Lúdas Matyi (film, 1977)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lúdas Matyi (rajzfilm) szócikkből átirányítva)
Lúdas Matyi
Ludas Matyi.jpg
Rendező Dargay Attila
Alapmű Fazekas Mihály – Lúdas Matyi
Műfaj kaland, történelem, vígjáték
Forgatókönyvíró Dargay Attila
Nepp József
Romhányi József
Főszerepben Lúdas Matyi, Döbrögi Dániel, Ispán
Zene Liszt Ferenc műveiből
Daróci Bárdos Tamás
Operatőr Henrik Irén
Vágó Hap Magda
Hangmérnök Bársony Péter
Gyártásvezető Marsovszky Emőke
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Időtartam 70 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Mokép
Bemutató Magyarország 1977. április 7.
Anglia 1978. december 31. (TV)
Franciaország 1993. október 13.
Magyar adó M1, M2, Duna, Halas TV, TV2, Satelit, Super TV2
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető. (M1, M2, Duna, TV2 (1. logó))
Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (TV2 (4. logó), SuperTV2)
Kronológia
Kapcsolódó film Lúdas Matyi (1949)
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Lúdas Matyi egész estés magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály Lúdas Matyi című költeménye alapján készült, 1976-ban mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József írta, Dargay Attila rendezte, a zenéjét Liszt Ferenc műveiből Daróci Bárdos Tamás szerezte, a tervező Jankovics Marcell, a főszerepben Kern András, Geszti Péter, Csákányi László és Agárdy Gábor hangja hallható. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Mokép forgalmazta. Magyarországon 1977. április 7-én mutatták be a mozikban.[1]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Matyi, a parasztlegény és folyton legelésző, farktollait bőkezűen osztogató lúdja Döbrögi uraság erdejébe téved. Az uraság hajdúi Döbrögi prédájának ítélik a ludat, akit Matyi elereszt, hogy ne lőhessék le. Amikor törvényt követel, az uraság azonnal ítél: huszonöt botütést méret a fiúra. Matyi pedig megesküszik, hogy: háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!

A revánsra csak évek múltán kerül sor. Döbrögi éppen építkezik, amikor befut a kastélyába egy „talján” építőmester, aki gyengének ítéli az építőfákat. Az uraság úgy dönt, hogy az erdejébe viszi a majszter urat, hogy válasszon fát kedvére – ő ki is választ éppen annyit, hogy Döbrögi egész kísérete a hangos és fárasztó munkába fogjon. Amikor pedig senki sem hallhatja, a talján visszavedlik Matyivá, és elnáspángolja a kiszolgáltatott nemes urat.

A második verésre nem sokkal az első után kerül sor: Döbrögi még betegágyban fekszik az előző fenyítés miatt, amikor a hajdúk egy nagy orrú, szemüveges német katonadoktort hoznak a színe elé. Ő igen tudományosan megvizsgálja az urat, és úgy ítéli meg, hogy gyógyfüvekre van szükség minden mennyiségben. Miután az egész őrség kilovagol füvet szedni, az álruhától megszabadult Matyi ismét elveri Döbrögit. Az utolsó adag sokat késik, mivel Döbrögi gyanakodni kezd, és erős őrséggel veszi magát körül. Amikor azonban az egyik városában megnyílik a vásár, úgy dönt, hogy ellátogat oda – de előbb odameneszt néhány hajdút, hogy vizsgálják ki az álruhásokat. Matyi ezúttal nem inkognitóban figyeli az eseményeket, és senki sem törődik vele. Egy vele rokonszenvező csikóst kér meg, hogy egyik segédje vegye magához a lúdját, szálljon lóra, és adja ki magát Lúdas Matyinak. Ő ezt örömmel meg is teszi, az érkező Döbrögi pedig hatalmas összegeket ígérve gyötrője elfogója számára, elküldi minden kíséretét. Az igazi Matyi ekkor felbukkan, és a pánikba esett Döbrögit harmadszor, utoljára is elagyabugyálja a vásár résztvevőinek szeme láttára.

Gyártás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alkotók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az adatok forrása:[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Szaffi szócikk bevezetőjén
  2. ISzDb, Lúdas Matyi, 1977

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Információs oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kritikák, elemzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]