Indiai ünnepek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zarándokok Haridvár-nál a Kumbh Melá idején
Feldíszített elefántok egy Keralai fesztiválon
Bhangra-táncosok
Garba-táncosok a Navrátri fesztivál idején, Ahmadábád
Raksábandhana
Tamilnádui iskolás dobosok - videó
Kalkuttai dobosok - Durga Idol Immersion Music - videó
Alagu (vallási) fesztivál - videó

Az indiai ünnepek és fesztiválok igen sokrétűek. Sokféle ünnepe van Indiának, amely multikulturális és multivallásos nemzet. India olyan ország, ahol számos vallást gyakorolnak az emberek és a különböző népcsoportok. A kultúrák keveredése miatt rengeteg az ünnep. Az indiai ünnepek közül a legismertebbek:

Állami[szerkesztés]

Hindu[szerkesztés]

  • Baiszákhi: Hindu Nap Újév. Ekkor táncolják a Bhangrát.
  • Ganes Csauth: Pune, Orisza állam, Bombay, Madrász városban ünneplik Ganésa Istent. A turisták nagyon szeretik ezt a látványos fesztivált.
  • Sivarátri: Siva Istenségnek ajánlott ünnepség. Többek közt a következő településeken ünneplik: Chiadambarum, Kalahasti, Khadzsuráhó, Váránaszi.
  • Vaszant Pancsami: Szaraszvati Istennőt ünneplik ezen a hindu ünnepen.
  • Kumbh Mela - hindu zarándoklat, amit néhány évente tartanak meg, ilyenkor több tíz millió ember vesz rajta részt.
  • Holi - hindu ünnep, Észak-India legeksztatikusabb fesztiválja. A gonosz Holika nevű démon halálának megünneplésére tartják. A turisták számára „a színek ünnepe”. A résztvevők színes porokat dobnak és színezett vizet locsolnak mindenkire, aki a közelükben van. A hideg évszak végén, a Falguna holdhónap utolsó teleholdjának idején tartják, ami rendszerint februárban vagy márciusban van.
  • RámnavámiVisnu inkarnációja, Ráma születésnapja - hindu ünnep, 1-10 napig tart. Márciusban tartják. A fesztivált utcai játékok színesítik.
  • Oriszai harciszekér-fesztivál - Dzsagannáth („Lord Jagannath” - Visnu, a világ ura egyik megtestesülése) és testvérei, Balaráma és Szubhadra szobrait körbehordozzák hatalmas harci kocsikon. Leginkább Puriban és Orisza államban népszerű. Az ünnepen milliók vesznek részt. Júniusban tartják.
  • Kígyófesztivál - a hindu Nág Pancsami fesztivált Ananta tiszteletére tartják, akinek összetekeredett kígyótestén Visnu megpihen az univerzumok között. Az asszonyok meglátogatják rokonaikat. A kígyókat tisztelettel kezelik, mint az árvizek elleni totemeket. Júliusban vagy augusztusban tartják.
  • Fivérek és nővérek - a Raksábandhana (vagy Rákhi, Narial Purnima) néven ismert ünnepen a lányok a családjuk fiú tagjainak (vagy fiúbarátjuknak) rákhi néven ismert amulettet készítenek, ami megvédi őket a következő évben. Az ajándékot a fiúk a csuklón viselik. A fiúk ezt ajándékkal viszonozzák és azzal az ígérettel, hogy vigyázni fognak lánytestvéreikre. Júliusban tartják.
  • Ganésa születésnapja (Ganes Csauth)- hindu ünnep, az elefántfejű isten lelkes ünnepe, különösen Pune, Orisza állam, Madrász, Mumbai városokban ünneplik. Ganésa agyagszobrait körbehordozzák, majd szertartásosan folyóba, tengerbe vagy víztározóba merítik. A Ganésa Csaturti ünnepet szeptemberben tartják, de lehet augusztusban is.
  • Durga Púdzsa - a jó győzelmének ünnepe a gonosz felett. Durga istennő győzelmét testesíti meg a bölényfejű démon, Mahisaszura felett. Az ünneplés Dusszehra idején történik, különösen Kolkatában, ahol az istennő képének ezreit mutatják föl, majd merítik folyóba vagy víztározóba. Októberben tartják.
  • Navrátri (Navarátri) - hindu ünnep. Kilenc éjjelen át tart, a Daszera és Durga istennő ünnepét előzi meg. Különleges táncokat adnak elő, egyidejűleg Laksmi és Szaraszvati istennőket is ünneplik. A legélénkebb ünneplés Gudzsarátban és Mahárástrában van. Októberben, esetleg szeptemberben ünneplik.
  • Daszera - Ezt az ünnepet Delhiben Rámlila fesztiválnak hívják. A hindu Ráma isten győzelmének színes ünnepe Rávana démonkirály felett. Legnagyobb ünneplés Kulluban van, ahol Rávana szobrait rituálisan elégetik.
  • A fények ünnepe (Diváli) - hindu ünnep. Kartika holdhónapban tartják, októberben vagy novemberben. Diváli (Dipaváli) ötnapos ünnepe. Ajándékozás, tűzijáték, vajégetés és olajlámpák kihelyezése jellemzi, hogy Ráma úrnak mutassák a hazavezető utat a száműzetésből. India egyik legbájosabb ünnepe.
  • Krisna születésnapja, Dzsanmasztami - Agra, Mathura városokban Krisna születését ünneplik. Egész éjjelen át tartó imádságot tartanak a templomokban. Krisna szülőhelye, Mathura akár egy hétig is tartja az ünnepet. Máshol lehet, hogy csak imádkoznak vagy édességet ajánlanak fel az istennek. Augusztusban, esetleg júliusban van.

Iszlám[szerkesztés]

  • Maulid - Mohamed próféta születésnapja - iszlám ünnep, különösen Dzsammu és Kasmír tartományokban. Az iszlám naptár harmadik hónapjára esik.
  • Ramadán (vagy Ramazán) - 30 napos csendes iszlám ünnep, ami hajnaltól sötétedésig tart. A muszlimok figyelmüket Isten felé fordítják, imádkoznak és megtisztítják magukat. Az iszlám naptár kilencedik hónapjában van.
  • Eid al-Fitr - háromnapos muszlim ünnep a Ramadán végén. Imádkozás, vásárlás, ajándékozás jellemzi. A nők mehndi (=henna) díszítést viselnek.
  • Eid al-Adha - muszlim ünnep. Ábrahámra emlékeznek, amikor kész volt feláldozni saját fiát istennek. Kecskét vagy juhot vágnak le, amit a család megoszt a közösséggel és a szegényekkel.
  • Muharram - Az iszlám naptár első hónapja. Tizedik napja (Ásúrá) síita muszlim ünnep, melynek során Mohamed próféta unokája, Huszajn ibn Ali mártíromságára emlékeznek. Az esemény során felvonulásokat tartanak. A szunnita muszlimok is emlékeznek ezen a napon arra, hogy Mózes ekkor böjtölt hálát adva Istennek azért, hogy felszabadította Izrael népét az egyiptomi fogság alól.

Kereszténység[szerkesztés]

Szikhizmus[szerkesztés]

  • Guru Nának születésnapja, Nának Dzsajanti, vagy Gurpurab - szikh ünnep, a vallásalapító születésnapja. Imádsággal, a kirtan nevű áhítatos szikh énekléssel ünneplik három napig. Különösen Pandzsábban és Harijánában. Rendszerint novemberben tartják, de előfordul, hogy április 14-én, Nának 1469-es tényleges születésnapján.

Dzsainizmus[szerkesztés]

  • Mahávír születésnapja - Mahávír Dzsajanti emléknapja, aki a dzsainizmus 24. legfontosabb tanítója volt. Márciusban vagy áprilisban tartják.

Buddhizmus[szerkesztés]

  • Loszár tibeti újév (irodalmi tibeti: lo-gszar) - buddhista ünnep egész Indiában, különösen Himácsal Prades, Szikkim államokban és Ladak illetve Zanszkár régióiban. 15 napos, amiből az első 3 nap intenzívebb. Februárban vagy márciusban tartják, tartományonként változó.
  • Buddha születésnapja - csendes, de megindító ünnep, melynek résztvevői egyszerűen öltözködnek, vegetáriánus ételeket esznek és buddhista templomokat látogatnak meg. Májusban tartják.
  • Buddha tanításainak napja - a Drupka Tesi Gautama Sziddhártha tanításairól emlékezik meg, amikor először magyarázta el a „Négy szerény igazság”-ot tanítványainak Szárnáthban. A legnagyobb ünneplés Szikkim államban van, ahol közös imádságot tartanak a gangtoki Deer Parkban, ahol jakversenyt is tartanak. Többnyire augusztusban, esetleg júliusban van.

Párszizmus[szerkesztés]

  • Párszi újév, Pateti - zoroaszter vallási ünnep. Különösen Mumbaiban ünneplik. A házakat megtisztítják és virágokkal díszítik fel. A család szépen felöltözik, különleges halételeket és édességeket eszik. Felajánlásokat tesznek a Tűz templomában. Augusztusban tartják.

Egyéb[szerkesztés]

  • Esküvők - az esküvők csúcsszezonja decemberben van. Északon különösen sok barát (=vőlegény) felvonulást lehet látni, amiben bőven van fehér ló és tűzijáték. Hangos zene és látványos összejövetelek jellemzik az egész országban. A menyasszony mehndi díszítést és tiszta aranyat visel.
  • Gangaur Fesztivál– Ezzel a fesztivállal köszöntik a tavaszt Dzsaipurban a Picsola-tónál.
  • Goai Farsang– Háromnapos ünnep Goa államban.
  • Khadzsuráho táncünnep– Egy teljes hétig tartó fesztivál. A templomok körül táncok előadásaival szórakozhat a tömeg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]