Fekete füst

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fekete füst
Lost – Eltűntek-szereplő
A karaktert életre keltő Titus Welliver
A karaktert életre keltő Titus Welliver
Megjelenési információk
Első megjelenése "Túlélők I."
Utolsó megjelenése "Vége II.
Megalkotta
Megszemélyesítője
Magyar hang
Fekete füst adatai
Neme férfi
Állapota halott (Jack Shephard megölte)

A Fekete füst vagy Jacob nemezise (eredeti név: Man in Black vagy The Smoke Monster[1]) egy entitáns, a Lost – Eltűntek című sorozat fő antagonistája.[2] A lény a sziget szívébe volt bezárva, majd akkor szabadult ki, amikor Jacob beledobta testvérét a szívhez nyíló vízesésbe. A füst ekkor kitört, és azóta Jacob testvérének testjében élt. Később több halott karakter testét is felvette (köztük Jack apjáét és John Locke-ét is), akiknek a tudatát is képes lemásolni, így utánozva néha azok jellemvonásait.

A füst célja az, hogy kijusson a szigetről, ám ezt csak úgy tudja elérni, ha megöli a sziget őrzőjét és elindítja a sziget pusztulásának folyamatát. Ekkor a füst halandóvá válik és az utoljára felvett ember testében ragad, ezzel sebezhető lesz - ezt használta ki Jack a sorozat végén, hogy végezzen vele.

Története[szerkesztés]

Sziget, 1800-as évek: Mikor Jacob a parton reggelizve figyelte a közeledő vitorláshajót, a fekete füst a testvére alakjában leült mellé. Közölte, tudja, hogy Jacob hozta a Szigetre a hajósokat, hogy bebizonyítsa, neki van igaza. Ő azonban úgy vélte, ugyanaz lesz a vége, mint mindig: a jövevények harcolni és rombolni fognak. Mielőtt távozott, odaszólt Jacobnak, hogy a legszívesebben végezne vele, de ezt nem teheti meg. Figyelmeztette, hogy előbb-utóbb találni fog egy kiskaput, amit kihasznál, hogy elérje a célját.

Sziget, 2007 (John Locke alakjában): Mikor az Ajira 316-os járata megérkezett a Szigetre, Jacob nemezise magára öltötte Locke alakját, és kiadta magát a halott férfinak. Mivel rendelkezett az emlékeivel, könnyen elhitette Bennel, Sunnal és Frankkel, hogy ő valójában John. Linus érthető módon megijedt, hogy az általa megölt ember ismét életben van, ezért egy újabb gyilkosságon kezdett el gondolkodni. Manipulációval majdnem elérte, hogy Caesar megölje az ál-Johnt, de közben meggondolta magát, és hagyta, hogy a férfi elkísérje őt a szörnyhöz. Benjamin a falujukból nem tudta magához hívni a füstöt, ám az időközben a dzsungelből előbukkanó ál-Locke felajánlotta, hogy elvezeti hozzá. Hamarosan eljutottak a Templom föld alatti részébe, ahol Ben alatt leszakadt a padló, és beesett a szörny termébe. Az ál-kopasz elment valamiért, amivel segíthetett társán. Ezalatt a füst Alex formájában ítélkezett Linus felett: megparancsolta neki, hogy ne bántsa Johnt, különben elpusztítja őt. Felszólította, hogy kövesse minden egyes parancsát. Miután Alex eltűnt, az imposztor visszatért, és kisegítette Benjamint a teremből.

Következő úti céljuk a Többiek tábora volt. Richard meglepődve üdvözölte Johnt, bár azt észrevette, hogy valami megváltozott rajta. Az ál-Locke ezt annak tudta be, hogy már lett egy feladata. Jacob ellensége megkérte Richardot és Bent, kísérjék el egy túrára. Az út folyamán a nemezis arra utasította Alpertet, hogy a fák közül hamarosan kilépő Locke-nak (aki még az időben utazott) mondja el, vissza kell hoznia mindenkit a Szigetre, ehhez pedig meg kell halnia. Ezt követően azt kérte Richardtól, vigye el őt Jacobhoz. Miután visszatértek a táborba, az ál-John kijelentette a Többieknek, hogy Alpert másnap mindannyiukat elvezeti Jacobhoz.

Másnap az út folyamán az imposztor felfedte Bennek, hogy valójában azért akar találkozni Jacobbal, hogy megölje. Később, mikor megtudta, hogy Linusnak minden egyes szavát követnie kell, kijelentette, Benjamin fog végezni Jacobbal. Az ál-Locke azt állította Richardnak, azért akarja meglátogatni a Sziget vezetőjét, hogy megköszönhesse neki, hogy visszaadta az életét, mivel úgy gondolja, ezért neki lehet hálás. A csapat megállt egy időre az Oceanic 815 túlélőinek egykori táboránál. Linus beismerte, sosem találkozott Jacobbal, a kunyhóban ő is meglepődött, mikor a tárgyak repkedni kezdtek. Az ál-John ügyesen manipulálta Bent, bebizonyította, hogy habár hűségesen szolgálta a Szigetet, Jacob állandóan megbüntette őt, ez pedig bőven elég indok arra, hogy megölje.

Hamarosan megérkeztek Jacob lakóhelyéhez, a szobor romjaihoz. Richard figyelmeztette Johnt, egyszerre csak egy vezér beszélhet Jacobbal, de ő erre fittyet hányt, és magával vitte Bent is. Odabent közölte vele, tudja, hogy nem egyszerű a feladat, ám ha Jacob meghal, minden megváltozik. Linus határozott mozdulattal kivette az ál-Locke kezéből a kést, és beléptek Jacob termébe. Jacob rögtön felismerte ellenségét, és beismerte, hogy megtalálta a kiskaput, amit oly régóta keresett. A nemezis hozzátette, hogy ehhez nagyon sok dolgon kellett keresztülmennie, de végül sikerült neki. Jacob próbálta lebeszélni Bent a tervéről, ám kudarcot vallott. Linus kétszer beleszúrta a tőrt a Sziget vezetőjébe, aki ettől a földre esett. Utolsó szavai ezek voltak az ál-Johnhoz: "Jönnek!". Ellensége ezután a szoba közepén lobogó tűzbe rúgta a haldokló férfit.

Források[szerkesztés]

  1. dos Santos, Kristin: 'Lost: Want to Know the Man in Black's Real Name? Get the Answer to That and More!. E! Online, 2010. május 24. [2010. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 13.)
  2. Jensen, Jeff: 'Lost' producers, actors speak about tonight's 'they did not just do that!' shockers. EW.com, 2010. május 4. [2011. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 14.)