Nevickei vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nevickei vár
Ukraine.Nevitske.Castle01.JPG
Ország Ukrajna
Mai település Nevicke

Elhagyták 1644
(II. Rákóczi György leromboltatta)
Állapota romos
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Nevickei vár (Ukrajna)
Nevickei vár
Nevickei vár
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 40′ 51″, k. h. 22° 24′ 34″Koordináták: é. sz. 48° 40′ 51″, k. h. 22° 24′ 34″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nevickei vár témájú médiaállományokat.

A Nevickei vár (ukránul: Невицький замок) Ungvártól északra található az Ung folyó völgyében, Nevicke közelében fekvő vár.

Története[szerkesztés]

A vár lakótornya

A nevickei vár területén végzett régészeti kutatások bebizonyították, hogy már a korai vaskorban lakott volt ez a vidék.

A várat a legenda szerint még a magyarok bejövetele előtt egy szláv hercegnő építette, róla nevezték el állítólag a szláv eredetű „nevisztka” (menyasszony) szóból „menyasszonyvárnak”.

Történelmi okmányokban a vár először 1274-ben szerepel. Bevehetetlen erődítmény volt, három oldalról mély árok védte, nyugat felőli oldala meredek lejtő tetején állt. Az alsó árok mögött állt a két kerek bástyával szegélyezett belső várfal, mögötte még egy mély árok húzódott, amely több részre osztotta a legfontosabb erődítményeket. A felső vár közepén tágas udvar állt.

A nevickei vár az Ung völgyét védte. Rajta keresztül vezetett az a fontos kereskedelmi út, amely Galíciával és Lengyelországgal kötötte össze Magyarországot.

Történelme során a vár sokszor cserélt gazdát. A 14. század elején Aba Amadé birtokába jutott, aki újjáépítette, megerősítette erődítményeit. Az 13171318-as években azonban csapatai vereséget szenvedtek, a nevickei vár 1317-ben Drugeth János birtokába jutott, aki Károly Róbert magyar király egyik leghűségesebb híve volt. A nevickei vár a Drugeth család székhelyévé vált. Addigi erődítményei főleg fából épültek, a Drugethek azonban teljesen átépítették, falait bazaltból és andezitből faragott kövekből emelték. Az átépítés több évtizedet vett igénybe.

A várfal maradványa

A nevickei vár ura 1602-ben Drugeth György lett, aki jelentős szerepet játszott a katolicizmus védelmében, támogatta a jezsuita rendet. Ez felkeltette II. Rákóczi György erdélyi fejedelem haragját, aki 1644-ben elfoglalta és leromboltatta a várat. Többé nem építették újjá.

1879-ben hozzáláttak a nevickei vár restaurálásához. Területén parkot alakítottak ki, kilátóteret létesítettek, emlékművet emeltek Wagner Károly ismert magyar erdész tudósnak. A restaurálási munkák elhúzódtak, kisebb-nagyobb szünetekkel egészen az első világháború kitöréséig tartottak. Akkor azonban anyagi eszközök híján ismét félbe szakadtak és soha többé nem újultak fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nevickei vár témájú médiaállományokat.