Ugrás a tartalomhoz

Lost (6. évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lost
6. évad
Damon Lindelof és Carlton Cuse, a sorozat írói
Damon Lindelof és Carlton Cuse, a sorozat írói
Ország USA
Eredeti adóABC
Sugárzás2010. február 2. –
2010. május
Epizódok száma17
Házimozi-megjelenés2010. december
Kronológia
← Előző
Következő →
Lost (5. évad)

A Lost hatodik évadát 2009 szeptemberében kezdték forgatni; az első adás 2010. február 2-án került adásba a tengerentúlon, az ABC amerikai és a CTV kanadai csatornákon.

Részek[szerkesztés]

A hatodik évad 2010. február 2-án kezdődött, amit 17 részesre terveztek. Az évad duplaepizóddal indít, és valószínűleg dupla epizóddal is zárul, a tervezett tizenhét rész helyett eggyel több lesz.

Epizódok[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
Kép Cím Első vetítés
ABC
Magyarországi premier
AXN
Főszereplők #
LAX (LA X) 2010. február 2. 2010. április 12. Többen 601-602
A bomba felrobbanása után az 1977-ben ragadtak végre egy idősíkba kerülnek társaikkal, immár mindnyájan 2007-ben vannak. Azonban szembesülniük kell azzal, hogy tervük nem vált teljes mértékben valóra. Jacob üzenetet küld nekik, amit követve eljutnak a templomba, hogy megmenthessék Sayidot. Nemezis felfedi a Sziget egy fontos titkának válaszát, így kiderül, hogy veszélyesebb, mint amilyennek elsőre látszik. Flashbackek és flash-forwardok helyett alternatív idősíkokat láthatunk, amikből megtudhatjuk, hogyan ért volna földet Los Angelesben az Oceanic 815, és kinek mit hozott volna az utazás.
Amit Kate tesz (What Kate Does) 2010. február 9. 2010. április 19. Kate Austen 603
A túlélők és a Többiek összetűzésbe kerülnek a templomban. Ezt a zűrzavart kihasználva Sawyer megszökik. Kate megígéri Dogennek, hogy épségben visszahozza Jamest. Jin és két ember a többiek közül a nővel tart. Az út során Austen lefegyverzi a Többieket, majd elindul Sawyerhez. Jin nem megy vele, mert az ő célja Sun megtalálása. A templomban Dogen szerint Sayid megfertőződött, ezért meg kell halnia. A doki minden követ megmozgat, hogy rájöjjön, mi folyik az építményben. Jint elkapják a Többiek.A Flash-Sidewaysben Claire életébe belép Kate, aki pont azt a taxit használja menekülésre, amibe a terhes lány szállt be. Ám Claire-nek nem ez lesz az egyetlen problémája.
A helyettes (The Substitue) 2010. február 16. 2010. április 26. Locke 604
A mostani epizódban a templomban lévő túlélők nem szerepelnek. A középpontban legfőképpen Nemezis és Sawyer áll. Az ál-Locke felkereste Jamest és rávette, hogy tartson vele, mert válaszokkal tud szolgálni. Úti céljuk egy sziklában kialakított barlang, ahol Ford szembesül vele, hogy nem a véletlen hozta a Szigetre. De vajon Nemezis valódi szándékát ismerhettük meg? Valóban a Sziget elhagyása a célja? Sun meggyőzi a környezetében lévő embereket, hogy temessék el Locke testét. A flash-sidewaysben John életének azt a részét láthatjuk, amikor hazatér Ausztráliából, ahol nem sikerült elindulnia a túrán. Kirúgják az állásából, de a szerencsének köszönhetően megismerkedik Hurley-vel, aki állást ajánl neki. A kitekintésben felbukkan Benjamin Linus is, de egészen más oldaláról láthatjuk.
A világítótorony (The Lighthouse) 2010. február 23. 2010. május 3. Jack 605
Jacob egy túrára invitálja Hurley-t és Jacket, aminek az a célja, hogy segítsenek egy bizonyos embernek a Szigetre találni. Ennek a legegyszerűbb módja szerinte az, ha elmennek a világítótoronyhoz. Azonban ez nem egy szokványos torony, erről a doki és Hugo meg is bizonyosodnak. Habár úgy tűnt, elbukták a feladatot, Jacob megnyugtatja Reyes-t, épp ez volt a célja, a Szigetet kereső ember pedig biztos talál más utat. Eközben Claire megmutatja új énjét Jinnek, akit ez teljesen megrémít, és Littleton szövetségesének kilétére is fény derül. A flash-sideways-ek során megtudhatjuk, hogy Jacknek van egy fia, ám kettőjük kapcsolata korántsem boldog, inkább Jack és Christian viszonyához hasonlít, ezt pedig a doki nem tűri, megpróbál tenni valamit ellene.
Naplemente (Sundown) 2010. március 2. 2010. május 10. Sayid Jarrah 606
Sayid választ követel, miért akarják megölni a Többiek. Dogen neki is elmondja, sötétség növekszik benne, ezért a legjobb lenne, ha meghalna. A japán meg is próbálja megölni Sayidot, ám végül a száműzés mellett dönt. Claire megérkezik a templomba, és átadja Nemezis üzenetét. Dogen meggondolja magát, és megkéri az irakit, végezzen Flocke-kal. A férfi így is tenne, de nem sikerül terve, Nemezis pedig visszautasíthatatlan ajánlatot tesz. Jarrah segítségével ultimátumot intéz a Többiekhez: vagy átállnak hozzá napnyugtáig, vagy meghalnak... A Flash-sideways-ek során kiderül, Sayid és Nadia nem élnek együtt, a nő Jarrah bátyjának felesége. Keamy és Omar is visszatér, ők adtak kölcsönt Omernek, ám uzsorakamatot követelnek, és Omert is súlyosan megsebesítik, így Sayidnak intézkednie kell...
Dr. Linus (Dr. Linus) 2010. március 9. 2010. május 17. Ben 607
Ilana megtudja Milestól, hogy Ben ölte meg Jacobot, ezért elkezdi a parton kiásatni a férfival a saját sírját. Linusnak időközben FLocke egy kihagyhatatlan ajánlatot tesz, de a megtört férfi most az egyszer úgy dönt, hogy szembenézz azzal amit tett. Richard megkeresi a dokit és Hugót, majd elvezeti őket a fekete sziklához, arra kérve Shephard-at, hogy a keze által halhasson meg. Jack viszont szembesíti a valósággal. Jacob szándéka nem hiábavaló. A Flash-Sideways-ek során Ben megpróbálja átvenni az igazgatói széket, de az elgondolása nem úgy működik, ahogy azt szerette volna, hiszen ebben a valóságban egy szokatlan oldaláról ismerhetjük meg.
Felderítés (Recon) 2010. március 16. 2010. május 24. James "Sawyer" Ford 608
Flocke azzal bízza meg Sawyert, hogy menjen át a Hidra-szigetre, és tudjon meg mindent az Ajira utasairól, valamint mérje fel a gép állapotát, hiszen azzal akarja elhagyni a Szigetet. James holtan találja az utasokat, Widmore emberei pedig foglyul ejtik. Ford üzletet köt Widmore-ral, majd visszatér Flockehoz, és beszámol a történtekről. Közben Kate és Claire viszonya is rendeződik a füstember közbenjárásának köszönhetően. Sawyer megtervezi a kiutat a Szigetről, ebbe viszont csak Kate-et avatja be. A Flash-Sideways-ekből megtudhatjuk, hogy Sawyer nem szélhámosként, hanem nyomozóként éli életét, társa pedig Miles. Ebben az idősíkban néhány ismerős arc is keresztezi James útját.
Öröktől fogva (Ab Aeterno) 2010. március 23. 2010. május 31. Richard 609
Eljött a leszámolás ideje! A flashback-ben megismerhetjük Richard Alpert szigetre kerülésének történetét. 1867-ben érkezett meg a szigetre a Fekete sziklán, ahol láncra vert rabszolgaként volt kénytelen utazni, ám kalandja csak ekkor kezdődött. 2007-ben a szigeten Richard úgy véli, még mindig van esélye csatlakozni a füstemberhez, de Hurley képességének köszönhetően ráébred, hogy eddigi élete nem volt hiábavaló és folytatnia kell Jacob küldetését. Azaz a füstembert a szigeten kell tartania.
A csomag (The Package) 2010. március 30. 2010. június 7. Jin és Sun 610
Sun és Jin még mindig elszántan próbálják megtalálni egymást. Miközben Flocke próbálja Sunt magához édesgetni, a táborában lévő csoportot Widmore hadserege megtámadja, majd elrabolják Jint. Sun Flocke elől menekülve megsérül. Charles titkosan elzárt csomagjának tartalmára is fény derül. A Flash-Sidewaysben Jin és Sun különös kapcsolatára derül fény, miközben Martin Keamy megpróbáltatásain is túl kell tenniük magukat.
Boldogan éltek, míg ...(Happily Ever After) 2010. április 6. 2010. június 14. Desmond 611
Widmore erőszakkal veti egy teszt alá Desmondot, de mire a férfi átesik Charles kísérletének végrehajtásában, egyszerre megérti a küldetése fontosságát és önként felajánlja együttműködését az öregnek. A Flash-Sidewaysben Desmond Charles Widmore alkalmazásában áll. A sors összehozza Charlie Pace-al, aki felnyitja Hume szemét és meglepő fordulat következik be.
Mindenki szereti Hugót (Everybody Loves Hugo) 2010. április 13. 2010. június 21. Hugo "Hurley" Reyes 612
Hogy elkerüljék a felesleges vérontást, Hurley a Fekete szikla felrobbantásával keresztül húzza Richard tervét. Alpert továbbra is meg akarja akadályozni, hogy a MIB elhagyja az Ajira járattal a szigetet. Reyes viszont alkut akar kötni az ellenséggel. A Flash-Sidewaysben Desmond folytatja a küldetését. Libby megkeresi Hugót és egy meglepő történettel áll elő.
Az utolsó újonc (The Last Recruit ) 2010. április 20. 2010. június 28. Többen 613
Sawyer egy menekülési tervet dolgozott ki, majd pár túlélővel elmenekült a Hidra szigetre, ám újabb meglepetés fogadta őket. Sun és Jin ismét egymásra talált. Sayidnak el kell gondolkodnia, érdemes-e vakon hinni a MIB ajánlatában. A Flash-Sidewaysben a túlélők útjai kezdik keresztezni egymást, és egyre többen élik át a másik élet villanásait.
A Jelölt (The Candidate) 2010. május 4. 2010. július 5. Jack 614
A tengeralattjárón talált C4-es robbanószer választás elé készteti a csapatot. Végül a döntésük nem a várt eredményt hozza el, Jack azonban egy fontos felfedezést tesz önmagával és a szigettel kapcsolatban.
A tengeren át (Across The Sea) 2010. május 11. 2010. július 12. A Füst és Jacob 615
Fény derül a sziget titkára, s hogy miért is kell megvédeni. Jacob és a Füst szellem történetének nyomán kiderül, hogy mi is volt mindig a Füst igazi célja. Jacob őrzői és utódkijelölési feladatköre is értelmet nyer.
Amiért az életüket adták (What They Died For ) 2010. május 18. 2010. július 18. Többen 616
Sawyer küzd a döntésének következményeivel. Ben alkut köt a Füst szellemmel, majd megöli Widmore-t. Jacob elmondja az életben maradt jelölteknek, hogy miért kellett a Szigetre jönniük, s miért pont őket választotta. A Füst szellem végső céljához Desmond szerepe elengedhetetlen. A Sziget új őrzője megválasztásra került. A Flash-Sidewaysben Locke készen áll arra, hogy ismét lábra álljon. Közben Hugo és Desmond új tervet forral Kate és Sayid bevonásával.
A Vége I-II (The End I-II) 2010. május 23. 2010. július 25. Többen 617-618
Tartalom: 2010-ben
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]