India szövetségi területei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szövetségi terület az indiai föderáción belül az állam mellett a másik legfelsőbb szintű közigazgatási egység.

A szövetség tagállamaitól eltérően nincs saját választott kormánya, közvetlenül a szövetségi kormány igazgatja. Legfőbb hivatalnoka az India elnöke által kinevezett adminisztrátor vagy alkormányzó.[1]

2006-ban Indiának hét szövetségi területe volt.[2] Delhi, az indiai főváros, illetve Puduccseri részleges állami jogokat kaptak, saját törvényhozásuk és minisztertanácsuk van, de ezek jogai korlátozottak, jogszabályaiknak egy része az indiai elnök jóvahagyásához kötött.

2019. október 31-vel alakult át Dzsammu és Kasmír állam, és jött létre három tartományából Dzsammu és Kasmír valamint Ladak szövetségi terület.

2020. január 26-n jött létre Dadra és Nagar Haveli és Daman és Diu szövetségi területek egyesítésével Dadra és Nagar Haveli és Daman és Diu szövetségi terület.

India szövetségi területei:

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Union Territory című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Union Territories Archiválva 2009. augusztus 15-i dátummal a Wayback Machine-ben at the National Portal of India
  2. Union Territories Archiválva 2008. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben at the Indian Ministry of Home Affairs