Kovászói vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kovászói vár
Plan du chateau de Kovaszo.jpg
Ország Ukrajna
Mai település Kovászó (Квасове)

Állapota rom
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Kovászói vár (Ukrajna)
Kovászói vár
Kovászói vár
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 11′ 14″, k. h. 22° 46′ 32″Koordináták: é. sz. 48° 11′ 14″, k. h. 22° 46′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kovászói vár témájú médiaállományokat.

Kovászó Beregszásztól keleti irányban a várostól mintegy 12 km távolságra a Borzsa folyó jobb partján található.

Kovászó közelében, Nagybereg és Bene közt, a Borzsa folyó jobb partján emelkedő sziklás magaslaton találhatóak a vár romjai.

Története[szerkesztés]

A Kovászói vár építési ideje a 12-14. század közötti időre tehető és a középkori feudális lakótornyok közé tartozik a Szerednyei várhoz hasonlóan.

A vár hadászati szempontból fontos szerepet töltött be. Feladata az ország belsejébe vezető úgynevezett sóút ellenőrzése volt. 1390-ben Zsigmond király János mesternek; Nagymihályi György fiának adományozta. A kovászói vár 1495-ben Matuznai család birtokába került. 1557-től 1562-ig Matuznai Pál rablótanyául használta a kovászói várat, fegyveres zsoldosaival gyakran rabolta végig a szomszédos falvakat. 1564-ben I.Ferdinánd egyik vezére, Schwendi Lázár seregével a kovászói várat hatalmába kerítette és leromboltatta. A romos vár végső pusztulását végül 1567-ben a tatárok okozták. A vár soha többé nem épült fel, romjait repkény futotta be.

Leírása[szerkesztés]

A vár központi és legrégibb része a 12 méter körüli kerek harangtorony volt, mely a vár délnyugati sarkán helyezkedett el. Az erődítés ehhez épült ki háromszög alakban.

Északi oldalról 15 méter magas sziklafal védte, míg a többi oldalról négy árok övezte a várat, ez jelentette a védelmet.

Külső hivatkozások[szerkesztés]