Baranka vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Baranka vár
A vár feltételezett kinézete
A vár feltételezett kinézete
Ország Ukrajna
Mai település Szuhabaranka (Бронька)

Állapota rom
Elhelyezkedése
Baranka vár (Ukrajna)
Baranka vár
Baranka vár
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 24′, k. h. 23° 16′Koordináták: é. sz. 48° 24′, k. h. 23° 16′
A Wikimédia Commons tartalmaz Baranka vár témájú médiaállományokat.

Szuhabaranka (Bronyka) községtől 1,5 km-re északkeletre, a Bárányka-patak által K-D-Ny felől körülfolyt meredek hegyen állt hajdan Baranka vára.

Valószínűleg királyi várként 1265 előtt épült. Első ízben a IV. Béla király és fia, V. István ifjabb király közötti 12641265-ös belháború során említik a források. IV. Béla híveitől Csák nembeli Péter véres harc után ostrommal visszafoglalta István számára. IV. Kun László uralkodása idején lázadók húzódtak meg a vár falai között.

1296-ban III. Endre király a Kállay család őseire, a Balog-Semjén nemzetséghez tartozó Ubul fia Mihályra, valamint az ő két fiára, Istvánra és Pálra bízta a várat, hogy azt kellőképpen megvédelmezzék. A vár a 14. század elején, ismeretlen körülmények között pusztult el.

1336-ban egy határjárási jegyzőkönyv már csak romnak tünteti fel a várat.

A várról fennmaradt egy legenda is:

A legenda szerint a várat egy pogány herceg építette, aki különös kegyetlenséggel sanyargatta a környék népét. A nép azonban megunta és a herceg ellen fordult. Éjszaka értek a várhoz. A várúr megijedt és menekülésre fogta a dolgot. Táltos paripájára pattant és át akart vágtatni a hegyeken. Lova lába azonban megcsúszott, és a mélybe zuhant. A feldühödött nép pedig lerombolta a várat.

Források[szerkesztés]

  • Kovács Sándor. Bús düledékeiden... Kárpátalja középkori várépítészeti emlékei. Minerva Műhely (2004). ISBN 963-214-461-9 
  • Kovács Sándor. Kárpátaljai útravaló. Püski Kiadó (1999). ISBN 963-9188-23-9 

További információk[szerkesztés]