reakcióképesség, szabálytudás, a valóság megörökítésének művészete -, ami megegyezik a személyiségi jegyekkel, valamint az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok határozzák meg a játékvezetők minőségbeli különbségét. A kapcsolattartás érdekében nagyon fontos az idegennyelv tudása, a nemzetközi játékvezetőktől FIFA elvárja, hogy angolul, németül, franciául vagy spanyol nyelven képesek legyenek kommunikálni - írni és olvasni.

Alkalmazott taktikája elősegítette azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes, játékos párti sportember. Átfogó figyelemmel és gyors reagálókészséggel rendelkezik. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota biztosította, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése erélyes, de nem erőszakos, szolgálata nem részrehajló. Szabályszerűen büntette a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erő alkalmazását illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsgát 1983-ban tette le, ezt követően, mint gyakorló játékvezető, különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1984-ben lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának, a League A-nak játékvezetője. Vezetett bajnoki mérkőzéseinek száma: 91

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1

Svájci Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007-ben a Svájci Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte, hogy a FC BaselFC Luzern döntő találkozón játékvezetőkánt szolgálja a labdarúgást.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Svájci Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett. Petignatt tartják a valaha volt legjobb női játékvezetőnőnek, nem véletlen, hogy ő volt az úttörő hölgy, aki a női bírók közül férfi mérkőzéseken tevékenykedhetett. 2008-as visszavonulásáig rendszeresen vezetett mérkőzéseket a svájci és az osztrák élvonalban.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Amerikai Egyesült Államokban rendezték az 1999-es női labdarúgó-világbajnokság végső küzdelmeit, ahol a BrazíliaMexikó (7:1) csoporttalálkozót irányította. A jelen lévő FIFA Játékvezető Bizottság felkérésére vezethette, az USAKína (0:0) női döntőt.

Kína fővárosa, Peking adott otthont a 2007-es női labdarúgó-világbajnokságnak, ahol kettő csoportmérkőzést, az USADél-Korea (2:2) és a KanadaGhána (4:0) valamint az elődöntők egyik mérkőzését, az USA–Brazília (0:4) összecsapást irányította. Vezetett mérkőzéseinek száma: 5

Vezetett döntőinek száma: 1

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Svédországban rendezték a 2001-es női labdarúgó-Európa-bajnokság döntő találkozóit, ahol a jelen lvő UEFA JB vezetőinek döntése alapján a NémetországSvédország döntő mérkőzést szolgálta játékvezetőként.

Vezetett döntők száma: 1 Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztrália egyik nagyvárosa Sydney adott otthont a XXVII., a 2000. évi nyári olimpiai játékok női labdarúgó tornájának, ahol az USAKína (1:1) csoporttalálkozót és az egyik elődöntőt, az USA–Brazília (1:0) mérkőzéseket szolgálhatta játékvezetőként.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
UEFA-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban az első női játékvezető, akit nem csak asszisztensnek, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága felkérte, az AIK StockholmFylkir kupaforduló találkozójának irányítására.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

2009-től az UEFA-kupa Európa Liga néven folytatódik, 5 játékvezető tevékenykedik a szabályszerűség biztosítása érdekében. A hagyományos három játékvezető - a játékvezető és kettő asszisztens - kiegészül kettő gólbíróval.

Női UEFA-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005-ben, 2007-ben a női Európa-kupa mérkőzéseinek aktív résztvevője.

Írás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Pierre-André Marchand: Nicole Petignat La fille que siffle les garçons - 2006. Lausanne, Éditions Favre Kiadó, ISBN 2-8289-0899-2

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 125, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Ali Al-Badwawi, Graham Barber, Olegário Benquerença, Piero Ceccarini, Martin Hansson, James McCluskey, Alain Sars, Mark Shield és Kyros Vassaras társaságában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]