What Kate does (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
What Kate Does
Lost
6. évad, 3. epizód
Eredeti címWhat Kate Does
FőszereplőNaveen Andrews
Nestor Carbonnel
Emilie de Ravin
Michael Emerson
Jeff Fahey
Matthew Fox
Jorge Garcia
Josh Holloway
Daniel Dae Kim
Junjin Kim
Ken Leung
Evangeline Lily
Terry O’Quinn
Zuleikha Robinson
ÍróEdward Kitsis
Adam Horowitz
RendezőPaul Edwards
Gyártási szám603
Első sugárzás2010. február 9.
Kronológia
ElőzőLA X
KövetkezőThe Substitute
A Lost epizódjainak listája
What Kate Does (Amit Kate tesz) a Lost című amerikai sorozat hatodik évadjának harmadik epizódja.

2010. február 9-én kerül először adásba az amerikai ABC csatornán a sorozat 106. részeként. Edward Kitsis és Adam Horowitz írta, és Paul Edwards rendezte. Az epizód Kate-centrikus.[1]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Tartalom[szerkesztés]

Az előző részek tartalmából[szerkesztés]

Juliet és Sawyer boldog kapcsolatban éltek, ám Jack terve miatt Burke meghalt. A dokiékat elkapták a Többiek, és a templomba vitték őket, ahol a haldokló Sayidot belemerítették a forrásba, aminek vize valami okból kifolyólag zavarossá vált. Úgy tűnt, hogy az iraki meghalt, ám hatalmas meglepetésre életre kelt.

A sziget, 2007[szerkesztés]

A tolmács sietve felkeresi a japán férfit, és elmondja neki, hogy Sayid életben van. Eközben Jackék nem tudják felfogni, hogyan lehetséges, hogy halott barátjuk újra él. Sawyer a szökését tervezgeti, ugyanis nem áll szándékában a templomban maradni.

Flash-sideways[szerkesztés]

Kate a reptéren bepattan egy taxiba, hogy elmeneküljön az őt üldöző marsall elől. A járműnek már van egy utasa, Claire, de ez nem érdekli Austent, megparancsolja a sofőrnek, hogy induljon. Egy ideig fenntartja őket Arzt, aki épp az útra borult csomagjait pakolja, ám Kate megelégeli a várakozást, áthajtanak a csomagokon. Egy kereszteződés előtt megállnak. Claire végig azért könyörgött, hogy hadd mehessen el, Austen ezt nem engedte. A kereszteződésnél aztán a sofőr kiszáll a kocsiból, és elrohan. Kate veszi át a volánt, majd később kiparancsolja Claire-t a járműből.

A sziget, 2007[szerkesztés]

Jackék kiviszik Sayidot a templom udvarára, ahol a doki meglepődve veszi észre, hogy az iraki sebe majdnem teljesen begyógyult. Megjelenik a japán férfi, és a tolmács segítségével megkéri Jarraht, menjen velük, hogy beszélhessenek. Shephard ezt nem engedi, ezért kisebb verekedés tör ki, amit a Sawyer által leadott lövések szakítanak félbe. Ford kijelenti, hogy ő távozik, és senki se kövesse. A japán megpróbálja rábírni, hogy maradjon, de nem sikerül neki. A Többiek bevonszolják a templomba Sayidot, a tolmács pedig megpróbálja megtudni Jacktől, hova ment James. Kate felajánlja, hogy ő utánamegy, és ráveszi a visszatérésre. Jin kijelenti, Kate-tel tart. A tolmács hangsúlyozza, nagyon fontos, hogy épségben hozzák vissza a férfit. Austen megnyugtatja, hogy nagyon meggyőző tud lenni, ha akar.

Flash-sideways[szerkesztés]

Kate megáll egy szerelőnél, és felszólítja, hogy adjon neki egy gumikalapácsot. A férfi jobb ötletnek tartja a lyuksajtolót, de ahhoz Kate egyedül nem elég, ő meg nem hajlandó segíteni, ha fegyvert fognak rá. Austen 200 dollárt ígér neki cserébe, így a férfi le is szedi róla a bilincset. A nő hátramegy a mosdóba, hogy a Claire-től elvett táskában lévő ruhákba átöltözhessen, de meglepődve veszi észre, hogy a táskában csak gyerekruhák vannak és egy fotó a terhes Claire-ről.

A sziget, 2007[szerkesztés]

Kate és Jin indulni készülnek. Jack próbál közel kerülni Austenhez, de ő elutasítja a közeledését. Eközben a japán férfi a lekötözött Sayid körül ténykedik. Először port fúj fölé, és azt vizsgálja, majd vezetékeket rögzít az irakira, és áramot vezet belé. Jarrah üvölt a fájdalomtól, de a kínzásnak még nincs vége. A japán kiemel a lángok közül egy izzó piszkavasat, és Sayid testéhez nyomja. Hamarosan belépnek az őrök is, a tolmács pedig megnyugtatja az irakit, csak tesztelték, és sikeresen kiállta a próbát. Mikor az őrök elvezetik Jarraht, a tolmács megkérdezi a japánt, hazudott-e Sayidnak. A férfi igennel válaszol.

Flash-sideways[szerkesztés]

Kate a taxival megáll Claire mellett, és visszaadja neki a táskáját. Megkérdezi, hova tartott. Littleton elmondja, hogy a brentwoodi Langdon utcába indult, mert ott él az a pár, aki örökbe fogadja a gyerekét. Úgy volt, hogy a repülőtéren találkoznak, de valószínűleg elfelejtették az érkezését. Kate felajánlja neki, hogy elviszi, ezt pedig Claire elfogadja.

A sziget, 2007[szerkesztés]

Kate megkérdezi az őket kísérő két ember közül az egyiket, hogy miért kell a templomban maradniuk. A férfi elmondja, hogy a füsttől akarják megvédeni őket. Jin az Ajira-járatról érdeklődik, a másik férfi, Justin pedig mondana is valamit, de a társa, Aldo csendre inti. Továbbhaladnak, majd Justin hirtelen megállítja Kate-et, aki egy csapdát indított volna be. Jin szerint Rousseau egyik szerkezete lehet, ám Justin közli vele, ő már évek óta halott, ez másé. A nevet is mondaná, ám Aldo ismét figyelmezteti. Austen kérdőre vonja Aldot, mire a férfi emlékezteti, hogy három évvel korábban, mikor megszökött a másik Szigetről Sawyerrel, őt ütötte le. A nőt nem nagyon érdekli a történet, helyette arcon vágja Aldot, a kezében lévő kulacsot pedig a talaj fölött feszülő dróthoz dobja, így aktiválódik a csapda, és a magasból lezuhanó kövek leterítik Justint.

Az őrök visszaviszik Sayidot társaihoz. Mikor Jack megtudja, hogy barátját megkínozták, azonnal a japánhoz siet, akit a tolmács társaságában talál. Számon kéri rajtuk az esetet, mire a tolmács elmondja, hogy Jarrah beteg, megfertőzte valami. A japán egy pirulát nyújt a dokinak, és megkérik, hogy adja oda Sayidnak. Shephard tiltakozik, mivel megkínozták a barátját. A tolmács ezt tagadja, ő inkább a vizsgálat szót használja a történtekre. Jack azt feleli, csak akkor adja be neki a gyógyszer, ha tudja, mi van benne. Erre a japán megkérdezi tőle, mit csinált Sayid, mikor megsérült. A doki elmondja, épp neki segített, tehát az ő hibájából sebesült meg. A japán rávilágít, hogy vannak még olyanok, akik Jack miatt sérültek vagy haltak meg, ez pedig egy esély arra, hogy jóvátegye ezeket a bűnöket. Jarrahnak szüksége van a gyógyszerre, mert ha nem kapja meg, a fertőzése súlyosabbá válik. Shephard visszatérve megkéri Hurley-t és Miles-t, hogy hagyják egy kicsit magukra őket. Előveszi a gyógyszert, és bevallja Sayidnak, nem ő mentette meg, hanem a Többiek. Jarrah azt feleli, neki mindegy, ki mentette meg, az a fontos, kiben bízik. Ha pedig Jack azt akarja, hogy bevegye a gyógyszert, megteszi.

Kate elmondja Jinnek, nem akarta visszavinni Sawyert a templomba, mert nem tetszik neki a raboskodás. Kwon az Ajira 316 holléte felől érdeklődik, mert meg akarja találni Sunt. Austen szerint a Többiek nem törődnek velük. Erre Jin visszakérdez, vajon Kate kivel törődik? A nő sok szerencsét kíván neki, és elindul, mondván hogy majd Sawyerrel kitalálják, mihez kezdjenek.

Flash-sideways[szerkesztés]

Kate-ék megérkeznek a megadott címre, Claire pedig megkéri, kísérje be őt, nem akar egyedül bemenni. A házban elő nő ajtót nyit, és elnézést kér Claire-től, mivel a férje néhány napja elhagyta őt, ő pedig egyedül nem tudja elvállalni a kisgyerek nevelését. Kate nem hisz a fülének, Littleton pedig a sokk hatására vajúdni kezd.

A sziget, 2007[szerkesztés]

Austen megérkezik a Barakkokba. Az egyik házból zajokat hall, ezért bemegy, és óvatosan a hang forrása felé közelít. A fal mögül kilesi, ahogy Sawyer megbontja a padlót, és a lyukból elővesz egy dobozt. Kate távozni készülne, de James meghallja, hogy valaki van a házban, ezért lövöldözéssel fenyegetőzik. Mikor kiér a folyosóra, látja, hogy Kate az. Austen azzal indokolja tettét, hogy aggódott Fordért, ám ez a férfit nem érdekli, kimegy a házból, és faképnél hagyja a nőt.

Flash-sideways[szerkesztés]

Kate elfuvarozza Claire-t a kórházba, odabent pedig kerít neki egy orvost, aki nem más, mint Ethan. Dr. Goodspeed közli, minden feltétel adott, hogy Claire aznap este megszülhesse a gyereket, ám Littleton még nem áll készen, azt szeretné, hogy próbálják meg gyógyszerekkel kitolni a szülés idejét. Ekkor a műszerek jelezni kezdenek, ezért Ethan megvizsgálja Claire-t, aki teljesen ideges, mert félti Aaront. Ám aggodalma alaptalan, a doktor mindent rendben talál.

A sziget, 2007[szerkesztés]

Kate Sawyer után megy a mólóra, és elmondja, azért jött vissza a Szigetre, hogy megtalálja Claire-t. Ezt követően elnézést kér, hogy követte őt, amire Sawyer válasza csak annyi, hogy melyik évre gondol. Majd Julietért kér bocsánatot, mert szerinte, ha nem megy utánuk a tengeralattjáróra, akkor ők ketten elhagyhatták volna a Szigetet, így viszont visszajöttek, és Juliet halála is miatta következett be. James inkább magát okolja, mivel 1974-ben Burke haza akart menni, ő viszont marasztalta, mert nem akart egyedül lenni, most pedig már tudja, hogy egyeseknek az a sorsuk, hogy egyedül maradjanak. Azt is felfedi, hogy meg akarta kérni Juliet kezét. Ford feláll, a jegygyűrűt a vízbe hajítja, közli Austennel, hogy sötétedés előtt visszaérhet a templomba, majd elsétál, Kate pedig sírni kezd.

Jack ismét felkeresi a japánt. Első kérdése az hozzá, hogy miért van tolmácsa, ha jól beszél angolul? A férfi kifejti, hogy különbnek kell tűnnie az embereitől, mert úgy könnyebb kezelni a számukra kellemetlen döntéseket. A férfi Shephard további kérdéseire elárulja, hogy a neve Dogen, és őt is ugyanúgy hozták a Szigetre, ahogy a többieket, ennek a jelentését pedig Jack pontosan tudja. Dogen tudja, hogy a doki nem adta oda a gyógyszert Sayidnak. Shephard előbb tudni szeretné, mi van benne. A japán csak annyit kér, hogy bízzon benne, ám a dokinak ez nehéz, mivel magában sem bízik. Végül próbára teszi a bizalmát, és bekapja a pirulát. Dogen rögtön kiköpeti a dokival, és felfedi, valójában méreg van benne.

Flash-sideways[szerkesztés]

Claire az Aaronról készült felvételt nézegeti, amikor belép a kórterembe két rendőr, akik Kate-et keresik. Littleton elmondja, csak behozta őt a kórházba, és már távozott is. A rendőrök elhiszik ezt, és kimennek a teremből, a szomszédos raktárból pedig előbújik Kate. Megköszöni a segítséget, majd Claire kérdésére válaszolva azt állítja, hogy ártatlan, mégis üldözik. Mikor távozni készül, Littleton odaadja neki a hitelkártyáját, hogy használja azt. Austen bár szabadkozik, mégis elfogadja a kártyát. Végezetül közli Claire-rel, hogy szerinte meg kellene tartania a babát.

A sziget, 2007[szerkesztés]

Kate vizet tölt a kulacsába, mikor egyetlen szó nélkül elsétál mellette Sawyer, bemegy a házába, és becsukja maga mögött az ajtót. Austen nem próbálkozik tovább, elindul a dzsungelbe.

A tolmács elképedve hallja, hogy Jack lenyelte a pirulát. Dogen teát szolgál fel a dokinak, közben pedig elbeszélgetnek. Shephard megkérdezi, miért akarják megölni Sayidot, mire a japán azt feleli, hogy szerintük az irakit megszállták. Sötétség növekszik benne, és ha ez eléri a szívét, a régi Sayid elveszik. Ebben pedig azért biztosak, mert ez történt Jack húgával is.

Jin inni akar a patakból, mikor Aldo és Justin rátámadnak, és Kate-ről kérdezik. Kwon azzal védekezik, hogy a templomba akart visszamenni. Justin szerint vissza kéne vinniük, mert lehet, hogy közéjük tartozik, de Aldo inkább meg akarja ölni a koreait. Jin elszalad, ám belelép egy csapdába. Aldo már ráemelte a fegyvert, mikor valaki lelövi őt és Justint is. Jin a lövések forrásának irányába néz, és meglátja a zilált Claire-t.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]