Kharübdisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kharübdisz (görögül: Χάρυβδις) vagy Charybdis a görög mitológia egyik tengeri szörnye, Poszeidón és Gaia lánya. Kharübdisz egy tengerszoros egyik oldalán élt, szemben egy sziklaüreggel, amelyben pedig Szkülla tanyázott. Kharübdisz napi háromszor beszívja, majd kizúdítja a vizet, ezzel halálos veszélybe sodorva a tengerészeket. Ha a hajósok el akarták kerülni az egyik szörnyet, kénytelenek voltak a másikhoz közelebb hajózni. A Szkülla és Kharübdisz között kifejezés is innen ered.

Hagyományosan a két szörnyet a Messinai-szoros környékére helyezik, Olaszország és Szicília szigete közé. Egy alternatív változat szerint a hely inkább északnyugat-Görögországban lehetett, a Szkilla-foknál, az Amvrakiai-öböl bejáratánál. Kharübdisz egykor nimfa volt, akit Zeusz azért vetett a tengerbe és változtatott szörnnyé, amiért megevett néhány marhát abból a csordából, amelyet Héraklész vett el Gérüóntól tizedik próbája során.

Útja során Odüsszeusznak sikerült ugyan elkerülnie Kharübdiszt, de Szkülla elragadta hat tengerészét, mikor hajójával átkelt a szoroson.

Az argonauták történetében a naiaszok egyike.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]