Kerti holdviola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kerti holdviola
Virágzó állapotban
Virágzó állapotban
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Core eudicots
Csoport: Eurosids II
Rend: Keresztesvirágúak (Brassicales)
Család: Káposztafélék (Brassicaceae)
Nemzetség: Holdviola (Lunaria)
Faj: L. annua
Tudományos név
Lunaria annua
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kerti holdviola témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti holdviola témájú médiaállományokat és Kerti holdviola témájú kategóriát.

A kerti holdviola (Lunaria annua) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe, ezen belül a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó faj. Bár specifikus neve azt sugallná, hogy egyéves, valójában kétéves növény. A Balkánon és Délnyugat-Ázsiában őshonos, de sokfelé ültetik kerti dísznövényként; elvadult példányai elterjedtek Európa, Ázsia és Észak-Amerika egyes részein. Szántókon, parlagokon, folyóparton, útszélen található meg.

Egyéb nevei: júdáspénz, Júdás pénze, lapickásfű, júdástallér, pénzvirág, péterfillér, ezüstlevél.[1] Pénzecskének is nevezik.[forrás?]

Jellemzése[szerkesztés]

Kétéves növény, a második évben növeszt csak virágokat hozó magszárat, mely 50–100 cm magasra nő meg. Szív alakú, sötétzöld levelei szórt állásúak, durván fűrészesek. Április-június között jelennek meg fürtökben nyíló, 4 szirmú, 2,5–3 cm átmérőjű, bíborpiros vagy fehér virágai. Termése kerekded, lapos, a növényen télen is megtalálható becőtermés, melynek ezüstszínű válaszfala a magvak kihullása után is megmarad.

Képek[szerkesztés]

Hasonló fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Neil Fletcher: Vadvirágok: Északnyugat- és Közép-Európa vadvirágainak képes határozókönyve. Budapest: Grafo Könyvkiadó; (hely nélkül): Panemex Kiadó. 2005. ISBN 963 9491 349  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lunaria annua című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Einjähriges Silberblatt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]