Lúdas Matyi (film, 1976)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lúdas Matyi (rajzfilm) szócikkből átirányítva)
Lúdas Matyi
1976-os magyar egész estés animációs film

Ludas Matyi.jpg
Rendező Dargay Attila
Alapmű Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
Forgatókönyvíró
Dramaturg Osvát András
Hang
Narrátor Mécs Károly
Zene
Operatőr Henrik Irén
Vágó Hap Magda
Hangmérnök Bársony Péter
Gyártásvezető Marsovszky Emőke
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 70 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország MOKÉP
Bemutató Magyarország 1977. április 7.[1]
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó film Ludas Matyi (1949)
További információk

A Lúdas Matyi 1976-ban bemutatott egész estés magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye alapján készült. A rajzfilmet Dargay Attila rendezte, a forgatókönyvet Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József írta, zenéjét Liszt Ferenc műveiből Daróci Bárdos Tamás szerezte. A Pannónia Filmstúdió készítette, a MOKÉP forgalmazta. Magyarországon 1977. április 7-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Matyi, egy vidám parasztlegény legelésző libájával Döbrögi uraság erdejébe téved. A földesúr hajdúi üldözni kezdik a libát, mert fehér vadlibának nézik a ludat. Az uraság hajdúi elfogják mindkettőjüket és Döbrögi Dániel tulajdonának ítélik a ludat. Az uraság pedig huszonöt botütésre ítéli Matyit, aki a büntetés után megfogadja, hogy: háromszor veri majd vissza!

A visszavágás idővel aztán be is következik. Döbrögi építkezik, amikor megjelenik Matyi egy „talján” építőmester álruhájában. Az uraság elviszi az erdejébe a majszter urat, hogy válasszon ki megfelelő fákat, aki ki is választ annyit, hogy Döbrögi egész kísérete fárasztó munkába fogjon. Amikor pedig már sehol senki, Matyi fához köti és elveri Döbrögit.

A második verés: Döbrögi még betegágyban fekszik az előző büntetés miatt, amikor a hajdúk egy nagy orrú, szemüveges német katonadoktort állítanak színe elé. A „doktor” megvizsgálja az urat, és gyógyfüveket szedni elküldi a szolgákat. Az álruhájától megszabadult Matyi ismét elveri Döbrögit.

A várható utolsó verés miatt a rettegő Döbrögi erős őrséggel veszi magát körül. Amikor aztán valahol megnyílik a vásár, mégiscsak ellátogat oda – de előbb odaküld néhány hajdút, hogy keressenek álruhásokat. Matyi ezúttal nem visel inkognitót, ezért senki sem törődik vele. Egy barátja veszi magához a ludat, ezért Lúdas Matyinak néz ki. Ameddig őt sikertelenül üldözik, az igazi Matyi elkapja Döbrögit és harmadszor is is megverte őt a tömeg szeme láttára.

Alkotók[szerkesztés]

Források[2][3][4]

Szereplők[szerkesztés]

Az adatok forrása:[5]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Információs oldalak[szerkesztés]

Kritikák, elemzések[szerkesztés]