Számok (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Számok
Lost
1. évad, 18. epizód
Eredeti címNumbers
VendégszereplőMira Furlan
Lillian Hurst
Jayne Taini
Ron Marasco
Ron Bottitta
Dann Seki
Archie Ahuna
Derrick Bulatao
Achilles Gacis
Brittany Perrineau
Maya Pruett
Joy Minaai
Michael Adamschick
ÍróDavid Fury
Brent Fletcher
RendezőDaniel Attias
Gyártási szám118
Első sugárzás2005. március 2.
Első sugárzás Magyarországon2005. december 23.
Kronológia
ElőzőNyelvzavar
KövetkezőIsteni gépezet
A Lost epizódjainak listája
A Számok (Numbers) a Lost című amerikai sorozat első évadjának tizennyolcadik epizódja.

2005. március 2-án került először adásba az amerikai ABC csatornán a sorozat 18. részeként. David Fury és Brent Fletcher írta, és Daniel Attias rendezte. Az epizód középpontjában Hugo "Hurley" Reyes áll.

Tartalom[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Visszaemlékezések[szerkesztés]

Hurley az édesanyjával közös házában ül és nézi a TV-t. Döbbenten veszi észre, hogy ő nyerte meg a rekordnagyságú lottónyereményt a 4, 8, 15, 16, 23, 42 számok felhasználásával. A következő pillanatban összeesik. Később, riporterek jönnek el Hurley házához, hogy meginterjúvolják őt. Miközben arról beszél, hogy nyereménye egy részét a mindig keményen dolgozó nagyapjának, Tito-nak adja, Tito a riporterek szeme láttára kap szívrohamot és hal meg.

A későbbiekben, Hurley további szerencsétlenségek áldozatává válik. Többek között, Tito temetésén egy meteorit eltalálja Aguillar atyát, Hurley bátyját pedig elhagyja a barátnője egy pincérnőért. Hurley kezdi azt gondolni, hogy átok ül a nyereményen, bár Carmen (Hurley hívő katolikus anyja) azt mondja, átkok nem léteznek. Hurley vesz egy házat az anyjának, és amikor kocsival odamennek, Carmen eltöri a bokáját, a ház pedig kigyullad. Ezután, a rendőrség fegyvert fog Hurleyre és letartóztatják, mert azt hiszik róla, hogy drogdíler.

Másnap Hurley elmegy a pénzügyi tanácsadójához, Ken Halperinhez, és megtudja, hogy sok vállalatának egyike trópusi viharok következtében összedőlt. Hurley úgy hiszi, átok ül rajta, de Ken szerint ez csak rossz szerencsék sorozata. Ebben a pillanatban, egy férfit látnak lezuhanni, mikor kitekintenek az ablakon.

Hurley elmegy a Santa Rosa Elmegyógyintézet-be, hogy meglátogassa az ott megismert barátját, Leonardot. Leonard a 4, 8, 15, 16, 23, 42 számokat ismételgeti magában megállás nélkül, míg Hurley el nem mondja, hogy a számok felhasználásával nyert a lottón. Leonard teljesen kiborul, és azt kiabálja Hurley-nek, "kinyitotta a szelencét", és hogy szabaduljon meg a számoktól, különben "sosem ér véget". Miközben az intézet dolgozói elvezetik Lenonardot, odakiáltja Hurleynek, hogy repüljön el Ausztráliába, Sam Toomeyhoz.

Ausztráliában, Hurley Sam Toomey feleségétől, Martha-tól megtudja, hogy Leonard és Sam együtt voltak katonák. A Csendes-óceánon állomásoztak, amikor a megfigyelőállomásukon befogtak egy hangot, ami a számokat ismételgette. Hurleyhez hasonlóan, Sam is felhasználta a számokat, és életét balszerencse kísérte onnantól fogva. Hogy ennek véget vessen, öngyilkossághoz folyamodott. Ennek ellenére, Martha Hurleyvel és Sammel ellentétben nem hiszi, hogy a számok átkozottak lennének.

Valós idejű történések (35-36. nap)[szerkesztés]

A számok Rousseau egyik papírján

Miközben az új tutajt építi, Michael-nek az az ötlete támad, hogy segélykérő jelzést kellene majd leadnia a tutajról, mert nem valószínű, hogy véletlenszerűen belebotlanak egy hajóba. Jack és Hurley odamennek Sayid-hoz, és megkérik, készítsen egy jeladót, és vezesse el őket Rousseau-hoz akkumulátorért. Sayid megpróbálja elbátortalanítani őket, azt mondva, hogy Rousseau őrült, és a térképei használhatatlanok. Az egyik térkép Hurley kezébe kerül, és észreveszi rajta a hat számot, amelyek tönkretették az életét.

Hurley az éjszaka közepén felébreszti Sayid-ot, és megkérdezi tőle, sikerült-e Shannon-nal rájönnie, mit jelentenek a számok Rousseau papírján. Sayid azt mondja, korábban koordinátáknak hitte. Hurley a kábelről is kérdezősködik, ami elvezette őt Danielle csapdájához. Sayid kezd gyanakvóvá válni, de Hurley azt mondja, csak kíváncsi volt, majd visszamegy a sátrához.

A barlangoknál, Hurley vizes palackokat pakol a hátizsákjába. Charlie észreveszi őt, és megkérdezi, hová készül. Hurley azt mondja, új halászterületek után néz, de nem akarja, hogy Charlie is vele menjen. Hirtelen, a vizes palackok kiesnek Hurley táskájából. Hurley idegesen visszapakolja őket, és azt mondja Charlie-nak, sok folyadékra van szüksége.

A tengerparti táborban, Locke Claire segítségét kéri a barkácsolásban. Claire nem hinné, hogy kilenc hónapos terhesen alkalmas lenne a feladatra, de Locke szerint tökéletesen megfelel. Eközben, Sayid és Jack észreveszi, hogy Rousseau papírjai eltűntek. Charlie beszél nekik Hurley furcsa viselkedéséről, amiből rájönnek, hogy elindult Danielle-hez.

Hurley követi a kábelt és belelép Rousseau egyik csapdájába. Sayid, Jack, és Charlie épp időben érnek oda. Sayid figyelmezteti Hurleyt, hogy ha megmozdul, hegyes karók zuhannak elő a fák közül. Hurley nem hallgat a figyelmeztetésére, és leugrik a csapdáról. Szerencsére, a karók nem találják el. Amikor megkérdezik tőle, mit művel, azt feleli, akkumulátorért indult. Sayid vezetésével mindnyájan tovább mennek.

A Rousseau-hoz menetelő csapat egy elhagyatott, instabil fahídhoz érkeznek, ami egy szakadék fölött ível át. Hurleynek sikerül átmennie rajta, ezért Charlie is megpróbálkozik. A híd azonban hirtelen két részre szakad; Charlie-nak szerencsére sikerül idejében átjutnia a túloldalra. Jack és Sayid, akik odaát maradtak, azt kérik Hurleytől és Charlie-tól, maradjanak ott, ahol vannak. Hurley tovább akar menni, mire Charlie rákiabál és őrültnek nevezi.

A táborban, Claire segít Locke-nak a "valami" elkészítésében, és közben beszélgetnek. Locke megkérdezi tőle, adott-e már nevet a még meg nem született kisbabájának, mire Claire bevallja, hogy örökbe akarta őt adni, ezért nem gondolkodott ezen. Megemlíti, hogy ma van a születésnapja. Erre Locke, megfordítja az alkalmatosságot, ami nem más, mint egy bölcső – születésnapi ajándék Claire-nek.

Jack és Sayid megtalálják Rousseau menedékhelyét. Jack véletlenül belelép egy kifeszített drótba, és a menedékhely felrobban. Rousseau tudta, hogy hogy Sayid egy napon vissza fog térni ide a társaival, ezért kiürítette és aláaknázta. Eközben, Charlie azt akarja, hogy Hurley mondja el a valódi okot, amiért fel akarja keresni Rousseau-t. Hurley épp elkezdené mondani, amikor lövést hallnak. Mindketten futásnak erednek, de Hurley hátramarad. Szembetalálja magát a felfegyverzett Rousseau-val.

Hurley elmondja Rousseau-nak, hogy ő is azon a gépen utazott, amelyiken Sayid. Válaszokat követel a számokról, mire Danielle elmeséli neki, hogy került a szigetre. Egy tudományos expedíció tagjaként hajózott erre, amikor befogtak egy a számokat ismételgető adást. A szigeten, megtalálták az azt sugárzó rádióadót, a Fekete Sziklán túl. Miközben megpróbáltak rájönni a számok jelentésére, Rousseau-t kivéve mindenki megbetegedett és meghalt. Danielle visszament a rádióadóhoz, és kicserélte az adást a segélykérésre. Danielle azóta már mindent elvesztett, ami fontos volt a számára, ezért Hurleyhez hasonlóan ő is azt gondolja, a számok átkozottak. Hurley már hosszú ideje várt rá, hogy valaki egyet értsen vele, ezért megöleli Rousseau-t és köszönetet mond neki. Nem sokkal később, egy akkumulátorral a kezében csatlakozik Jackhez, Sayidhoz, és Charlie-hoz.

Visszaérve a táborba, Hurley elmondja Charlie-nak, hogy úgy hiszi, miatta zuhant le a repülőgép. Charlie ezt butaságnak tartja. Beszél Hurleynek arról, hogy nemrégiben még heroinfüggő volt, és a repülőutat sem bírta ki szippantás nélkül. „Elmondtam a legmocskosabb titkomat. Reméltem, viszonzod.” – mondja Charlie Hurleynek. Hurley elmondja, hogy odahaza 156 millió dollár tulajdonosa. Charlie azt hiszi, Hurley csak szórakozik vele, ezért sértődötten magára hagyja.

A sziget egy másik részén, a dzsungelben, a Boone és Locke által talált fémajtót láthatjuk. Az oldalára hat szám van vésve: 4, 8, 15, 16, 23, 42.