Ugrás a tartalomhoz

Elhagyatva (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elhagyatva
Lost
2. évad, 6. epizód
Eredeti címAbandoned
VendégszereplőL. Scott Caldwell
Sam Anderson
Lindsay Frost
François Guétary
ÍróElizabeth Sarnoff
RendezőAdam Davidson
Gyártási szám206
Első sugárzás2005. november 9.
Első sugárzás Magyarországon2006. október 6.
Kronológia
ElőzőAmi eltűnik, elő is kerül
KövetkezőA másik 48 nap
A Lost epizódjainak listája

Az Elhagyatva (Abandoned) a Lost c. amerikai televíziós sorozat második évadának ötödik része. 2005. november 9-én mutatták be először az ABC műsorán a sorozat harmincadik részeként. Az epizódot Elizabeth Sarnoff írta és Adam Davidson rendezte. Középpontjában Shannon Rutherford áll.

Szinopszis

[szerkesztés]

Visszaemlékezések

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

A tizennyolc éves Shannon balett-tanárként dolgozik, és egy neves New York-i táncos társulathoz való csatlakozásról álmodozik. A tanítás közben barátnőjével, Norával az egyik növendékének apja, Philippe flörtölni kezd. Az óra után mostohaanyja, Sabrina Carlyle felhívja, és közli vele, hogy apja, Adam Rutherford autóbalesetet szenvedett. A kórházban az orvos elmondja nekik, hogy a férfinak súlyos belső sérülései voltak, még a helyszínen leállt a légzése, és már nem tudták újraéleszteni.

Apja koporsójánál egy ember Shannon háta mögül azt mondja: „A halál szívás, nem?” A férfi, mint kiderül, Boone, és Shannon nagyon örül neki. Később, bár a nő azt állítja, a férfi anyjának nem fog tetszeni, ketten italozgatnak. Boone azt javasolja, látogassa meg New Yorkban, de a nő úgy gondolja, amúgy is ott fog lakni, ha megkapja az ösztöndíjat, és csatlakozik a Martha Graham társulathoz. Csak egy a háromezerhez az esélye, de ő optimista. A férfi arra kíváncsi, Shannon beszélt-e már erről a mostohaanyjával. A nő szerint mindketten a saját dolgaikkal foglalkoznak, egyébként az a véleménye, hogy a másik ki nem állhatja.

Shannont felveszik a társulatba, de ekkor megtudja, hogy egyik csekkjét visszadobták. Megkérdezi mostohaanyját, mikor kapja meg az örökségét, de a nő azt válaszolja, mivel az apjának életjáradéka volt, mindent ő örökölt, Shannonra vonatkozóan nem volt kitétel. Dolgozni küldi a lányt, és nem ad neki pénzt a New York-ba utazásra. Így Shannon magára marad.

Shannon elköltözik, és miközben dobozol, megjelenik Boone. A férfi elmondja, hogy mivel az anyja rájött, mostohatestvére megsegítésére kér pénzt, nem ad neki többet. A nő megkérdi, nem szállhatna-e meg egy kis időre Boone New York-i lakásában, de a fiú elárulja, hogy eljön onnan, és Sabrinának fog dolgozni. Némi pénzt akar Shannonnak adni, de az nem fogadja el, és megkérdezi, nem bízik-e abban, hogy egyedül is el tudja látni magát. Mikor Boone nem válaszol, ismét elutasítja a pénzt, és azt mondja, nem kell neki a segítsége.

A szigeten

[szerkesztés]

Miközben Shannon megitatja Vincentet, odamegy hozzá Sayid, aki magával hívja. Elviszi egy új sátorhoz, melyet a nőnek készített, és azt mondja, itt minden az övé. Csókolózni kezdenek, majd amikor Shannon keze a férfi övébe dugott pisztolyhoz ér, és megkérdezi, muszáj-e mindig magánál tartania, Sayid azt válaszolja: „Csak azért hordom, mert van kit megvédenem.” Szeretkeznek, majd a nő arra kíváncsi, a sok ajándék azt jelenti-e, hogy a kapcsolatuk komoly. Az iraki azonban azt állítja: „Minden lány ezt kapja, akivel összejövök egy szigeten.” A lány szomjas, és vízért akar menni, de a férfi felajánlja segítségét. Mikor elmegy, megjelenik Walt, és azt suttogja visszafelé beszélve: „Jönnek és bezárnak.”

Shannon sikítani kezd, és elküldi Sayidot, hogy keresse meg a fiút. A férfi azonban nem találja meg, és szerinte a nő csak álmodott. Ezt az egész tábor hallja, és mindenki megnyugszik. Az, hogy Sayid nem hiszi el a történetét, a nőt dühössé és sértődötté teszi. Claire, mikor meghallotta a sikoltozást, felébresztette Aaront, ám Charlie szerint ezt nem kellett volna, mert így a csecsemő nappal rosszul fogja érezni magát. A kissé zavart nő végül elnézést kér.

Másnap Locke segít Claire-nek elaltatni a babát, aki elpanaszolja a férfinak, hogy Charlie úgy viselkedik, mintha ő lenne Aaron apja, és egyébként is nagyon keveset tud róla. Felőle akár még vallási megszállott is lehetne, hiszen miért hurcolászna magával bárki is egy Szűz Mária-szobrot?

Félúton a szigeten való átkelés közben Ana Lucia és Mr. Eko vezetik a csapatot, ezzel egyesítik a géptörzs és a farokrész túlélőit. Sawyer a vállán lévő seb miatt legyengül és összeesik. A többiek hordágyat készítenek, úgy viszik tovább. Egyik társuk, Cindy eltűnik, és suttogásokat hallanak, ez megijeszti őket.

Shannon megpróbálja megkeresni Waltot Vincent segítségével. Megszagoltatja vele a fiú ruháit, mire a kutya elvezeti Boone sírjához. Ott talál rá Sayid, aki azt hiszi, féltestvére halála miatt képzelődik. Emiatt a lány felháborodik, úgy érzi, megsértették, és elrohan. A férfi végül a dzsungelben éri utol, ahol Shannon elmondja, hogy tudja, Walt nincs a tutajon, mert megtalálták az üzenetekkel teli palackot, amit elvittek magukkal. Aztán ismét elfut, de elesik. Sayid fel szeretné segíteni, de a lány ellenáll, mert azt gondolja, Sayid nem hisz neki, és el fogja hagyni, miután megmenekültek. A férfi azonban megígéri, hogy soha nem hagyja el, és azt mondja, hogy szereti.

Ekkor suttogásokat hallanak, és meglátják Waltot, aki kezét a szájára teszi, és azt mondja: „Sshh.” Shannon elindul utána, egy pillanattal később pedig Sayid is követi. A férfi futni kezd, mikor hall egy lövést, és meglátja a lányt, akinek a blúzán egy véres, golyó ütötte lyuk van. A farokrész túlélői megjelennek Ana Lucia mögött, a nő kezében füstölgő fegyver. Shannon Sayid karjaiban hal meg.

Érdekességek

[szerkesztés]
Itt a vége a cselekmény részletezésének!