Manchesteri derbi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Manchester City és a Manchester United közötti rivalizálás Anglia futballtörténelmének az egyik kiemelkedő és napjainkban is folytatódó ellentétezése a sportágban. A két csapat elhelyezkedése miatt (Manchester) a párharcot manchesteri derbinek is nevezik.

A Manchester City – Manchester United rivalizálásának története[szerkesztés]

Anglia egyik legnagyobb rivalizálását találjuk a Manchester City és a Manchester United meccsein. Más nagy ellentétek is kialakultak az országban (pl.: Liverpool – Everton, Liverpool - Manchester United, West Ham United – Millwall, Arsenal – Tottenham Hotspur, Chelsea – Fulham stb.), melyek közül a manchesteri rangadó az egyik leginkább figyelemmel kísért küzdelem. A rivalizálás a '60-as években alakulhatott ki a két klub egy városban lévő székhelye miatt.

A Manchester City stadionja az 55 ezer férőhelyes City of Manchester Stadion (jelenlegi neve az Etihad Airways szponzor miatt Etihad Stadion), amelyben a Kékek hihetetlen hangulatot alakítanak ki énekeikkel (pl.: Blue Moon). Az Etihad atmoszférája szinte egyedülálló. A hazai mérkőzéseken rendszerint telt ház van.

A Manchester United stadionja, az Old Trafford sokszor bevehetetlen erődnek bizonyul. A Manchester United szurkolói is rendkívül elkötelezettek és vérmesek, ugyanakkor nem rendelkeznek olyan szurkolói csoporttal, mint a Manchester City (egyszer még Sir Alex Ferguson is kikelt magából az Old Traffordon uralkodó siralmas hangulat miatt), ugyanakkor Anglia és a világ egyik legnépszerűbb klubja az MU. A Manchester United szurkolóinak a himnusza a Glory Glory Manchester. Angliában a futballszerető lakosság valamivel több, mint 24%-a szurkol a csapatnak. Az MU rajongói is fanatikusok, lojálisak és még ami fontos, hogy legalább annyira gyűlölik a Manchester City szurkolóit, mint azok őket.

A két stadion közelsége (az Etihad Stadion és az Old Trafford) miatt (körülbelül 7,3 km) a rangadó az egyik legjobb atmoszférával és látogatottsággal rendelkezik az országban.

Legutóbbi rangadó: Manchester United 0-0 Manchester City (Premier League, 2020. december 12.)

Következő rangadó: Manchester City - Manchester United (Premier League, 2021. március 6.)


Rivalizálás trófeák terén[szerkesztés]

A táblázat a 2020. június 29-i állapotot mutatja.
Csapat Első osztály FA-kupa Ligakupa Charity/
Community Shield
BEK/BL KEK UEFA-kupa/EL UEFA-
szuperkupa
VK/Klub-vb Összesen
Manchester City 6 6 6 5 0 1 0 0 0 24
Manchester United 20 12 6 21 3 1 1 1 2 66
Összesítve 26 18 12 26 3 2 1 1 2 90