Mesir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mesir
Mesir-massza színes papírba csomagolva
Mesir-massza színes papírba csomagolva
Nemzet, ország  Törökország
Alapanyagok 41 gyógynövény és fűszer
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mesir témájú médiaállományokat.

A mesir (törökül: mesir macunu; mesir-massza) egy több száz éves recept alapján készülő török édesség, melyet eredetileg gyógyszerként készítettek Manisa városában.

Története[szerkesztés]

A legenda szerint I. Szelim szultán felesége, I. Szulejmán anyja, Ajse Hafsza férje halála után nagyon beteg lett. Az orvosok nem tudták meggyógyítani, ezért Szulejmán a manisai teológiai iskola vezetőjéhez, Merkez Muszlihiddin Efendihez fordult tanácsért, aki egy kis kórházat működtetett a manisai Szelim-mecset mellett és gyógyfüvekkel kísérletezett. Merkez Efendi 41 gyógynövényből és fűszerből masszát készített és ezt elküldette a palotába. A szultána meggyógyult, és szerette volna megosztani az emberekkel a csodaszert, ezért a szultán úgy rendelkezett, hogy minden évben március 22-én, a tavasz (a megújulás) eljövetelének napján a város mecseteinek minaretjeiből szórják a masszát a nép közé papírba csomagolva. 1527–28 környékén kezdték el a tradíciót, ami azóta is tart. Március 21-én, vagy ahhoz közel eső napon a Mesir-fesztivál keretein belül színes papírba csomagolva dobálják ma is a fesztiválozók közé a mesirt. A mára édességgé szelídült mesir akár a szupermarketekben is beszerezhető Törökországban.

Összetevői[szerkesztés]

Gyógyhatása és hiedelmek[szerkesztés]

A felhasznált gyógynövényeknek köszönhetően a mesirnek töbféle gyógyhatást is tulajdonítanak, többek között növeli az étvágyat, csökkenti a bélgázok mennyiségét, vizelethajtó hatású, csökkenti a fáradságot, növeli a hormontermelést; egyes vélemények szerint pedig afrodiziákum is egyben. A török nép körében különféle hiedelmek is kapcsolódnak hozzá, így például úgy vélik, azt, aki rendszeresen fogyasztja a mesirt, nem marja meg kígyó; eladósorban lévő lányok, ha mesirt fogyasztanak, még abban az évben férjhez fognak menni; növeli a férfiasságot és segít a terméketlen pároknak.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Mesir (angolul)
  • Mesir, Celal Bayar Egyetem, Manisa (törökül)