Ugrás a tartalomhoz

Indulás előtt (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indulás előtt
Lost
1. évad, 22. epizód
Eredeti címBorn to Run
VendégszereplőMackenzie Astin
Beth Broderick
Daniel Roebuck
Anosh Yaqoob
Tamara Lynch
Scott Rogers
Skye McCole Bartusiak
Carter Jenkins
ÍróEdward Kitsis
Adam Horowitz
RendezőTucker Gates
Gyártási szám120
Első sugárzás2005. május 11.
Első sugárzás Magyarországon2006. január 27.
Kronológia
ElőzőFennköltebb jó
KövetkezőExodus
A Lost epizódjainak listája
Az Indulás előtt (Born to Run) a Lost című amerikai sorozat első évadjának huszonkettedik epizódja.

2005. május 11-én került először adásba az amerikai ABC csatornán a sorozat 22. részeként. Edward Kitsis és Adam Horowitz írta, és Tucker Gates rendezte. Az epizód középpontjában Kate Austen áll.

Ismertető

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

Visszaemlékezések

[szerkesztés]

Mivel Kate a rendőrség körözése alatt áll, álcázni kénytelen magát. Egy hotelszobában lemossa hajáról a szőke festéket, majd elmegy a postára, ahol "Joan Hart" néven vesz át egy levelet. Miután a kocsiban elolvassa, sírva fakad.

Kate elmegy a kórházba, hogy meglátogassa haldokló édesanyját, Diane-t. Felkeresi gyermekkori barátját és szerelmét, Tom Brennan-t, és a segítségét kéri.

Tom házában, Kate szomorúan nézegeti Tom családi fotóit a feleségéről és a kisfiáról. Eközben, Tom telefonon intézi el, hogy Diane-t kivigyék a szobájából, s így lehetővé válik, hogy Kate meglátogassa, anélkül, hogy a rendőrség észrevenné. Tom azt mondja, még van néhány óra, mielőtt bemehetnek Diane-hez, ezért Kate kérésére elmennek ahhoz a fához, ahol kis korukban elásták az "időkapszulájukat", ami nem más, mint egy doboz, tele gyerekkori holmikkal. Miután kiássák, egy baseball sapkát, Tom játékrepülőjét, és egy magnókazettát vesznek ki belőle. A kocsiban meghallgatják az 1989-ben általuk készített felvételt, amin arról beszélgetnek, hogy felnőtt korukban össze fognak házasodni, és egy csomó gyerekük lesz. A magnó kikapcsolása után, Kate megcsókolja Tom-ot, de ő azt mondja, ideje lesz indulni a kórházba.

A kórházban, Kate kettesben marad az édesanyjával. Bocsánatot kér tőle a sok szenvedésért, amit okozott neki. Diane segítségért kezd kiáltozni, ezért Kate menekülőre fogja. Leüti az útjába akadó biztonsági őrt, majd miután összefut Tom-mal, közli vele, hogy szüksége vana kocsikulcsára. Mindketten beszállnak a kocsiba. Kihajtva a parkolóból, Kate észreveszi, hogy a parkolót elbarikádota a rendőrség. Arra kéri Tom-ot, szálljon ki, de Tom többszöri kérésre sem teszi meg. Kate beletapos a gázba, és megpróbálja kikerülni a rendőröket, miközben azok rálőnek. Kate észreveszi, hogy Tom-ot eltalálta az egyik golyó, és meghalt. Kate-nek még arra sincs ideje, hogy feldolgozza szerelme elvesztését. Futásnak ered, a kocsiban felejtve Tom játékrepülőjét.

Valós idejű történések (43. nap)

[szerkesztés]

Kate és Charlie észreveszik, hogy Dr. Arzt Michael-lel vitatkozik. Arzt szerint a mindennapos délutáni esőzések arra utalnak, hogy beköszöntött a monszun évszak. Ez a szelek irányváltoztatásával jár együtt, és ez azt eredményezi, hogy a tutajt dél felé sodorja. A szigetől délebbre pedig csak egyvalami van: az Antarktisz. Michael nekilát a tutaj befejezésének, hogy legkésőbb holnap elindulhassanak. Kate is menni akar, de Michael azt mondja, a tutaj már tele van. Kate megpróbálja lebeszélni őt Sawyer elvivéséről, de Michael elmondja, hogy Sawyer az első tutajhoz szolgáltatott alapanyagokkal megvásárolta a "jegyét".

Sayid elvezeti Jack-et a dzsungelbe, ahol Locke-kal együtt megmutatja neki a bunkert, aminek jórészét Locke már kiásta a föld alól.

Sawyer dühösen kérdezi meg Michael-t, Jin miért pakolja tele a tutajt hallal, amikor a tengeren is tudnak majd halászni. Michael felveti, hogy talán nem Sawyer-t kellene magukkal vinni. Sawyer rájön, hogy Kate a helyére pályázik.

Kate épp a rendőrségi fotóját égeti el, amikor Sawyer odamegy hozzá, és elmondja, hogy tudomást szerzett a tervéről, és jobb ha letesz róla. Azt is elmondja, hogy már jó ideje tudja, hogy ő volt a fegyenc, akit a békebíró kísért a repülőn, és most nyilván azért akarja elhagyni a szigetet, mert ez az egyetlen esélye a megmenekülésre. Ha mentőosztagok jönnének a túlélőkért, Kate-et rögtön letartóztatnák. Kate azt mondja Sawyer-nek, ha a helyét akarja, meg is szerzi.

Walt vizet visz Michael-nek, aki a tutaj építésével foglalatoskodik. Arról kezdenek el beszélgetni, mit fognak csinálni a megmenekülésük után. Hirtelen, Michael rosszul lesz és összeesik. Elküldi Walt-ot Jack-ért. Walt összetalálkozik Kate-tel és Sun-nal, és Kate elrohan megtalálni Jack-et. A bunkernél, Jack és Locke azon gondolkodnak, hogy lehetne kinyitni. Sayid szerint nem szabadna ezt tenni, mert bizonyára azért nincs kilincs a bejáraton, hogy örökre rejtve maradjon, ami odalent van. Miután mindhárman elindulnak a tábor felé, Kate észreveszi őket, és tájékoztatja Jack-et Michael-ről. Miután megvizsgálja őt, Jack megállapítja, hogy valaki enyhe mérget kevert Michael vizébe. Míg Michael Sawyer-t gyanúsítja, Hurley azt mondja Locke-nak, szerinte Kate tette, mert ő egy körözött szökevény. Jack tudatja Hurley-vel, hogy John még nem tudott erről. Hurley-nek kezd elege lenni belőle, hogy nem lehet tudni, ki mit tud és mit nem, vagy hogy mit szabad elmondani másoknak.

Charlie a gitárján játszik "Céklafejnek", miközben Claire a haját vágja. Felajánlja Claire-nek, hogy ha egyszer megmenekülnek, a kisbabájával együtt hozzáköltözhetnek. A barlangoknál, Kate megkérdezi Jack-től, tudja-e, ki fog elutazni a tutajjal, ha Michael nem épül fel. Jack Kate-et kezdi el gyanúsítani Michael megmérgezésével, mire Kate dühösen távozik. Nem sokkal odébb, Walt biztosítja róla Locke-ot, hogy nem ő mérgezte meg az apját. Locke megbízik a fiúban. Miután megfogja a kezét, Walt hirtelen elrántja, és arra kéri Locke-ot, "ne nyissák ki". Locke döbbenten figyeli az elviharzó Walt-ot.

Michael közli Sawyer-rel, hogy nem utazhat a tutajon, amiért megmérgezte őt. Bűnözőnek nevezi, mire Sawyer odarángatja Kate-et, és a túlélők előtt leleplezi a kilétét. Kate beismeri, hogy ő az a fegyenc, akit Edward Mars kísért, de nem ő mérgezte meg Michael-t. Michael visszaadja Sawyer-nek a helyét a tutajon. Miután mindenki elmegy, Kate rátekint Tom Brennan játékrepülőjére, múltjának jelképére.

Jack elmondja Sun-nak, tudja hogy ő kevert mérget Michael vizébe. Valójában Jin-t akarta megmérgezni, de összekevedtek a vizes palackok. Nem akarta, hogy Jin elmenjen, ezért le akarta őt gyengíteni, hogy ezt megakadályozza. Jack azt mondja, a titka biztonságban marad, de hagynia kell elmennie Jin-t.

Éjszaka, Sawyer elmondja Kate-nek, hogy holnap elindulnak a tutajjal. Kate megkérdezi tőle, miért akar ennyire elmenni. Sawyer azt mondja, semmi sincs a szigeten, ami marasztalná. „Vigyázz magadra!” – mondja Kate a távozó Sawyer-nek.

Walt és Michael a tutajnál üldögélnek, mikor Walt bevallja, hogy ő gyújtotta fel az első tutajt. Azt mondja, nem akart elmenni a szigetről. Michael nem haragszik rá. Felveti, hogy akár maradhatnak is, de Walt azt mondja, muszáj elmenniük. Eközben, a tábortűznél, Sun azt mondja Kate-nek, Jack rájött a tettére, de nem mondta el neki, hogy ez Kate ötlete volt. Sun beszél arról, hogy kislányként mindig azt gondolta, ha megtalálja az igaz szerelmet, örökké boldog lesz. „Igen, én is.” – mondja Kate.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források

[szerkesztés]

Külső hivatkozások

[szerkesztés]