Kulka János (karmester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kulka János
Életrajzi adatok
Született1929. december 11.
Budapest
Elhunyt2001. október 19. (71 évesen)
Stuttgart
SírhelyFiumei Úti Sírkert
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1951)
Pályafutás
Műfajokopera
Tevékenységkarmester
A Wikimédia Commons tartalmaz Kulka János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Sírja a Kerepesi úti temetőben

Kulka János (Budapest, 1929. december 11.Stuttgart, 2001. október 19.) Európa- és Amerika-szerte ismert opera- és hangverseny-karmester, számos kortárs zenemű első interpretálója.

Élete[szerkesztés]

1947 és 1951 között a Zeneakadémia ambiciózus növendéke. Vezénylést Ferencsik Jánosnál és Somogyi Lászlónál, zeneszerzést Viski Jánosnál tanul. Szakított időt a zongora, nagybőgő és ütőhangszeres tudásának gyarapítására valamint Kodály Zoltán és Weiner Leó stúdiumainak látogatására is.

A diploma-diplomák átvétele után az Operaház szerződtette. Korrepetitorként kezdett, a karmesteri pálcát először a Tosca előadásában vehette kezébe, később az énekkar vezetésére is felkérték.

1957-ben emigrált, egy bécsi tanulmányútról nem tért haza. Rövidesen, Fricsay Ferenc invitálására Münchenben, a Bajor Állami Opera tagja lett, itt is a Tosca előadásán debütált. Két évvel később a stuttgarti, hasonló időszak után a hamburgi, később a wuppertali opera vezető karmestere. 1975-ben – hasonló beosztásba – ismét Stuttgartba szerződött. A klasszikus művek mellett számos kortárs opera (Szokolay Sándor, Petrovics Emil, Stravinsky, Penderecki, Janáček, Dallapiccola, Schönberg) színpadra állításában is közreműködött. Nevéhez több ősbemutató is köthető.

Vendégszerepelt a világ számos országában. Többek között Bécs, Brüsszel, Zürich, Boston, Buenos Aires operaházaiban, hangversenytermeiben dirigált.

Sűrűn megfordult a hangversenytermek karmesteri pulpitusain is, 1976 és 1987 között a Nordwestdeutsche Philharmonie vezető karmestere.

Az enyhülés éveit követően gyakran vendégszerepelt Budapesten is. Az Opera mellett több alkalommal vezényelt a Zeneakadémián.

Számos világhírű énekest vezényelt hanglemezfelvételein. A Magyar Rádió archívumában sok órányi felvétel őrzi művészetét. Halálának tizedik évfordulóján, a Millecentenáriumi operagála felvételének műsorra tűzésével emlékeztek a művészre.

Különös véletlen, halála előtt néhány nappal a Tosca vezénylésével búcsúzott szeretett stuttgarti közönségétől.

Testamentumában könyv és kottatárát a Zeneakadémiára hagyta.

Ősbemutatói[szerkesztés]

Hanghordozók[szerkesztés]

  • Chopin zongora versenyek, szonáták, etűdök. Vásáry Tamás három CD-s albumán a 2. zongoraverseny karmestere Kulka János. Az anyag 2005-ben jelent meg.
  • Rapture - Opera's Most Heavenly Moments (2CD)
  • Verdi: Trubadúr (Teljes felvétel)
  • Fifty Years of Hungaroton: Singers
  • Eugen d'Albert: Die Abreise (1978)
  • 50 Jahre Deutsche Oper am Rhein: Düsseldorf-Duisburg

Források[szerkesztés]