Ligeti Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ligeti Miklós
Ligeti Miklós 1898-51.jpg
Született
1871. május 1.
Buda
Elhunyt
1944. december 10. (73 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása szobrász
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ligeti Miklós témájú médiaállományokat.

Ligeti Miklós (Buda, 1871. május 19.Budapest, 1944. december 10.) magyar szobrász. A 19. és 20. század fordulójának egyik legjelesebb magyar impresszionista szobrásza.

Életpályája[szerkesztés]

Stróbl Alajos tanítványa volt, majd nyugatra ment tanulni, Bécsbe és Párizsba, Párizsban a Julian Akadémián tanult festőnek, de mint szobrász alkotott jelentőset. Emlékműveket, portré-szobrokat, zsánereket, épületplasztikákat készített.

Munkásságára Rodin művészete volt nagy hatással, a századfordulóhoz közeledve impresszionista jellegű alkotásokkal jelentkezett, márványba faragott vagy bronzba öntött aktkompozícióit és portréit formagazdagság, s sejtelmes fényhatások megjelenítése jellemzi. Az intimebb kisplasztikák mellett nagy szerepe volt az épületdíszítő szobrászatban (pld. Parlament, Adria Biztosító, Gresham-palota).

A leghíresebb szobra az Anonymus a Városligetben (1903). A névtelen jegyzőt és történetírót, akiről semmilyen kép nem maradt fent, szerzetesi ruhában, fejére kámzsát húzva bronzból mintázta meg, a szobor számos kiszögelése révén rejtélyes fény fut végig az alakon. S ugyancsak a Városligetben avatták fel öt évvel később Rudolf trónörökös vadászruhában c. szobrát, közben 1907-ben elkészült a Szegeden felállított Erzsébet királyné szobor fehér márványból faragva. Ezek után főleg az akadémikus stílus jegyében készített köztéri emlékműveket, de még azok közt is akad figyelemre méltó.

1935-ben a Horváth-kertben állították fel Déryné szobrát, amely a színésznőt korhű ruhában, gitárral a kezében örökíti meg. A szobor a második világháborúban megsérült és elbontották, de herendi porcelánmásolatai sokáig népszerűek voltak.

1937-ben avatták fel a Lovas tüzérek hősi emlékművét Budapesten, a mai Dózsa György téren, amely a második világháborúban szintén megsérült, 1960-ban végül ezt is elbontották.

Művei (válogatás)[szerkesztés]

Ligeti Miklós sírja Budapesten. Kerepesi temető: 18/1-1-sarok. Bory Jenő alkotása.
  • Éva (1897) (Márvány, magasság 54 cm; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest)
  • Rippl-Rónai József arcmása (1901) (Bronz, magasság 45 cm; MNG, Budapest)
  • Csók/Szerelem (1901) (Márvány, magasság 62 cm; MNG, Budapest)
  • Iványi-Grünwald Béla arcmása (1901)
  • Anonymus : köztéri szobor (1903) (Bronz, magasság 190 cm; Városliget, Budapest)
  • Kosztolányi Kann Gyuláné (1905) (Bronz, magasság 55 cm; MNG, Budapest)
  • Erzsébet királyné szobra : köztéri szobor (1907) (Márványból, Szegeden)
  • Rudolf trónörökös szobra : köztéri szobor (1908) Városliget, Budapest

Források[szerkesztés]

  • Magyar művészeti kislexikon. Budapest : Enciklopédia Kiadó, 2002. Ligeti Miklós szobrász lásd 216. o. ISBN 9638477660

Külső hivatkozások[szerkesztés]