Királyházai Nyalábvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyalábvár
Korolevo.jpg
Ország Ukrajna
Mai település Királyháza (Королево)

Épült 13. század
Elhagyták 1672
(I. Lipót parancsára a várat lerombolták)
Állapota rom
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Nyalábvár (Ukrajna)
Nyalábvár
Nyalábvár
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 09′ 31″, k. h. 23° 05′ 55″Koordináták: é. sz. 48° 09′ 31″, k. h. 23° 05′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyalábvár témájú médiaállományokat.

Királyháza 10 km-re terül el Nagyszőlőstől, a Tisza mellett.

A királyházai Nyalábvár Kárpátalja egyik legrégibb várai közé tartozik. A 13. század végén épült és már akkor Nyalábvárnak említik a korabeli okmányok. Királyházáról az első említés egy 1262-ből származó okmányban található, amelyben Kyralhaza néven említtetik, amely a magyar király méltóságnevének és a birtokosi személyraggal ellátott ház, "épület" főnévnek az összetétele. Azzal a királyi házzal kapcsolatos, amely a település mellett emelkedő dombon állt és már a 13. században az Ugocsa vármegye területén kialakult királyi erdőuralom központja volt.

Története[szerkesztés]

Az 1272-1325 között épült vár a Tisza völgyét ellenőrizte. Nyalábvár néven 1315-től szerepel a levéltári okmányokban.

1378-ban a vár és a környékbeli birtokok a Drágfy-család tulajdonába jutottak, amely annyira gazdag volt, hogy még magának Zsigmond királynak is kölcsönt nyújthatott. 1405-ben Zsigmond király a várat és a környékbeli falvakat a Perényi nemzetségnek adományozta. Királyháza jobbágyai 1514-ben tevékeny részt vettek Dózsa György lázadásában és parasztháborújában, ostrom alá vették a Nyalábvárat, de elfoglalni nem tudták.

Az 1530-as évek elején Perényiné Frangepán Katalin fia nevelőjének meghívta a Nyalábvárba Komjáti Benedek pozsonyi kanonokot, aki itt fordította magyar nyelvre Pál apostol leveleit, melyeket 1533-ban egy krakkói nyomda adott ki Epistolae Pauli lingua hungarica donatae. Az zenth Paal leueley magyar nyeluen címen. Ez volt az első nyomtatásban megjelent magyar nyelvű szövege Pál apostol leveleinek. Később a Nyalábvár falai között alkotott Ilosvai Selymes Péter lantos, énekszerző, aki az énekes epika szinte minden változatát művelte.

1661-ben tatárok dúlták fel Királyházát, a várat elfoglalni azonban nem tudták. Bosszúból egy hónapon át fosztogatták a települést, majd Erdély felé vonultak vissza, rengeteg rabot hajtva maguk előtt.

Az I. Ferdinánd és Szapolyai János közötti versengés idején a Nyalábvár Szapolyai János birtokába jutott, de halála után a császáriak elfoglalták azt özvegyétől, Izabellától. Báthori István visszafoglalta a várat, később az a Bethlen, majd a Rákóczi-család birtokába jutott. A Zrínyi-Frangepán és Nádasdy-féle összeesküvés leleplezése után I. Lipót császár parancsára a várat 1672-ben lerombolták. Többé nem épült fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]