Boone Carlyle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boone Carlyle
Lost – Eltűntek-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseTúlélők
Utolsó megjelenéseAz élet rendje
MegszemélyesítőjeIan Somerhalder
Központi epizódjaiSzív és ész
Exodus
Boone Carlyle adatai
Születési neveBoone Carlyle
Nemeférfi
Állapotahalott
Életkora22
FoglalkozásaEsküvőszervező
SzármazásMalibu, CA, USA

Boone Carlyle egy kitalált személy, aki az amerikai ABC televíziós társaság által készített Lost – Eltűntek sorozatban tűnt fel. A karaktert Ian Somerhalder játszotta, első alkalommal sorozat bemutató részében tűnt fel, ahol kiderül, hogy egy másik túlélő, Shannon Rutherford (Maggie Grace) mostohatestvére.

Boone szívén viseli mostohatestvére és a túlélők sorsát, bár előbbivel több alkalommal is összekülönbözik. Csatlakozik John Locke-hoz, hogy felderítsék a sziget titkait, de egy lezuhant repülőgép roncsainak feltárása közben halálos sebesülést szenved.

Boone karaktere egyike volt a Lost szereplőinek, amely a produkció során jóformán nem változott. Somerhalder eredetileg nem akarta elvállalni a felkérést a bemutató rész leforgatására, de örömmel vett részt, amikor megtudta, hogy J. J. Abrams lesz a sorozat producere. Az általa megszemélyesített karakter jórészt pozitív kritikákat kapott, az USA Today kritikusa például azt írta róla: "éretlen, kiváltságos háttérrel rendelkező fiatalember, aki azonban a felnőtté válásra törekszik."[1]

Életrajz[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A repülőgép lezuhanása előtt[szerkesztés]

Boone Carlyle 1981 októberében született. Anyja Sabrina Carlyle, sikeres üzletasszony, egy esküvőszervező cég tulajdonosa. A munka miatt Sabrina sokszor volt távol otthonától, ezért felvett egy Theresa nevű nevelőnőt fia mellé. Egy nap, a hat év körüli Boone megállás nélkül felhívogatta dadáját az emeletre jelentéktelen kéréseivel – így próbálva bosszantani őt – mígnem a nő rosszul lépett az egyik lépcsőfokra, legurult, és kitörte a nyakát. Theresa halálát Boone a halála napjáig képtelen feldolgozni teljes mértékben.

Boone tízéves volt, amikor anyja hozzáment Adam Rutherfordhoz, akinek már volt egy nyolcéves lánya, Shannon. Mostohaapja társaságát Boone húszéves koráig élvezhette; egy napon ugyanis Adam autóbalesetben meghalt. Boone New Yorkból repült haza Los Angelesbe a temetésre. Nem sokkal ezután, Sabrina egy igen jól fizető állást ajánlott Boone-nak cégénél, amit fia rögtön el is fogadott. Korábban Boone életmentőként dolgozott, de ez valószínűleg nem volt olyan jól megfizetett munka, mint a Carlyle Weddings egy vezetőpozíciója.

Boone mostohatestvérével szerető viszonyt ápolt, ám a szeretet fokozatosan egy másik érzéssé kezdett válni: szerelemmé. Boone amiben csak tudott, segített Shannon-nak. Többek között, amikor Shannonnak pénzügyi gondjai adódtak, Boone felajánlotta neki, hogy kisegíti, bár Shannon elutasította a gesztust. Később pedig Boone számtalanszor "megmentette" testvérét zűrös kapcsolataiból azáltal, hogy pénzzel vette rá Shannon éppen aktuális "szerelmeit" arra, hagyják békén a lányt. Az egyik alkalommal Boone-nak Sydney-be (Ausztrália) kellett repülnie, hogy ily módon segíthessen Shannon-on. Teljesen ledöbbent, amikor rájött: Shannon – a barátjaival karöltve – mindvégig a bolondját járatta vele, hogy megszerezze a pénzét. Nehezen veszi tudomásul: csúnyán átverték. Ez alkalommal azonban Shannon is árulás áldozatává válik;barátja fogja a Boone-tól kicsalt pénzt, és lelép vele. Shannon – ittas állapotban – Boone vállán sírja ki magát, majd szeretkezik a fiúval. Miután Shannon kijózanodik, s rájön mit tett, azt javasolja bátyjának, menjenek vissza Los Angelesbe, és tegyenek úgy, mintha mi sem történt volna.

Az Oceanic Légitársaság repülőterén Shannon kisebb jelenetet rendez, mert a jegyek nem az első osztályra szólnak; Boone megpróbálja elcserélni őket, de nem jár sikerrel. Így végül a 815-ös járat turista osztályán foglalva helyet indulnak el.

A szigeten[szerkesztés]

A lezuhanástól számított 1 – 42. nap (első évad)[szerkesztés]

Boone a repülőgép lezuhanása után az eszméletét vesztett Rose Henderson-on próbál segíteni. Amíg Jack gondját viseli Rosenak, Boone elszalad golyóstollért, mert ismer egy módszert, amivel segíteni lehet a nő helyzetén. Körbekérdezgetve a túlélőket fel-alá rohangál a parton, s a nap végére egy tucat tollal tér vissza Jackhez.

Boone már az első napokban igyekszik mindenben segíteni túlélőtársainak – nem így mostohatestvére, aki naphosszat csak sütkérezik és másokat használ ki saját ellátása érdekében; Boone sokat veszekszik vele viselkedése miatt. Egy napon, Boone észreveszi, hogy egy Joanna nevű nő elsodródott a parttól fürdőzés közben; azonnal utánaúszik, csakhogy ő maga is bajba kerül. Jack menti ki őt a vízből, de Boone dühös rá, mert véleménye szerint Joannán kellett volna segítenie, ő boldogult volna. Boone, egy későbbi tette miatt ismét bajba kerül: amikor ellopja a tábor fogytán lévő vízkészletét, hogy nála biztonságban legyen, sokakat magára haragít.

Az asztmás Shannon inhalálókészülékének kifogyásakor Boone megpróbálja megtalálni a táskáját, amiben volt pár inhalátor. Ismerve Sawyer "gyűjtögető életmódját", az ő sátrában is kutakodni kezd. Sawyer rajtakapja őt, és csúnyán összeveri. Boone elmondja Jacknek, mi történt, s rábízza Shannon megsegítését is.

Amikor Ethan Rom elrabolja Charliet és Clairet, Boone, csatlakozva a keresőcsoporthoz, John Locke-kal együtt a nyomukba ered. Bár a hajtóvadászat nem hoz eredményt, Boone sok mindent megtud Lockeról az út során; vonzza Locke kissé durva, misztikus, vadonhoz kötődő természete. Boone épp vissza indulna a partra, amikor véletlenül ráakadnak egy földbe temetett acélajtóra. Egy kis ásás után rájönnek, hogy az ajtó egy földalatti bunkerbe vezet le, amit ők "fülkének" neveznek. Mindent megtesznek az ajtó kinyitása érdekében, s közben mindenki előtt titokban tartják felfedezésüket. Boone sokat tanul a tapasztalt Locke-tól, tanítványává válik.

Boone Shannon iránti féltése féltékenységgel vegyül, amikor tanúja lesz Shannon és Sayid bimbózó románcának. Boone sikertelen kísérletet tesz a kapcsolat elfojtására. Locke azzal segít Boone-nak a Shannontól való elszakadásban, hogy leüti, egy fához kötözi, s egy hallucinogén kenőcs segítségével látomást idéz elő nála. A látomásban, Boone végig nézi, ahogy a dzsungelben tanyázó "Szörny" megöli Shannont. Teljesen valóságosnak éli meg az eseményt, s miután magához tér és lehiggad, azt mondja Locke-nak, megnyugtató érzés volt elengedni mostohatestvérét. Ettől fogva sokkal kevésbé érdeklődik a lány iránt. Helyette inkább Locke-kal együtt a "fülkéhez" megy a kinyitási lehetőségeket fontolgatni, és jelentkezik őrnek Claire visszatértekor.

A katasztrófa utáni huszonegyedik napon, Boone és Locke rábukkannak egy fára akadt repülőgépre, amit Locke előzőleg már látott egy álmában, amiben Boone is megjelent, azt mondogatva: „Theresa legurult a lépcsőn; Theresa lezuhant a lépcsőn.” Locke sajgó lába miatt Boone vállalkozik rá, hogy felmászik a repülőhöz. A gépben, egy csomó Szűz Mária-szobrot talál, melyeknek belsejében heroin van. Meggyőződik róla, hogy a gép drogcsempészeké volt. A heroinnál azonban egy jóval fontosabb dolgot is talál: egy működőképes rádióadó-készüléket. Nyomban megpróbál leadni egy Mayday-jelzést, amire választ is kap egy férfitől, akiről később kiderül, hogy nem más, mint a 815-ös járat farokrészének egy életben maradt utasa, Bernard Nadler. A megmenekülésben való remény elvakítja Boonet, s nem veszi észre, hogy a repülő többször erősen meginog. Hirtelen a gép előremozdul, majd orral a földnek csapódik. Boone súlyosan megsérül.

A táborban, Jack próbál segíteni a szerencsétlenül járt Boone-on, mígnem rájön, hogy a fiú lábának levágása jelentheti megmentésének egyetlen módját. Boone azonban nem egyezik bele az amputációba; tudja, hogy neki már vége van, s nem akarja, hogy további gyógyszert pazaroljanak rá. „Mondd meg Shannon-nak…” – próbálja kipréselni magából utolsó mondatát Jacknek, de a halál előbb utoléri.

A lezuhanástól számított 69. nap (harmadik évad)[szerkesztés]

Majd négy héttel Boone halála után, Locke az "izzasztókamrájában" egy látomást él át, melyben Boone – hosszabb hajjal – megjelenik előtte, és kerekesszéken körbevezeti a sydney-i repülőtér képzeletbeli másában, ahol a túlélők furcsa szerepekben léteznek. Boone azt mondja Locke-nak, hogy valaki a reptéren komoly veszélyben van. Közel a hallucináció végéhez, Locke megtalálja Eko vérben ázó botját, majd Boone tetőtől talpig véresen bukkan fel újból. „Elfogták. Nincs sok időd” – figyelmezteti Locke-ot.

Oceanic 6[szerkesztés]

Az Oceanic 6 fedősztorijában Boone-t úgy említik, hogy olyan túlélő, aki túlélte a repülőgép-szerencsétlenséget, de később belehalt sérüléseibe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Keveney, Bill, (May 25, 2005) "Gathering the Dearly Departed," USA Today. Hozzáférés ideje: August 5, 2007.