Ugrás a tartalomhoz

Az üvegbalerina (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az üvegbalerina
Lost
3. évad, 2. epizód
Eredeti címThe Glass Ballerina
VendégszereplőM. C. Gainey
Tania Raymonde
Paula Malcomson
Michael Bowen
Byron Chung
Tony Lee
Sophie Kim
Joah Buley
Tomiko Lee
Teddy Wells
Joe Buck
ÍróJeff Pinkner
Drew Goddard
RendezőPaul Edwards
Gyártási szám302
Első sugárzás2006. október 11.
Kronológia
ElőzőKét város története
KövetkezőTovábbi utasítások
A Lost epizódjainak listája
Az Az üvegbalerina (The Glass Ballerina) a Lost című amerikai sorozat harmadik évadjának második epizódja.

2006. október 18-án került először adásba az amerikai ABC csatornán a sorozat 49-edik részeként. Jeff Pinkner és Drew Goddard írta, és Paul Edwards rendezte. Az epizód középpontjában Jin-Soo Kwon és Sun-Hwa Kwon áll.

Ismertető

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

Visszaemlékezések

[szerkesztés]

Kislánykorában, Sun véletlenül összetöri apja igen értékes üvegballerináját. Miután Paik úr megtalálja annak darabjait, kérdőre vonja Sunt, ő tette-e. Sun azt hazudja, a cseléd volt. Apja azt mondja, ha ez valóban igaz, ki kell hogy rúgja a cselédet. Sun ennek ellenére sem mondja el az igazságot.

Sun felnőttként sem mindig őszinte. Férje, Jin tudta nélkül összejárogat korábbi szerelmével, Jae Lee-vel. Egyik alkalommal Sun apja rajtakapja őket.

Mr. Paik magához rendeli Jint. Arra utasítja, hogy ölje meg Jae Lee-t, mivel meglopta és megszégyenítette. Arról azonban nem beszél, mit tett Sunnal. Jin nem hajlandó embert ölni, ezért inkább felmond. Mr. Paik-nek végül mégis sikerül rábeszélnie őt, hogy tegye meg. Jin, miután hazaért, elmondja Sun-nak, hogy az apja most szólította őt először „fiam”-nak, ugyanis át akar adatni vele egy üzenetet. Sun arra kéri őt, ne tegye meg, de Jin nem hallgat rá. Elmegy a szállodába, ahol alaposan összeveri Jae Lee-t, majd egy fegyvert szorít a fejéhez. Jae Lee bocsánatért könyörög. Jin életben hagyja, de csak azzal a feltétellel, hogy elhagyja az országot, és teljesen új életet kezd. Jin éppen távozna a szállodából, amikor egy férfi zuhan a kocsijára. Jae Lee az; öngyilkos lett. Jin meglátja a kezében Sun gyöngy nyakláncát, melyet korábban Jae Lee adott neki.

Sun a temetésen végső búcsút vesz Jae-től. Apja is jelen van, és mikor észreveszi Sunt hazaparancsolja Jinhez. Mielőtt elmegy, Sun megkérdezi apját, elmondja-e Jinnek, mit tett. Apja azt feleli: „az nem az én dolgom”.

Valós idejű történések

[szerkesztés]

Jin aggódik Sun miatt, aki a terhessége miatt nincs túl jól. Úgy gondolja, ideje lenne visszamenni a táborba, mivel már több mint egy napja rakták a tüzet. Nem tartja valószínűnek, hogy Jack és a többiek jönnének. Sayid nem akar elhajózni, mert úgy gondolja, Jack még mindig számít a jelére. Azt mondja, meglehet, hogy a hegyektől nem látják a füstöt, ezért előrébb kell hajózniuk, és raknuk kell egy új jelzőtüzet. Jin nem hajlandó továbbvezetni a hajót, és Sunra is megharagszik, amiért támogatja Sayid tervét. Sun azt mondja, hogy ha a férje nem viszi tovább a vitorlást, ő megteszi.

Miután levest visz Jacknek, Juliet felkeresi Bent, hogy beszéljen vele. Ám ekkor megérkezik Colleen. Rossz híre van Ben számára: habár Sayid megtalálta az álfalut, kiderült, hogy van egy vitorlásuk, amivel akár rájuk is találhatnak. Ben egy órát ad Colleen-nek, hogy összeszedjen egy csapatot, akikkel megszerzi a hajót.

Kate-et és Sawyert elviszik követ törni egy kőfejtőbe. Kate nem hajlandó dolgozni, amíg nem látja Jacket. A „Többiek” egyike, Danny sokkolja Sawyert, ily módon véve rá Kate-et a munkára.

Sayid a második jelzőtüzet készíti elő

Sayid egy stéget lát a távcsövön keresztül. Azt hazudja Jin-nek és Sun-nak, hogy a stég már nagyon régi és elhagyatott, így bizonyára senki sincs a közelben, aki veszélyt jelentene rájuk. Úgy dönt itt fognak kikötni, és tüzet rakni. Sun rájön, hogy Sayid hazudik nekik. Sayid bevallja, hogy a stég valójában nem elhagyatott, friss nyomok vannak körülötte. Biztos benne, hogy Jackéket foglyul ejtették. Azért akar jelzőtüzet gyújtani, hogy a „Többiek” felderítőcsapatot küldjenek, és ő túszként használja őket Jackért, Kate-ért és Sawyer-ért cserébe. Sayid arra kéri Sunt, hogy hazudjon Jin-nek.

Rousseau lánya, Alex, titokban felkeresi a munkára kényszerített Kate-et. A barátja, Karl felől érdeklődik, de Kate nem látta őt.

Jin fegyvert kér Sayid-tól, mert tudja, hogy Sunnal együtt hazudnak neki. Azt mondja Sunnak, hogy jobban ért angolul, mint azt hinné. Sayid ad egy pisztolyt Jinnek, majd a biztonság érdekében visszaküldi Sunt a vitorlásra. Elmondja neki, hogy ha a „Többiek” átjutnának rajtuk, akkor van még egy fegyver a konyhapult alatt.

Sawyer munka közben megcsókolja Kate-et. Danny azonnal észreveszi, és egy fegyverrel hátbavágja őt. Sawyer verekedni kezd vele, de Juliet fegyvert fog Kate-re, így kénytelen abbahagyni. Danny ezúttal a korábbinál jóval erősebben sokkolja őt.

Jin és Sayid egy fáról figyelik, hogy jön-e valaki, ám a „Többiek” már a hajón vannak. Sun meghallja lépéseik hangját, és magához veszi a pisztolyt. Szembetalálkozik Colleen-nel. Fegyvert fog rá, és azzal fenyegeti, hogy lelövi. Colleen azt mondja, rosszul tenné, mert nem ők az ellenség. „Ismerlek téged Sun-Hwa Kwon, és tudom, hogy nem vagy gyilkos” – mondja. Ám amikor közeledni próbál, Sun nem habozik, és rálő. Colleen egy társa észreveszi, mit tett, és lőni kezd rá. Sayid és Jin meghallják a lövéseket a vitorlásról, ezért menten odarohannak. Sun menekülni próbál, de Tom észreveszi, így kénytelen a vízbe ugrani. Jin utánaúszik, majd kiviszi a partra. Ezalatt a „Többiek” távoznak a sikeresen megszerzett hajóval. Sayid később bocsánatot kér Suntól, amiért belerángatta mindebbe. Arra kéri, mondja meg Jin-nek, hogy legközelebb hallgatni fog rá. Ezután, gyalog indulnak vissza a táborba.

Sawyer és Kate, miután visszazárták őket ketreceikbe, azt tervezgetik, hogy fogják elintézni „Őket”, s hogyan szöknek meg. Nem is sejtik, hogy Ben a kamerarendszer segítségével mindent lát és mindent hall.

Ben meglátogatja Jacket, és megpróbál beszélgetni vele. Arra kéri, változtasson a róluk kialakult véleményén. Hogy ezt elősegítse, tisztességesen bemutatkozik. „A nevem Benjamin Linus, és egész életemben ezen a szigeten éltem” – mondja. Azt ígéri Jacknek, hogy ha elég türelmes lesz, egy nap még hazajuthat. Elmondja, hogy van kapcsolatuk a külvilággal, és tudja, hogy George W. Bush-t az amerikai nemzet újraválasztotta. Tudja, hogy Christopher Reeve eltávozott. És tudja, hogy a Red Sox megnyerte a világkupát. Jack nem hisz a szemének, amikor Ben egy videófelvétellel bizonyítja, hogy igazat beszél.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!