Ab Aeterno (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ab Aeterno
Lost
6. évad, 9. epizód
Eredeti cím Ab Aeterno
Főszereplő Naveen Andrews
Nestor Carbonnel
Emilie de Ravin
Michael Emerson
Jeff Fahey
Matthew Fox
Jorge Garcia
Josh Holloway
Daniel Dae Kim
Junjin Kim
Ken Leung
Evangeline Lily
Terry O'Quinn
Zuleikha Robinson
Alan Dale
Daniel Roebuck
William Atherton
Tania Raymonde
Író Edward Kitsis &
Adam Horowitz
Rendező Mario Van Peebles
Gyártási szám 609
Első sugárzás 2010. március 23.
Kronológia
Előző Felderítés
Következő A csomag
A Lost epizódjainak listája

Az Ab Aeterno 2010. március 23-án került először adásba az amerikai ABC csatornán a Lost sorozat 112. részeként. A Richard Alpert-centrikus epizódot Edward Kitsis és Adam Horowitz írta, és Mario Van Peebles rendezte.[1]

Tartalom[szerkesztés]

Az előző részek tartalmából: Linus elmondja Sun-nak hogy Richard egy tanácsadó. Jack megtudja Richardtól, hogy egész életében Jacob-ért élt.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Sziget, 2007[szerkesztés]

Jacob meglátogatta a kórházba fekvő (már láttuk korábban) Ilana-t, akitől segítséget kért. Vigyáznia kell a kiválasztottakra, juttassa el őket a templomba, és ha ezzel megvan, akkor kérdezze meg Ricardus-t, hogy mit kell tenni. A kis csapat, aki parton összejött, Hurley, Jack, Sun és a többiek csak most döbbentek rá pár dologra. Első kettő arra, hogy Flocke életben van, legalábbis a teste mindenképpen. Valamint Ricardus is reagált Ilana kérdésre azzal, hogy konkrétan kinevette őket. Hitét vesztette, és csak annyit tudott mondani, hogy a pokolban vannak, mindenki meghalt, és lehet itt az ideje, hogy mástól kérjenek tanácsot, majd bevágódott az erdőbe.

A sziget jelenébe való visszaugrás után, Richard továbbra is Flocke felé igyekezett, és hajlandó lett volna most már vele szövetkezni, szerencsére viszont Hurley időben érkezett. Mint tudjuk a "dude" azzal a csodálatos képességgel rendelkezik, hogy tud a halottakkal beszélni, így Richard feleségével is. Hármójuk közös jelenete is könnyfacsaró volt, és egyben sorsfordító is, hiszen ezek után Richard visszatért régi hitéhez, és hajlandó segíteni a kiválasztottaknak.

Flashback, 1867[szerkesztés]

Itt kezdődött minden, és itt kapcsolódunk be Ricardo életébe. Ricardo hazafelé tartott, a nagyon beteg feleségéhez, aki igazából halálán volt. Ezért orvoshoz kellett menni, de ez akkor nem ment egyszerűen, még lovon is egy fél napig tartott míg eljutott Ricardo a dokihoz, aki egy nagyon mogorva alak volt, ráadásul csak nagyon sok pénzért cserébe segített volna - ez is lett a veszte. Dulakodás közben rosszul esett, meghalt, Ricardo meg elvitte a gyógyszereket, de mire hazaért, felesége már halott volt, nem tudott rajta segíteni, viszont tette miatt ő börtönbe került. A szerelem került tehát kezdetben a középpontban, majd a hit, hiszen Ricardo a Bibliából tanult angolul, és kész volt megbánni bűneit, viszont a pap nem oldozta fel, mondva, hogy már nincs elég ideje megbűnhődni, hiszen másnap meghal. Viszont sorsa teljesen másképp alakult, a kornak talán megfelelően, élve többet ért, és eladták rabszolgának, egy hajós kapitánynak, aki angolul tudó szolgákat keresett. A következő képen már a hajón voltunk, nem nehéz kitalálni, hogy a Black Rock fedélzetén, valamint Ricardo láncra verve várta a viharban, hogy esetleg partot érjenek valahol.

Társai kinézve a hajóról meglátták teljes egészében a már korábban általunk is ismert szobrot, ami ekkor állt teljes nagyságában utoljára. Hiszen a hatalmas viharnak és a hajónak köszönhetően a szobor darabjaira lett zúzva, csak a lábfej maradt meg, ahogy azt mi korábban is nem egyszer láttuk. A szigetre való "landolás" után sem szűntek meg főhősünk szenvedései. Kezdetben a láncaitól nem tudott szabadulni, majd azzal kellett szembesülnie, hogy valamelyik tiszt a hajóról elkezdte megölni a szolgákat, mondván, hogy így is kevés élelmük van. Majd a Fekete füst jelent meg, aki rajta kívül mindenkit kinyírt. Hiszen Ricardo szenvedései folyamatosak voltak. A lánc még rajta volt, próbált szabadulni, élelem víz nem volt, szembesülnie kellett a félelmetes füsttel, majd felesége is megjelent, de őt is elragadva valami odakint.

A szerelem - hit és kiszolgáltatottság után eljutottunk a rész felénél oda, hogy újra találkozhattunk a korábban megismert fekete pólós emberkével. Aki előbb vízzel, majd egy üzlettel próbálta az oldalára állítani. Elengedi, amennyiben megtesz neki valamit. Mi már tudtuk, hogy mi az a valami, csak Ricardo lepődött meg rajta, mikor arra kérték, hogy embert kell ölnie, Jacob-ot. Elhatározottságát főleg az tetézte, hogy újra látni akarta a feleségét, aki MiB szerint a gonosznál van. - Ricardo-t tehát nem gyengén megvezették, de ahogy az eddigi történetből már kitaláltuk, Jacob-ot nem tudta megölni, viszont találkozásuk és beszélgetésük minden percre aranyat ért. Egyrészt, visszautalva a rész elejére, életben vannak, Jacob mikor bevitte Ricardo-t a vízbe ez egyértelműen kiderült. Valamint azt is megtudtuk, hogy Jacob nem tud neki feloldozást adni, nem tudja visszahozni a feleségét, viszont örök életet tud adni. Az érintéssel tehát Richard Jacob alkalmazottja lett, és ezzel el is dőlt sorsa talán.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

  1. Lost - Ab Aeterno (magyar nyelven)