Leopárdmacska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leopárdmacska
Leopárdmacska a berlini állatkertben
Leopárdmacska a berlini állatkertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Macskaformák (Felinae)
Nem: Prionailurus
Severtzov, 1858
Faj: P. bengalensis
Tudományos név
Prionailurus bengalensis
(Kerr, 1792)
Szinonimák
  • Felis bengalensis Kerr, 1792
  • Felis pardachrous Hodgson, 1844
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Leopárdmacska témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leopárdmacska témájú médiaállományokat és Leopárdmacska témájú kategóriát.

A leopárdmacska vagy bengáli törpemacska (Prionailurus bengalensis) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj.

A Prionailurus emlősnem típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

A leopárdmacska előfordulási területe Ázsia déli, délkeleti és keleti részei. Az elterjedése Afganisztántól és Pakisztántól kezdve Indián, Nepálon és Bangladesen keresztül, Délkelet-Ázsiáig és a Maláj-félszigetig van; északra pedig Kína keleti részén keresztül a Koreai-félszigetig és az Amur-vidékig tart. A Himalája déli oldalain egészen 1000 méteres tengerszint feletti magasságig felhatol.

Egyes helyeken az ember jelenlétét is megtűri, emiatt néhol kultúrtájakon vehető észre. A régészeti leletek alapján megtudtuk, hogy a mai Kína területén, körülbelül 5000 évvel ezelőtt háziasították ezt a macskafélét.[1]

Alfajok[szerkesztés]

2017-ig úgy tudtuk, hogy a Prionailurus javanensis, korábbi nevén Prionailurus bengalensis javanensis a leopárdmacskának az alfaja. Azonban az új DNS- és alaktani-vizsgálatoknak köszönhetően megtudtuk, hogy egy önálló fajról van szó. Leválásakor magával vitte a leopárdmacska legtöbb szigeti alfaját is, hiszen azok valójában együttesen a Prionailurus javanensist alkotják.[2][3]

Szintén az új genetikai vizsgálatoknak köszönhetően megtudtuk, hogy ennek a macskafélének valójában csak két alfaja van:

Korábban önálló alfajoknak vélt taxonok:

Megjelenése[szerkesztés]

Körülbelül akkora, mint egy átlagos házi macska (Felis silvestris catus), azonban karcsúbb testfelépítésű, a lábai valamivel hosszabbak és az ujjai között úszóhártyák vannak. A kis fején két fekete csík húzódik, a pofavége fehér. Élőhelytől függően az alapszíne szürke, barnás vagy piszkos-sárga, ezen pedig fekete foltok vannak; a hátgerinc mentén és környékén a foltok sávokba egyesülnek. A trópusokon a fej-testhossza 38,8-66 centiméter, a farokhossza 17,2-31 centiméter és a testtömege 0,55-3,8 kilogramm. Kína északi részén és Szibériában a fej-test hossza 75 centiméter, a testtömege 7,1 kilogramm. A marmagassága körülbelül 41 centiméter.[7]

Életmódja[szerkesztés]

A macskafélék közül legügyesebben mászik fára, valóságos légi akrobata. Hátsó lábát 180 fokban képes elfordítani, fejjel lefelé lóg az ágakon, és a mókusokhoz hasonlóan, fejjel előre mászik le a fák törzsén. A lombkoronában rágcsálókra, madarakra, rovarlárvákra és pókokra vadászik; a talajon a nyulakat is elkapja. A szaporodási időszakán kívül magányos állat, amely főleg éjjel jár vadászni.

Szaporodása[szerkesztés]

A szaporodási időszakát az élőhelye szabja meg. A trópusokon egész évben lehet, míg északon csak tavasszal. A vemhesség 60-70 napig tart. Egy alomban 2-3 kismacska fordul elő. A fogságban megfigyelt példányoktól megtudtuk, hogy születésekor 75-130 grammos és 15 nap múlva nyitja ki a szemeit. Kéthetesen megkétszerezi, öthetesen megnégyszerezi testtömegét. Négyhetesen kinőnek a végleges szemfogai és elkezd húst is enni. A fogságban tartott nőstények egyévesen is elérhetik az ivarérettséget; 13-14 hónaposan ellhetnek először. A fogságban akár 13 évig is élhet.

Rokonai[szerkesztés]

A házi macskával történt keresztezése során jött létre a közkedvelt bengáli macska.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2016) „Earliest "Domestic" Cats in China Identified as Leopard Cat (Prionailurus bengalensis)”. PLOS ONE 11 (1), e0147295. o. DOI:10.1371/journal.pone.0147295. PMID 26799955.  
  2. (2017) „A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group”. Cat News Special Issue 11.  
  3. Groves, C. P. (1997). „Leopard-cats, Prionailurus bengalensis (Carnivora: Felidae) from Indonesia and the Philippines, with the description of two new subspecies”. Zeitschrift für Säugetierkunde 62, 330–338. o.  
  4. Habibi, K. (2004). Mammals of Afghanistan. Zoo Outreach Organisation, Coimbatore, India.
  5. Tamada, T. Siriaroonrat (2006). „Molecular Diversity and Phylogeography of the Asian Leopard Cat, Felis bengalensis, Inferred from Mitochondrial and Y-Chromosomal DNA Sequences”. Zoological Science 25 (2), 154–163. o. DOI:10.2108/zsj.25.154. PMID 18533746.  
  6. Prionailurus bengalensis ssp. iriomotensis. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016-3. International Union for Conservation of Nature, 2016
  7. Sunquist, M.. Wild cats of the World. Chicago: University of Chicago Press, 225–232. o. (2002). ISBN 0-226-77999-8 

Források[szerkesztés]

  • A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)
  • Mammal Species of the World. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder (editors). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed).
  • Robert Kerr|Kerr, R. 1792. The Animal Kingdom or zoological system of the celebrated Sir Charles Linnaeus. Class I. Mammalia: Containing a complete systematic description, arrangement, and nomenclature, of all the known species and varieties of the mammalia, or animals which give suck to their young, being a translation of that part of the Systema Naturae as lately published with great mprovements by Professor Gmelin of Goettingen together with numerous additions from more recent zoological writers and illustrated with copper plates. Printed for A. Strahan, and T. Cadell, London, and W. Creech, Edinburgh. BHL|page/38664031
  • Kitchener, A.C., Breitenmoser-Würsten, Ch., Eizirik, E., Gentry, A., Werdelin, L., Wilting, A., Yamaguchi, N., Abramov, A.V., Christiansen, P., Driscoll, C., Duckworth, J.W., Johnson, W., Luo, S.-J., Meijaard, E., O’Donoghue, P., Sanderson, J., Seymour, K., Bruford, M., Groves, C., Hoffmann, M., Nowell, K., Timmons, Z. & Tobe, S. 2017. A revised taxonomy of the Felidae. The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN/ SSC Cat Specialist Group. Cat News Special Issue 11: 80 pp. Full article (PDF). Reference page.
  • Ross, J., Brodie, J., Cheyne, S., Hearn, A., Izawa, M., Loken, B., Lynam, A., McCarthy, J., Mukherjee, S., Phan, C., Rasphone, A. & Wilting, A. 2015. IUCN|LC|18146. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T18146A50661611. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T18146A50661611.en

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leopard cat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]