Himácsal Prades

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Himácsal Prades
Himachal Pradesh in India (disputed hatched).svg
Közigazgatás
Ország  India
Főváros Simla
Legnagyobb város Simla
Rövidítés IN-HP
Hivatalos nyelv hindi, pahari, pandzsábi
Alapítás 1971. január 25.
Kerületek 12
Terület 55 673 km²,
17. a listán
Törvényhozás
Típusa Egykamarás parlament
törvényhozás létszáma 68
Kormányzó Vishnu Sadashiv Kokje
Főminiszter Virbharda Singh
Népesség
Teljes népesség 6 900 000 fő (2010) +/-
Rangsorban 20.
Népsűrűség 123,9 fő/km²
Himácsal Prades weboldala

Himácsal Prades (dévanágari: हिमाचल प्रदेश), egy főleg hegyekből álló állam India északnyugati részén.

Földrajz[szerkesztés]

Himácsal Prades az Elő-Himalájában fekszik, a területének 67,7%-a erdő.

Természetvédelem[szerkesztés]

Nagy himalájai nemzeti park (Great Himalayan National Park)

1984-ben létesült. Területe 750 km². Az erdőkben 180 védett madárfaj él, és olyan ritka állatok, mint a fekete medve, hópárduc, pézsmaszarvas.

Pin völgyi nemzeti park (Pin Valley National Park)

Területe 1875 km². A Szpiti völgytől délre található. Ismert az itt látható hóleopárd és kőszáli kecske fajokról, bár mindkettő ritkán látható. A park júliustól októberig az 5319 m magas Pin-Parvati hágón közelíthető meg.

Története[szerkesztés]

Ókori kereskedelmi útvonalak mentén fejlődött ki Himácsal Prades állam. Északi részét Tibet meghódította a 10. században. Jobban megközelíthető déli területeit rádzsák, ránák és takurok (=nemesek) osztották fel egymás között, ezzel sok kis apró „állam” jött létre, amik élén Kangra, Kullu és Csamba álltak. Szikh rádzsák uralták a területet a 19. század elején, akik szövetséget kötöttek a britekkel, hogy konszolidálják a hatalmukat. A 19. század során a britek számára Simla vált a nyári fővárossá. Innen indultak ki a keskeny nyomtávú vasúti vonalak. A britek lassan növelni tudták befolyásukat, aminek végén Simla vált az uralkodó központtá.

Himácsal Prades állam az 1948-as Függetlenség után alakult meg, aminek során sok falut felszabadítottak a feudális rendszer alól. 1966-ban az addig Pandzsábból irányított kerületeket (Kangra, Kullu, Lahaul és Szpiti) csatoltak hozzá. Maga az állam 1971-ben jött létre. A központi kormányzat eleinte elhanyagolta az államot, az azonban időközben India „energiaközpontjává” vált hatalmas vízierőművei révén, ahonnan az ország energiaszükségletének felét biztosították.

Időjárása[szerkesztés]

Himácsal időjárása nagy területi különbségeket mutat. Található itt olyan rész, ami Indiai legesősebb területének számít (a McLeod Gandzs környéke), és itt van az egyik legszárazabb is (a Szpiti völgy). Amikor a monszun megérkezik, július közepétől szeptember közepéig az utak a fölcsuszamlások miatt sok helyen napokig járhatatlanok. Novembertől áprilisig sok hegyi területet elzár a hó. Időjárás szempontjából a legkedvezőbb időszak májustól július közepéig tart, illetve szeptember közepétől novemberig.

Közlekedés[szerkesztés]

Simla, Dharamszala és a Kullu völgyben lévő városok összeköttetésben állnak Delhivel közvetlen buszjáratokkal, illetve légi úton. Ladakhban egy hosszú és rázós út van Manali és Leh között.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lonely Planet: India (2010)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Himácsal Prades témájú médiaállományokat.