Ugrás a tartalomhoz

János harmadik levele

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent János Evangélista - ikon XV. szd.

János III. levele a hét katolikus levél egyike, amely a Újszövetségban található és János evangélista írta az elemzések és a hagyomány szerint. A három "jánosi levél" közül ezt valószínűsítik, hogy a legkorábban keletkezett.

A szerző[szerkesztés]

Nem lehet kétség a János II. levele és a harmadik között a szerzőség azonossága. Mindkét levél rövid. Szerzője Öregnek (presbiternek) mutatkozik be, és ugyanazok a mondanivaló lényeges pontjai, a egy feltételezett közösség feletti befolyás.

A levél szerkezete[szerkesztés]

  • Bevezetés: 1.-2.
  • Gájusz dicsérete 3.-8.
  • Diotrefesz megrovása 9.-11.
  • Demetriusz ajánlása 12.
  • Befejezés 13.-15.

Tartalma[szerkesztés]

A bevezetésben bemutatkozik a levélírója és megemlíti a címzettet Gájuszt. A tárgyalásban dicséri Gájuszt aki az igazság útján jár, és megdicséri vendégszeretetét is. Diotrefesz viszont nem fogadja be a testvéreket, sőt másokat is megakadályoz abban és kitiltja az egyházból, és nem fogadja el a szerzőt és körét. Gájuszt megkéri nehogy utánozza a rosszat. Demetriusz mellett még maga az isten is tanubizonyságot tesz - írja -, ezért kimondatlanul is ajánlja Demetriuszt. Ebben a levélben óv a belső hatalmi vágy utánzásától, és megjelöli azokat az embereket akikre lehet számítani.

Források[szerkesztés]