Ugrás a tartalomhoz

Káposztafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Káposztafélék
Kerti holdviola (Lunaria annua)
Kerti holdviola (Lunaria annua)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Core eudicots
Csoport: Eurosids II
Rend: Keresztesvirágúak (Brassicales)
Család: Brassicaceae
Burnett
Típusnemzetség
Brassica
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Káposztafélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Káposztafélék témájú kategóriát.

A káposztafélék (Brassicaceae) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjének egy családja.

Több konyhakerti (fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, bordás kel, leves kel), illetve takarmánynövény (takarmánykáposzta, takarmányretek) mellett ebbe a családba tartozik a repce, számos gyógy- és fűszernövény (például a mustár, a torma, a kerti zsázsa) és több ismert gyom is.

Elterjedés

[szerkesztés]

A családba háromszáz nemzetség mintegy háromezer faját sorolják, képviselői megtalálhatók szerte a világon, a trópusoktól a szubarktikus övig. Számos fajukat termesztik étkezési céllal vagy olajnövényként. A legtöbb fajuk a mediterrán, illetve mérsékelt égövön, Ázsia középső, illetve délnyugati részén él.

Jellemzők

[szerkesztés]

Többnyire lágy szárúak. Leveleik többnyire szórtan állnak, pálhalevelük nincs. Négy csészelevél közt kereszt alakban négy sziromlevél nő, ami a keresztesvirágúak rendjére általában jellemző. Hat porzójuk közül kettő rövidebb a többinél. Felső állású magházuk két termőlevélből forr össze. Termésük, a becő, illetve becőke sajátos felépítésű, kétüregű toktermés, amelyben a magvak a két üreg közötti elválasztó hártyán (replum) ülnek. A becő legalább kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles; a becőke közel olyan széles, mint amilyen hosszú. A termés a virágkocsány felől (alulról) két kopáccsal nyílik. Miután a termés két fele elszárad és lehullik (ehelyett egyes fajoknál két, egymagvú résztermésre esik szét), tengelyében a replum még sokáig megmaradhat. Magjuk fehérjét nem tartalmaz, a tartalék tápanyaguk olaj.

Rendszerezés

[szerkesztés]

A valódi kétszikűek rosids kládján belül az eurosids II kládba tartozik. Az APG III-rendszerben a korábban ide vont Cleomaceae, valamint a Capparaceae (vagy Capparidaceae) családot újra létrehozták, néhány nemzetséget leválasztva róluk.

Nemzetségek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]